TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość rabat wartość
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui

      Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ostatnim już artykułem z serii Wielka Dziesiątka Chińskich Herbat.

      10. Taiping Hou Kui
      Nazwa herbaty: Taiping Hou Kui
      Nazwa chińska: 太平猴魁
      Nazwa angielska: Taiping Monkey King
      Miejsce pochodzenia: okolice jeziora Taiping, Prowincja Anhui
      Data narodzin: XIX wiek
      Cechy aromatu: kwiatowy (orchidea), lekko pieczony
      Cechy smaku: delikatny, kwiatowy, z długim posmakiem, słodkawy, elegancki

      Opis/ cechy szczególne:
      Taiping Hou Kui wizualnie wyróżnia się pośród innych herbat. Pochodzi bowiem ze specjalnej odmiany herbacianego krzewu, który rodzi długie liście. Obrobione listki są cienkie i długie, mierzą nawet do 15 cm. Liście Taiping Hou Kui rosną na wysokości dochodzącej do 700 metrów, w pobliżu jeziora Tai Ping. Z powodu jego obecności Kui. temperatury w ciągu dnia i nocy bardzo się od siebie różnią. Mówi się, że to właśnie znaczącym wahaniom temperatury zawdzięczamy tak doskonały smak herbaty. Zbiór liści Taiping Hou Kui może odbywać się tylko w ciągu dwóch tygodni w roku. W przypadku innych herbat zbiera się małe, młode listki, Taiping Hou Kui wyróżnia zaś fakt, że zbiorowi podlegają liście duże, liczące od 7 do 15 cm. W dniu ich zbioru musi także nastąpić obróbka. Zebrane liście praży się, a następnie ręcznie prasuje przez odpowiedni material. To dlatego posiadają one na swej powierzchni fakturę szachownicy. Następnie liście poddaje się procesowi całkowitego suszenia. Gotowe listki mają odcień ciemnej zieleni.

      Historia powstania:
      Herbatę tę wynaleziono w XIX wieku. Mistrz herbaciany, Wang Kui Cheng postanowił stworzyć nowy jej rodzaj, redefiniując sposób produkcji herbaty. Nową herbatę, która składała się tylko z długich liści, nazwał Kui Jian. Zrobiła ona błyskawiczną karierę, wyprzedzając pod względem sprzedaży inne lokalnie produkowane herbaty. W związku z sukcesem jaki odniosła postanowiono zmienić jej nazwę na bardziej adekwatną i zapadającą w pamięć, powstała więc Taiping Hou
      tphk

      < powrót do listy artykułów
      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui herbata-taiping-hou-kui
      5.00 39 5 0