TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Duchka Dancong – Oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata Matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Herbaty na jesień i zimę Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy Shincha – japońska herbata na wiosnę Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xin Yang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu An Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Dlaczego warto pić herbatę? Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Wiosenna herbata Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Noc Herbaty 2012 Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my? Festiwal herbaty FAQ - Częste pytania Herbata Lapacho Jak wybrać herbatę - poradnik Herbata owocowa Rośliny lecznicze - drzewa i krzewy
      < powrót do listy artykułów

      Ile kosztują najdroższe herbaty?

      My, wielbiciele herbaty, mamy dużo szczęścia. Nasze ukochane liście, nawet bardzo dobrej jakości, nie wychodzą drogo w porównaniu z wieloma innymi napojami dla koneserów, szczególnie gdy są to napoje alkoholowe. W naszym sklepie mamy wiele świetnych herbat, o których można obiektywnie powiedzieć, że kosztują sporo. Czy są one drogie – to jest już kwestią subiektywną. Dla osób przyzwyczajonych do tanich herbat ekspresowych, nawet herbata liściasta z niższej półki może się wydawać droga. Jednak nawet najbardziej kosztowne herbaty, które mieliśmy w swojej ofercie, bledną przy najdroższych herbatach świata. Oto one!
       

      Da Hong Pao z 6 krzewów-matek

      Herbata z „krzewów-matek” Da Hong Pao po raz ostatni trafiła na aukcję w roku 2002 i została sprzedana w cenie 28783,42 dolarów amerykańskich za 20 gramów, czyli według ówczesnego kursu dolara blisko 6000 zł za każdy gram herbaty


      Niepozorne krzewy-matki Da Hong Pao. Najdroższa herbata w historii.
       


      Stary Pu’er sheng 

      W listopadzie 2018 roku jeden tong (bambusowe opakowanie z 7 ciastkami) herbaty pu-erh marki Song Pin Hao z początku lat 20. XX został sprzedany na aukcji w Hongkongu za 13328000 dolarów hongkońskich. To ponad 6,5 miliona złotych. Szacowana masa sprzedanej herbaty to 2491 gramów, co daje nam nieco ponad 2500 złotych za gram
      Pobito nieznacznie poprzedni rekord należący do herbaty marki Fu Yuan Chang w podobnym wieku.


      Tong herbaty Song Pin Hao. Materiały domu aukcyjnego Tokyo Chuo Auction Hong Kong.



      Powyższe herbaty to jednak przypadki szczególne. Da Hong Pao z oryginalnych krzewów już nigdy nie będzie sprzedawane, bo w 2006 roku zakończono zrywanie z nich liści. Stare, leżakowane herbaty Pu-erh, Liuan Cha i Liu Bao zawsze osiągają najwyższe ceny ze względu na wiek, rzadkość, a także ze względu na ich aspekt inwestycyjny. Można powiedzieć, że zaburzają one obraz rzeczywistej ceny herbaty nowej, dopiero co wyprodukowanej. Dlatego poniżej będą już tylko herbaty, które nie są długo leżakowane. Prawdopodobnie całą czołówkę zajęłyby herbaty z Chin, dlatego podam też przykłady najdroższych herbat z innych krajów. 

       

      Chiny – skalne herbaty (oolongi z gór Wuyi)

      Najdroższą herbatą skalną zeszłego roku była herbata wykonanego z pojedynczego krzewu rosnącego w Hui Yuan Keng. Cena 960 juanów, czyli ponad 500 zł za gram.
      Skalne herbaty są zbierane tylko raz w roku, rosną wśród majestatycznych klifów i w skalistej glebie, na wąskim obszarze parku krajobrazowego gór Wuyi i w jego pobliżu. Przechodzą skomplikowaną obróbkę i kilkuetapowe palenie na lekko żarzącym się węglu drzewnym. Nikogo nie powinno dziwić, że są to herbaty drogie, ale te najdroższe jednak zwalają z nóg! 

       

      Tajwan –  Bai Hao Oolong (Oriental Beauty)

      Dobrej jakości oolong Bai Hao jest zawsze drogi. Jednak najlepsze herbaty tego gatunku, zdobywające najwyższe nagrody w konkursach, osiągają ceny zawrotne. Cena herbaty, która zdobyła główną nagrodę w najważniejszym konkursie, może wynieść nawet 200 zł za gram. Właśnie to była najdroższa herbata, jaką miał przyjemność pić autor artykułu. Z jednym małym zastrzeżeniem: w momencie degustacji kosztowała „jedynie” 20 zł za gram, bo było to przed ogłoszeniem wyników konkursu, który ta herbata wygrała. To dobrze pokazuje jak duży wpływ na cenę herbaty mają na Tajwanie konkursy. Nie zmienia to faktu, że wysokie ceny dobrych oolongów gatunku Oriental Beauty są uzasadnione. To jedyna herbata oolong wytwarzana z młodych pąków i listków. Obróbka tak delikatnych liści na herbatę oolong jest wyjątkowo trudna. Dodatkowo, najlepsze herbaty Bai Hao Oolong muszą być podgryzane przez robaczki Jacobiasca formosana, co wzbudza reakcję obronną krzewu, której efekt ujawnia się w unikalnym smaku i aromacie tej herbaty. 
       

      Japonia – temomi cha – ręcznie zwijana sencha

      W Japonii dużą część obróbki herbaty przejęły maszyny. Herbata od samego początku do samego końca przetwarzana ręcznie jest rzadkością, na pół herbatą, na pół dziełem sztuki. Najdroższe temomi cha kosztują ponad 50 zł za gram.
       

      Indie – Darjeeling Makaibari Silver Tips Imperial

      Ogród Makaibari jest jednym z najstarszych (założony w 1857 roku) i najbardziej cenionych w Dardżylingu. W 2014 roku herbata Silver Tips Imperial zbierana w pełnię księżyca 13 czerwca między północą a godziną 3 nad ranem osiągnęła najwyższą cenę w historii indyjskich herbat. Data i długość zbioru zostały precyzyjnie wyznaczone według zasad rolnictwa biodynamicznego. Ale czy cena aukcyjna około 7 zł za gram robi na Was jakiekolwiek wrażenie po wcześniej wymienionych herbatach? Obecnie Silver Tips Imperial można zakupić bezpośrednio u producenta jeszcze taniej – jedyne $30 za 50 gramów. 
       

      Inne drogie herbaty

      Chodzą pogłoski, że oolong dancong z Fenghuang, wytworzony z majestatycznego 900-letniego drzewa Song Zhong Yi Hao kosztuje około 600 zł za gram. To jednak tylko pogłoski i ta cena nie jest tak dobrze udokumentowana jak w przypadku najdroższej herbaty z Wuyi. Prawdziwa cena jest zapewne tajemnicą między sprzedawcą a nabywcą. Jak widzicie, wśród powyższych herbat nie ma żadnej herbaty białej. Twierdzenie, że białe herbaty są najdroższe, jest po prostu mitem. Nie znaczy to, że nie ma wśród nich herbat drogich. Najlepszej jakości srebrne igły z dziko rosnących krzewów mogą kosztować ponad 20 zł za gram. Podobne ceny osiąga inna słynna herbata znana z tego, że nie jest tania – wcześnie zbierana zielona herbata Xi Hu Long Jing ze wzgórza Shifeng może kosztować również około 20 zł za gram. Jeden gram jednej z najrzadszych z herbat, żółtej Junshan Yin Zhen, odchudzi nasz portfel nawet o kilkadziesiąt złotych, jeśli jest to herbata najwyższej jakości. Wracając do herbat leżakowanych, to pu'er nawet nie musi mieć 50 czy 100 lat, żeby osiągać wysokie ceny. Już herbata z lat 90. może kosztować kilkadziesiąt złotych za każdy gram, jeśli jest to partia poszukiwana przez kolekcjonerów i koneserów.
       

      Czym różni się droga herbata od taniej? Co wpływa na cenę herbaty?

      Początkujący herbaciarze przyjmują czasem błędne założenie, że droższa herbata na pewno będzie intensywniejsza w smaku i natychmiast powali ich na łopatki. Wręcz przeciwnie, drogie herbaty są zazwyczaj subtelniejsze, ale bardziej złożone i wyważone. Docenienie takiej herbaty wymaga doświadczenia i stopniowego budowania skojarzeń smakowych oraz „ostrzenia” zmysłów smaku i powonienia. Z naszego doświadczenia wynika, że każdy, nawet nowicjusz w świecie herbaty, jest w stanie dostrzec różnice między herbatą słabą, przeciętną i dobrą. Jednak coraz trudniej robi się, gdy trzeba dostrzec różnice między herbatami dobrymi. Dopiero długie picie takich herbat wyczula nas na mniej oczywiste niuanse – wymaga czasu, ale jest to fascynująca i jakże przyjemna podróż! Zalecamy nowym entuzjastom stopniowe poznawanie świata herbaty, bez natychmiastowego skakania na głęboką wodę najdroższych herbat. Przede wszystkim każdy musi znaleźć swoje ulubione herbaty, ale także swoją komfortową półkę cenową. 

      Na cenę herbaty wpływ ma wiele czynników. Oczywiste jest, że kluczowym czynnikiem jest jakość. Jeśli producent uzna daną partię za wyjątkowo udaną, to będzie ją sprzedawał drożej. Na herbatę działają prawa rynku takie same jak na wszystkie inne towary, więc popyt i podaż kształtują cenę bardziej niż cokolwiek innego. Ma to związek z poprzednim czynnikiem, bo podaż dobrej herbaty jest mała, a popyt na nią jest duży. Musimy pamiętać, że popyt na rynku herbacianym kształtują przede wszystkim konsumenci w Azji, a nie my, w dalekiej Europie. 
      Są jeszcze inne, mniej oczywiste czynniki, które podbijają cenę. Także one są jednak powiązane z jakością oraz prawem popytu i podaży:

      1) technika obróbki – tradycyjne techniki obróbki, jak na przykład obróbka ręczna zamiast maszynowej, czy też palenie na węglu drzewnym zamiast pieca elektrycznego, wymagają większych umiejętności, a powstaje w ten sposób mniej herbaty. Ma to jednak przełożenie na jakość finalnego produktu

      2) zbiory i sortowanie – zbiór samych pąków jest bardziej pracochłonny niż zbiór pąków i liści. Daje też mniej finalnego produktu. Rolnicy w Wuyi zbierają swoją herbatę tylko raz w roku, chociaż bez problemu mogliby ją zebrać co najmniej 3 razy. Rezygnują z tych zbiorów, aby dać krzewom odpoczynek, który skutkuje lepszą jakością. Jednak koszt tych dwóch dodatkowych „straconych” zbiorów na pewno będzie wliczony w cenę herbaty z jedynego zbioru. Porównajmy to z herbatami z południa Indii, gdzie liście każdego krzewu mogą być zrywane nawet 30 razy w ciągu roku. 

      3) gatunek i jego prestiż – niektóre herbaty są po prostu droższe. Skalne herbaty są droższe niż Tie Guan Yin, a Long Jing jest droższy niż Ding Gu Da Fang (mimo znacznego podobieństwa). 

      4) miejsce pochodzenia – dobrym przykładem są konkretne klify i wąwozy w obrębie parku krajobrazowego gór Wuyi. Herbata z Niu Lan Keng czy Ma Tou Yan kosztuje znacznie więcej niż herbaty z sąsiednich lokalizacji, położonych zaledwie kilkaset metrów dalej. Podobna sytuacja ma miejsce w Yunnanie, gdzie herbaty z konkretnych wsi kosztują więcej niż z sąsiednich, mniej znanych wsi. Przykłady to Lao Banzhang, Bingdao, Xigui, Guafengzhai itp. Na Tajwanie pewne góry (np. Alishan) są cenione bardziej od innych. W przypadku zielonej herbaty Long Jing najwyższe ceny osiąga herbata ze wzgórza Shifeng – nawet jeśli jej jakość jest gorsza, niż z herbaty uprawianej gdzie indziej. Czy płacimy tylko za nazwę? Niezupełnie. Gdyby w tych miejscach nie rosła dobra herbata, to nie byłyby znane i cenione.


      U wrót wąwozu Niu Lan Keng.

      5) optymalny termin zbiorów – każda gatunek herbaty ma swój najlepszy czas na zbiór. O różnicy może decydować jeden dzień lub nawet pora dnia.

      6) sława mistrza herbacianego lub marki – płaci się za nazwisko? Trochę tak, ale jednak sława danego mistrza skądś się wzięła. Najczęściej stąd, że robi dobre herbaty. W przypadku herbat Pu’er mówimy częściej o marce. Butikowe marki jak Xi Zi Hao, Yang Qing Hao, Bi Yun Hao, Dayou itp. mają ceny wyższe. Czasem horrendalnie wysokie, ale trzeba im oddać honor, że mają dostęp do świetnego, rzadkiego materiału bazowego. 

      7) wyniki w konkursach – szczególnie ma to znaczenie na Tajwanie i w przypadku chińskich herbat skalnych. W mniejszym stopniu ma to także znaczenie w Japonii. Złoty medal nie podnosi nagle jakości herbaty, ale daje jasny sygnał, że jest to herbata bardzo dobra, wyselekcjonowana przez specjalistów. Konsument z zasobnym portfelem i napiętym grafikiem na pewno docenia fakt, że może wybrać taką herbatę w ciemno, bez konieczności przedzierania się przez wiele słabszych herbat – tę pracę wykonali za niego sędziowie konkursowi.

      8) wiek – szczególnie w przypadku herbat Pu’er, Liu Bao i Liuan. Odpowiednie przechowywanie tych herbat pozytywnie wpływa na ich smak. Odpowiednie warunki trzeba jednak stworzyć. Trzeba przeznaczyć na tę herbatę przestrzeń magazynową i zainwestować w nią, rezygnując ze sprzedaży przez jakiś czas. Pod ten punkt można podciągnąć nie tylko wiek samej gotowej herbaty, ale też drzewa herbacianego. Niektóre gatunki herbat, np, Pu’er, Dancong, Shui Xian, niektóre herbaty czarne (hongcha) są lepszej jakości, gdy produkuje się je z liści starych krzewów. Starych krzewów jest jednak stosunkowo mało, a do tego dają mniejsze plony. 

      Konrad Pociask
      czerwiec 2021




       
      < powrót do listy artykułów