TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność

      Zdrowa herbata


      Okres zimowo-wiosennej styczniowej huśtawki pogodowej nie wpływa pozytywnie na nasze organizmy. Podczas gdy rosną stokrotki na łąkach, niedźwiedzie w tatrach przebudzają się ze snu, najbardziej niektórym brak tej prawdziwej zimy, której przypisujemy pewne cykliczne możliwości wymrożenia wirusów, bakterii i innych szkodliwych czynników które wokół rozprzestrzeniają się nienaturalnie łatwo.


      Patrząc z perspektywy zagrożeń dla naszej odporności, brak srogiej zimy nie musi jednak mieć złe skutki. Możemy bowiem lżej się ubrać, bez zwiększonego ryzyka przegrzania i przewiania. Dodatkowo, ryzyko wychłodzenia organizmu jest niższe - więc jeśli tylko aktywnie zadbamy o naszą odporność - pozostają tylko ryzyka zewnętrzne, czyli kontakt z osobą chorą.


      Prewencja w tym zakresie polega m.in. na aktywnej immunomodulacji organizmu za pomocą suplementów diety. Środki stosowane w tym procesie, aktywizują mechanizmy odporności nieswoistej. W wyniku ich działania dochodzi do regulacji odpowiedzi zapalnej organizmu, a w konsekwencji spadku liczby infekcji, złagodzenia ich przebiegu.


      Dobra herbata na odporność


      To co spożywamy i pijemy ma ogromną rolę nie tylko w tym kim jesteśmy, jest zwłaszcza decydujące czym nasz organizm się karmi. Możemy dzięki przyswajaniu naturalnej, zdrowej żywności i napojów znacznie wpłynąć na zwiększenie odporności. Co zatem jeść i pić aby poprawić odporność?


      Oprócz czosnku, cebuli, żywności z dużą ilością witaminy A, C i E, żelaza, cynku, selenu, zaleca się spożywanie również źródeł niewytwarzanych w naszym organizmie: nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3). Są one budulcem hormonów przeciwzapalnych, wzmacniających pracę systemu immunologicznego. Witamina E, która chroni czerwone krwinki przed rozpadem, wpływa na szczelność i osłonę naczyń krwionośnych. Dobrym przykładem takiego źródła kwasów omega 3 są oliwa z oliwek, siemię lniane, czy też olej z wątroby rekina, który jest, poza kwasami nienasyconymi bogaty w skwalen o właściwościach przeciwzapalnych. Jeśli dla kogoś to mało, polecane są również grzyby boczniaki (bogate w letinan), kapusta, maliny, imbir, soja, brokuły, pomidory, oraz używanie pieprzu i kurkumy.


      Napary na poprawę odproności


      Z napojów - najbardziej godnym uwagi oprócz herbaty, yerba mate i ziół jest picie małego kieliszka czerwonego wina wytrawnego bogatego w słynny resweratrol.


      A co z herbatą? Każda jakościowa herbata pochodząca z cammelli sinensis posiada silne przeciwutleniacze które odpowiednio wydobyte do naparu (trzeba parzyć herbatę między 5 a 12 minut), bardzo skutecznie mogą nam pomóc w wzmacnianiu odporności. Przeciwutleniacze ma zarówno czarna herbata poddana pełnej oksydacji jak również zielona - zupełnie nie przetwarzana. Oczywiście najwięcej ich jest właśnie w mniej przetworzonych herbatach - zielonych, białych, żółtych i jasnych oolongach.


      Rodzaje herbat na odporność



      Picie Yerba Mate to również poza bombą witaminowo-mineralną, dostarczanie silnych przeciwutleniaczy.

      W zależności czy jesteśmy przed, na początku, czy w trakcie infekcji, bardzo pomocne we wzmacnianiu odporności i szybkim dojściu do formy są różne naturalne zioła i napoje.


      Przed infekcją warto uchronić się poprzez systematyczne picie i rozgrzewanie organizmu np. Chai Masalą z domieszką Yogi Tea.

      Na początku infekcji oprócz warto sięgnąć po Kuding Cha, Czystka, Schizandrę, Jiao Gu Lan czy też Dziką Różę i Kwiat Lipy. Pomocne w trakcie silnych infekcji też będą Lapacho, Vilcacora, Korzeń Jeżówki, Owoce i Kwiat Czarnego Bzu.


      Na zdrowie naszego organizmu wpływa każdego dnia wiele czynników - stres, zabieganie, zanieczyszczenia powietrza, jak również zdrowe odżywianie, mądry odpoczynek i aktywność fizyczna. Sposobem na wzmocnienie organizmu jest też regularna prewencja. Wykorzystujmy naturalne dobra częściej, a rzadziej będziemy musieli sięgać po tabletki.

      < powrót do listy artykułów
      Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność herbata-na-odpornosc
      5.00 23 5 0