TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Herbaty na jesień i zimę


      Herbata zimowa


      Podczas przyjemnych, jeszcze ciepłych jesiennych dni, skłonni jesteśmy wykorzystywać każde słoneczne chwile, jako okazję do delektowania się promieniami słonecznymi, niejako na zapas. Warto takie zapasy chwytać racjonalnie i intensywnie, aby pomóc swojemu organizmowi przetrwać kolejne miesiące pełne szarości, chłodu, wiatru i zmienności. Brak światła powoduje także niedobory witaminy D, która syntetyzuje się w skórze pod wpływem słońca. Oznacza to utratę naturalnej odporności nawet o 40 procent i zwiększa podatność na infekcje układu oddechowego.


      Zanim jednak pozwolimy się złapać infekcjom, zadbajmy o profilaktykę. Pamiętajmy, że aby wydobyć prozdrowotne wlaściwości ziół - musimy je zaparzać odpowienio długo - 10 do 15 minut. Oczywiście w przypadku herbaty, po tak długim parzeniu smak już nie byłby celebracją, jednak i na to jest sposób - jedno, dwa parzenia zróbmy sobie krótkie, dla smaku - kolejne długie, na 10 minut, dla zdrowia.


      Czarna herbata


      Jeśli już robimy zapasy energii słonecznej :) warto również sięgnąć po zapas odpowiednio dobranej herbaty. Oprócz tego, że herbata powinna nam smakować, warto więcej wiedzieć na temat właściwości herbaty, aby później nie próbować się rozgrzewać delikatną zieloną jasną herbatą, na dodatek jeszcze z cytryną. W efekcie taka mieszanka nie zadziała na nas rozgrzewająco... Co najwyżej neutralnie na nas zadziała gdy dodamy miodu. Gdy jednak dodamy do nawet zielonej herbaty intensywne ilości soku malinowego, imbiru, lub przypraw korzennych - pomimo naturalnych właściwości herbat zielonych i lekko utlenianych, napar taki będzie już działał bardziej na rozgrzanie.


      Czy nie lepiej jednak takich mieszanek robić na bazie bardziej utlenionych herbat, które naturalnie nadają się na łyk ciepłej herbaty po chłodnym spacerze? Smakowo i tak główny ton nadają dodatki, same jednak składniki nie działają na siebie wykluczająco.


      Warto w tym względzie dążyć do pewnej harmonii i mądrości, dzięki czemu nasze organizmy z pewnością odwdzięczą się dobrym zdrowiem.


      Idealna herbata na zimę


      Na tzw. naturę energetyczną (według tradycyjnej medycyny chińskiej) ma wpływ głównie proces produkcji herbaty. Czyste liście, jeszcze niezerwane, mają naturę bardziej wychładzającą. Herbaty zielone i białe oraz bardzo lekko utlenione oolongi mają właściwości najbardziej zbliżone do herbaty świeżej, dopiero zerwanej z krzewu.


      Kluczowymi herbatami ze względu na jesienny dobór energetyczny są ciemne oolongi, czarne herbaty i herbaty fermentowane (pu-erh i hei cha), przechodzące dłuższe procesy obróbki cieplnej. W przypadku oolongów, często ciepłą naturę zawdzięczamy również procesowi palenia. Im dłuższe jest takie cieplne oddziaływanie na herbatę, tym bardziej ma ona ciepłą naturę. Widać to po wyglądzie liści - im bardziej ciemny, brązowy tym zarówno stopień utlenienia wyższy. Można to również rozpoznać w zapachu, np. po intensywnym aromacie przypominającym pieczony chleb żytni - to cechuje oolongi poddane długim procesom obróbki cieplnej.

                                                                                                      (na zdjęciu ciemny, tradycyjny oolong Tie Guan Yin)

      W przypadku czarnych herbat nie musimy się obawiać, że są one mniej wartościowe. Najważniejsze i najsilniejsze właściwości herbaty, mają wszystkie herbaty pochodzące z Camelli Sinensis, nie ważne czy są białe czy czarne - również mają bogactwo przeciwutleniaczy, gdyż nie są one zniszczone pod wpływem utleniania liści.


      Dobra herbata, która rozgrzeje nas w chłodne dni i wieczory, nie oczekuje wiele. Nie musi to być nietuzinkowy rarytas. Wystarczy jej być gdzieś niedaleko, w cieniu wybitnych smaków innych herbat od święta. Może w tej prostocie ktoś czasem odnajdzie więcej spokoju, ciszy i zwyczajnego odpoczynku, czego Wam i sobie życzę. M.Z.

      < powrót do listy artykułów
      Herbaty na jesień i zimę ciemna-herbata
      5.00 46 5 0