TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów

      kosz z liśćmi herbaty

      Dostajemy wiele pytań o to, kiedy pojawi się nowy zbiór herbaty X, szczególnie w okresie wiosennym, kiedy herbaciarze niecierpliwie wyczekują nowych herbat. To zawsze dreszczyk emocji – jaka będzie tegoroczna herbata? Pojawiają się czasem pytania sformułowane w kłopotliwy sposób, na przykład:

      „Kiedy pojawią się tegoroczne herbaty?”

      Na takie pytanie nie sposób odpowiedzieć krótko, bo termin zbiorów poszczególnych herbat znacznie się różni, w zależności od regionu, gatunku i jakości. Poniżej przewodnik bo terminach zbiorów najbardziej wyczekiwanych herbat! Na samym dole tekstu znajdziecie też skrócone kalendarium herbacianych zbiorów.

       
      rolink z workiem herbaty

      Zbiory herbat – podział według typu herbaty


      Zielone herbaty chińskie
      Zbiory liści na herbaty zielone mogą zacząć się w Chinach już pod koniec stycznia w prowincji Yunnan, jeśli łagodna zima i ciepłe dni na to pozwolą. W lutym zielona herbata jest nadal zbierana w Yunnanie i nadal uważana jest za bardzo wczesną. Także w lutym zaczynają się zbiory najwcześniejszych herbat z prowincji Syczuan, jednak najczęściej jest to koniec lutego. W marcu rozpoczynają się zbiory słynnych klasycznych herbat we wschodnich Chinach, jak Bi Luo Chun, Long Jing czy Xinyang Maojian. Najczęściej jednak jest to druga połowa marca i trzeba uważać na herbaty zbierane wcześniej, bo mogą być intensywnie nawożone, wytwarzane z nietradycyjnych i szybciej dojrzewających szczepów, lub są po prostu podróbkami uprawianymi w innej części Chin. Najbardziej cenione herbaty tych gatunków powstają przed Qingmingjie (Świętem Wielkiej Jasności), które wypada 4 lub 5 kwietnia. Należy zauważyć, że zbiór tradycyjnych zielonych herbat z prowincji Anhui jest trochę późniejszy. Najlepszy czas zbioru dla Huangshan Maofeng to pierwsza połowa kwietnia. Taiping Hou Kui ma swój szczyt w połowie kwietnia, a zbiory Lu’an Gua Pian są nieco późniejsze i nawet do końca kwietnia powstaje bardzo dobrej jakości herbata tego gatunku. Naturalnie, wiele herbat komercyjnych niższej jakości produkuje się przez całe lato. 

       
      worek z liśćmi herbaty

      Zielone herbaty japońskie
      Zbiory w prefekturach położonych na wyspie Kiusiu (np. Kagoshima, Miyazaki, Kumamoto) rozpoczynają się już około połowy kwietnia, a przy ciepłej wiośnie nawet około 10 kwietnia. Na najdalej wysuniętych na południe wyspach Japonii zbiory mogą się zacząć już na przełomie marca i kwietnia, ale skala ich produkcji nie jest duża, a jakością najczęściej ustępują herbatom z głównych regionów uprawy. Za tradycyjną datę początku zbiorów w centralnej Japonii (np. Kioto i Shizuoka) uważano dzień po 88 nocy od święta początku wiosny – przypada on najczęściej na 2 maja. Obecnie zbiory zaczyna się jednak wcześniej i zazwyczaj już pod koniec kwietnia dostępna jest shincha z tych regionów. Te daty dotyczą głównie herbat gatunku sencha, który jest najbardziej reprezentatywny dla Japonii. Gyokuro zbierane jest zazwyczaj kilka dni później niż sencha. Liście na herbatę tencha, z której następnie powstaje matcha (sproszkowana herbata zielona, zbierane są w maju, ale trzeba zaznaczyć, że matcha z danego rocznika zazwyczaj trafia na rynek później, a nie tuż po zbiorach. Zbiory liści na herbaty kamairicha czy tamaryokucha pokrywają się ze zbiorami liści na herbatę sencha. 

      Zielone herbaty koreańskie
      Koreański sezon herbaciany jest dokładnie podzielony według świąt z dawnego kalendarza księżycowego, stosowanego niemal w całej Azji południowo-wschodniej. Herbata Woojeon (lub Ujeon) powstaje przed 20 kwietnia, ale raczej nie wcześniej niż 5 kwietnia. Herbata zbierana dokładnie 20 kwietnia to Gogu Cha, często zaliczana do herbat Sejak. Typowy Sejak – od 21 kwietnia do 5 maja. Jungjak (lub Joongjak) – od 6 maja do 20 maja. Daejak – od 21 maja do 5 czerwca. Zbiory po 5 czerwca to niższej jakości herbata nazywana Yip Cha. Te same daty stosuje się do herbat balhyocha. 

      Herbaty indyjskie 
      W większości herbacianych regionów Indii świeże liście zbierane są niemal przez cały rok – od lutego do grudnia. Dotyczy to całych południowych Indii, nisko położonego Assamu i Dooarsu. Nieco inaczej wygląda to w Dardżylingu, położonym na północy Indii, w górzystym terenie u podnóża Himalajów. Tutaj herbatę zbiera się także przez większość roku (od końca lutego do listopada), ale pomiędzy poszczególnymi zbiorami występują większe różnice, dlatego trzeba je bardziej sprecyzować. Pierwszy zbiór (first flush) trwa od końca lutego do kwietnia. W tym okresie powstają przede wszystkim lekko utleniane, jasne herbaty. Drugi zbiór (second flush)  przypada na maj, czerwiec i początek lipca. Te herbaty mają napar pomarańczowy lub czerwony, liście są wyraźnie ciemniejsze niż first flush, a w smaku naparu dominują nuty dojrzałych owoców, na czele z często wspomnianymi winogronami szczepu Muscat. Zbiór monsunowy, trwający od lipca do początku września, to herbaty niższej jakości. Na początku października rozpoczyna zbiór jesienny (autumnal flush) i trwa on przez około miesiąc. W tym miejscu warto odnotować, że harmonogram zbiorów herbat z Nepalu i Sikkimu pokrywa się czasowo z Dardżylingiem. 

      Chińskie herbaty oolong
      Zbiory wczesnych wiosennych herbat oolong z Anxi w południowej części prowincji Fujian (przede wszystkim oolonga Tie Guan Yin) oraz oolongów Dancong z prowincji Guangdong zaczynają się już w marcu. Najlepsze herbaty powstaną jednak dopiero w kwietniu. Oolongi skalne w gór Wuyi zbiera się od połowy kwietnia do końca maja, w zależności od szczepu. Trzeba mieć na uwadze, że na rynek trafią później – lekko palone herbaty najwcześniej w lipcu, średnio palone we wrześniu lub październiku, a mocno palone w listopadzie i grudniu. Dobre oolongi z Wuyi zbierane są tylko raz w roku. W Anxi i w Guangdongu cenione są też herbaty ze zbioru jesiennego we wrześniu i październiku. Dancongi xuepian (śnieżne płatki) mogą być zbierane też w listopadzie. 

       
      zbiór oolonga Tie Guan Yin, Anxi, Chiny

      Tajwańskie herbaty oolong
      Jeśli zima jest łagodna, to w styczniu odbywają się zbiory herbat dongpian 冬片 – aromatycznych i delikatnych herbat oolong, które wytwarzane są, kiedy krzewy wybudzą się z zimowej hibernacji i wypuszczają malutkie pąki nazywane „zimowymi płatkami” czyli właśnie dongpian. Te herbaty należy uznać za szczególny typ zbioru zimowego, natomiast właściwy zbiór wiosenny rozpoczyna się w marcu dla herbat rosnących nisko nad poziomem morza, szczególnie dla kultywarów jak sijichun czy cuiyu. Na zbiory herbat wysokogórskich trzeba poczekać do kwietnia lub nawet do początku maja w przypadku szczególnie wysoko położonych plantacji lub herbat z upraw naturalnych. Herbata Dong Ding w nowszej wersji niepalonej lub palonej lekko w piecach elektrycznych może pojawić się na rynku już w kwietniu, ale na bardziej tradycyjne, mocniej utleniane i mocniej palone, szczególnie na węglu drzewnym, trzeba poczekać dłużej. Herbata Bai Hao Oolong, czyli Oriental Beauty, jest obecnie produkowana wiosną, latem i zimą, ale za najbardziej tradycyjny i najlepszy nadal uważa się zbiór letni w czerwcu i lipcu. Wiele herbat tajwańskich można zebrać także w sierpniu i wrześniu. Przy sprzyjającej pogodzie ich jakość nie odstaje od zbioru wiosennego czy zimowego. Chodzi głównie o herbaty oolong i zielone z niżej położonych pól. Na kolejny zbiór herbat wysokogórskich trzeba poczekać do przełomu października i listopada, kiedy rozpoczyna się zbiór zimowy – ceniony na równi z wiosennym. 

      Chińskie herbaty białe
      Mówiąc o herbatach białych, za wyznacznik potraktuję terminy zbiorów w ojczyźnie białych herbat, czyli w Fuding. Tam są one ściśle określone prawnie i ściśle przestrzegane. 
      – Yinzhen – Srebrne Igły – wyłącznie wiosenny zbiór od 5 marca do 10 kwietnia
      – Baimudan – Biała Piwonia – wiosenny zbiór od 15 marca do 30 kwietnia oraz jesienny zbiór od 15 sierpnia do 15 września
      – Shoumei – Brwi Długowieczności – wiosenny zbiór od 1 kwietnia do 15 maja oraz jesienny zbiór od 15 sierpnia do 30 października
      – Gongmei – Cesarskie Brwi – wiosenny zbiór od 1 marca do 15 maja oraz jesienny zbiór od 15 sierpnia do 30 października
      W Fuding zakazane zostały letnie zbiory, ale mogą być one przeprowadzane w pozostałych dwóch regionach produkcji najbardziej tradycyjnej herbaty białej, czyli w Zhenghe i w Jianyang.
      Herbata Ya Bao z Yunnanu, najczęściej klasyfikowana jako herbata biała, zbierana jest na przedwiośniu, w styczniu i w lutym. Zbiory herbaty Yue Guang Bai pokrywają się ze zbiorami liści na herbatę pu-erh (opisane niżej).

      Herbaty pu-erh 
      Liście, z których produkowana jest maocha herbaty pu-erh, zbierane są wiosną w marcu i kwietniu. Maocha czasem od razu prasowana jest w ciastka, gniazdka czy cegiełki, a niektórzy producenci odkładają prasowanie o kilka miesięcy. Jesienny zbiór herbat pu-erh ma miejsce we wrześniu i październiku. Mówiąc o dojrzałej herbacie pu-erh (shu / shou / ripe) trzeba mieć na uwadze, że na rynek trafia dopiero po dojrzewaniu w stosach i po odpowiednim, najlepiej kilkumiesięcznym czasie odpoczynku. W związku z tym dojrzały pu-erh rzadko trafia na rynek w tym roku samym roku, w którym został zebrany. Ale w tej herbacie świeżość nie ma znaczenia. 

      Herbaty gruzińskie
      Wiosenny zbiór herbat gruzińskich zaczyna się czasem w kwietniu, ale więcej herbaty zbiera się w maju i na początku czerwca. Letni zbiór przypada najczęściej na sierpień, a jesienny na październik. Gruzińskie herbaty mają wyjątkowo długi czas zimowej hibernacji, który może trwać nawet pół roku. 

       
      zbiór herbaty w Gruzji

      Cejlońskie herbaty czarne
      Na Sri Lance herbaty zbierane są niemal przez cały rok. W zależności od regionu, najlepszy czas zbioru dla herbat cejlońskich to czas od stycznia do marca lub od czerwca do września. 
      Trzeba jednak odnotować, że herbaty cejlońskie nie są szczególnie wyczekiwane jako świeże herbaty z nowego zbioru, bo nie cieszą się też dużą popularnością wśród koneserów klasycznej herbaty. 

       

      Kalendarium – zbiory herbaty według miesięcy  


      Styczeń
      – „frost tea” z Nilgiri, Indie
      – herbaty dongpian z Tajwanu
      – ya bao w prowincji Yunnan, Chiny; czasem pod koniec stycznia także bardzo wczesne herbaty zielone

      Luty
      – wczesne zielone i czarne herbaty z prowincji Yunnan, Chiny
      – „frost tea” z Nilgiri, Indie
      – bardzo wczesne herbaty darjeeling (Indie) z niżej położonych ogrodów (koniec lutego)
      – wczesne zielone herbaty z Syczuanu, Chiny (koniec lutego) 
      – pierwszy zbiór herbat kenijskich 

      Marzec 
      – zielone, żółte i czarne herbaty z Syczuanu
      – wczesne tradycyjne zielone herbaty ze wschodnich Chin (od połowy marca)
      – wczesne zielone i czarne herbaty tajwańskie
      – wczesne tajwańskie herbaty oolong z niżej położonych ogrodów
      – wczesne oolongi dancong z prowincji Guangdong, Chiny
      – herbata sheng pu-erh, prowincja Yunnan, Chiny
      – herbaty darjeeling first flush, Indie
      – herbaty żółte, Chiny
      – herbaty białe Yin Zhen, Bai Mu Dan i Gong Mei, Fuding, Chiny
      – herbaty first flush z Assamu, Indie

       
      liście herbaty w dłoniach

      Kwiecień
      – większość zielonych herbat chińskich
      – zielone herbaty z południa Japonii (druga połowa kwietnia) 
      – skalne herbaty – oolongi z gór Wuyi, prowincja Fujian, Chiny – druga połowa kwietnia – uwaga! na rynek trafiają najwcześniej w lipcu (lekko palone), we wrześniu / październiku (średnio palone), lub nawet w grudniu (mocno palone) 
      – oolongi dancong, prowincja Guangdong, Chiny 
      – większość herbat tajwańskich 
      – herbaty darjeeling first flush i inbetween (Indie)
      – herbaty nepalskie first flush i inbetween 
      – liczne czarne herbaty chińskie 
      – herbaty żółte, Chiny
      – herbata sheng pu-erh, prowincja Yunnan, Chiny
      – oolong Tie Guan Yin i inne herbaty oolong z Anxi, Chiny 
      – wszystkie białe herbaty z Fuding, Chiny
      – koreańskie herbaty zielone woojeon i sejak

      Maj 
      – zielone herbaty z centralnej Japonii (np. Shizuoka i Kioto) 
      – skalne herbaty – oolongi z gór Wuyi, prowincja Fujian, Chiny (późno zbierane szczepy) 
      – czarne herbaty z Tongmuguan – góry Wuyi, Chiny
      – darjeeling second flush, Indie
      – nepalskie herbaty second flush
      – japońskie herbaty czarne z pierwszego zbioru 
      – białe herbaty Shou Mei i Gong Mei z Fuding, Chiny
      – koreańskie herbaty zielone sejak,  joongjak i daejak
      – herbaty gruzińskie

       
      Zbiory herbaty w Tongmuguan

      Czerwiec 
      – Bai Hao Oolong (Oriental Beauty), Tajwan
      – letni zbiór herbat czarnych, Tajwan
      – darjeeling second flush, Indie
      – czarne herbaty japońskie
      – herbaty gruzińskie

      Lipiec
      – Bai Hao Oolong (Oriental Beauty), Tajwan
      – letni zbiór herbat czarnych, Tajwan
      – darjeeling monsoon flush, Indie
      – czarne herbaty japońskie 

      Sierpień 
      – darjeeling monsoon flush, Indie
      – białe herbaty Bai Mu Dan, Gong Mei i Shou Mei z Fuding, Chiny

      Wrzesień 
      – tajwańskie herbaty oolong i zielone, zbiór jesienny
      – jesienny zbiór oolonga Tie Guan Yin i innych herbat z oolong z Anxi, Chiny
      – jesienny zbiór oolongów Dancong, prowincja Guangdong, Chiny
      – białe herbaty Bai Mu Dan, Gong Mei i Shou Mei z Fuding, Chiny
      – herbaty pu-erh, zbiór jesienny, prowincja Yunnan, Chiny

       
      zbió herbaty pu-erh,Yunnan, Chiny

      Październik
      – białe herbaty Gong Mei i Shou Mei z Fuding, Chiny
      – jesienny zbiór oolonga Tie Guan Yin i innych herbat z oolong z Anxi, Chiny
      – jesienny zbiór oolongów dancong, prowincja Guangdong, Chiny
      – tajwańskie herbaty, początek zbioru zimowego (koniec października)
      – darjeeling autumnal flush, Indie
      – herbaty nepalskie autumnal flush
      – herbaty gruzińskie

      Listopad
      – wysokogórskie oolongi tajwańskie, oolong baozhong, zbiór zimowy
      – darjeeling autumnal flush, Indie
      – herbaty nepalskie autumnal flush
      – pierwszy zbiór herbat z Malawi 

      Grudzień
      – herbaty dongpian z Tajwanu


      Autor:
      Konrad Pociask
      < powrót do listy artykułów
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów zbiory herbaty
      5.00 42 5 0