TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie

       

      Jak wskazuje tytuł, jest to artykuł o herbacie matcha (czyt. maćcia), ale takiej z dala od pawilonów herbacianych i ceremonialnego obrządku. Skupimy się tu na tym, co trzeba wiedzieć, aby móc się cieszyć dobrą matcha w domowym zaciszu.

       

      Jak wybrać dobrą herbatę matcha?

       

      Jest kilka czynników, na które trzeba zwrócić uwagę podczas zakupów:

       



      Kraj pochodzenia herbaty matcha

       


      Matcha powinna być z Japonii i kropka! Co prawda można znaleźć dobre przykłady tej herbaty produkowanej w Chinach, ale to rzadkość. Jeśli więc podczas zakupu widzicie, że oferowana matcha pochodzi z Chin, to miejcie się na baczności. Skoro już jesteśmy (wirtualnie) w Japonii, to najlepiej wybrać matcha z dwóch regionów: Kioto i Aichi. Te dwie prefektury są odpowiedzialne za 50% produkcji matcha w Japonii (dane z roku 2018) i mają najdłuższe tradycje tej produkcji.

       

      Kolor herbaty matcha

       

      Proszek powinien mieć żywy zielony kolor. Unikajcie brązów i żółcimatcha o takich odcieniach nadaje się tylko do zastosowań kulinarnych, ale również tutaj jej smak będzie prawdopodobnie gorszy, niż tej o ładnej, zielonej barwie. Jeśli kolor nie jest jak należy, może to oznaczać, że matcha:
      a) nie jest świeża,

      b) była za krótko (lub wcale…) zacieniana przed zbiorami (zacienianie skutkuje m.in. większą zawartością chlorofilu, czyli zielonego barwnika),
      c) została zrobiona nie tylko z liści, ale także łodyżek i szypułek.


      Cena herbaty matcha

       

      Jeżeli oczekujemy dobrej matcha do tradycyjnego przygotowania, trzeba liczyć się z wydatkiem rzędu przynajmniej 80 zł za puszkę 30g. Oczywiście cena herbaty do zastosowań kulinarnych jest znacznie niższa, ale nie można liczyć na to, że w cenie 30 zł za 100g dostaniemy dobry produkt. Zazwyczaj trudno jest porównywać ceny w różnych sklepach, ale jeśli dany sprzedawca ma w swojej ofercie kilka różnych herbat matcha, to najczęściej cena jest wprost proporcjonalna do jakości.

       

      To właściwie wszystkie kryteria, którymi możemy się kierować kupując matcha przez Internet. Jeśli jednak mamy już okazję jej spróbować, znacznie łatwiej jest ocenić jakość:

       

      Zapach herbaty matcha

       

      Powinien być świeży i warzywny. Jeśli pachnie jak kurz, ryba lub nie pachnie wcale… niezbyt dobrze.

       

      Tekstura herbaty matcha

       

      Lepszej jakości matcha jest zazwyczaj drobniej zmielona. Skutkuje to bardziej kremową pianką i przyjemnym uczuciem gładkości w ustach. Co ciekawe, jednym z profesjonalnych sposobów oceny matcha jest rozsmarowywanie proszku na kartce papieru – przy pomocy lepszej jakości matcha można uzyskać dłuższą smugę.

       

      Smak herbaty matcha

       

      To rzecz bardzo subiektywna – wiele osób preferuje bardziej gorzki i wyrazisty smak tańszych herbat matcha. Wyznacznikiem jakości jest jednak smak słodkawy ale ściągający, z długim finiszem (posmakiem utrzymującym się w ustach po wypiciu). Powinny przeważać nuty warzywne, trawiaste i zbożowe.

      Trzy klasy herbaty matcha: dobra matcha kulinarna, dobra matcha do tradycyjnego przygotowania i matcha ceremonialna

       

      Przygotowanie matcha

       

      Do tradycyjnego przygotowania matcha potrzebujemy chawan (miseczkę), chasen (bambusową miotełkę do roztrzepywania herbaty) i chashaku (drewnianą łyżeczkę). Wszystkie te akcesoria możemy jednak zastąpić domowymi przedmiotami codziennego użytku!

       

      Przede wszystkim potrzebujemy czegoś do roztrzepania i spienienia herbaty. Nieźle sprawdzi się elektryczny spieniacz do mleka. Jeszcze lepszą opcją jest spieniacz do mleka w formie kubeczka z tłokiem.

       

      Drewniane chashaku zastąpimy oczywiście zwykłą małą łyżeczką. W przypadku odmierzania matcha przy pomocy chashaku zaleca się odmierzyć nim 1,5 lub 2 porcje herbaty na 70-80 ml wody. Nakładając matcha łyżeczką wystarczy jedna łyżeczka (ok. 2 gramy) na 70-80 ml wody. Temperatura używanej wody nie powinna przekraczać 80℃. Jeśli chcemy ograniczyć cierpkość i gorycz, możemy obniżyć temperaturę wody nawet do ok. 60℃.

       

      Skoro nie roztrzepujemy herbaty bambusowym chasenem, to wcale nie potrzebujemy miseczki. Możemy ją pić z kubka lub filiżanki.

       

      Przechowywanie matcha

       

      Matcha to herbata bardzo wrażliwa na upływ czasu. Żeby dłużej zachować jej właściwości, powinna być przechowywana w lodówce. Dotyczy to jednak tylko nieotwartego jeszcze opakowania herbaty! Nawet przechowywanie w lodówce może odnieść efekt odwrotny do założonego, jeśli po wyjęciu puszki z lodówki natychmiast zostanie ona otwarta – to morderstwo na herbacie. W wyniku dużej różnicy temperatur między wnętrzem opakowania i powietrzem w pomieszczeniu następuje kondensacja wilgoci w herbacie, co jedynie przyspieszy pogorszenie jakości. Dlatego po wyjęciu z lodówki trzeba dać herbacie czas na wyrównanie temperatury z otoczeniem. Dla bezpieczeństwa, od wyciągnięcia opakowania z lodówki do otwarcia go powinniśmy poczekać 12 godzin. Po pierwszym otwarciu trzeba przechowywać matcha szczelnie zamkniętą, w suchym i ciemnym miejscu, jednak należy ją spożyć możliwie jak najszybciej.

       

      Mam nadzieję, że ten tekst pomoże tym, którzy chcieliby zacząć pić matcha, ale odstrasza ich to, że jest ona zbyt skomplikowana.


      Autor tekstu: Konrad Pociask < powrót do listy artykułów
      Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie herbata-matcha
      5.00 39 5 0