TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing

       

      Serdecznie zapraszamy do śledzenia dziesięciu artykułów n.t. najsłynniejszych herbat chińskich. Cyklicznie publikować będziemy informacje o kolejnych chińskich perełkach.

       

      Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich

       

      Poszukiwane i wielbione bywalczynie wysokich, pałacowych progów oraz ciepłego, domowego zacisza. Wyczekiwane lokatorki najpiękniejszych herbacianych zastaw. Wielu jeszcze słów i określeń można byłoby użyć dla opisu ekskluzywnej grupy herbat, które zawładnęły podniebieniem całego świata. Z ogromną przyjemnością przedstawiamy Państwu wspaniałą czołówkę herbat chińskich.

       

      Poniższe zestawienie wyjaśni zawiłości nazewnictwa i wymowy, przybliży miejsce pochodzenia oraz datę „narodzin”, a także scharakteryzuje każdą bohaterkę Wielkiej Dziesiątki – aromat, smak, walory i „znaki szczególne”. Lekturę dodatkowo uprzyjemnią kilkusetletnie legendy i sekrety związane z poszczególnymi herbatami.


      1. Long Jing (Lung Ching)

      – Nazwa chińska: 龙井

      – Nazwa angielska: Dragon Well
       
      – Pochodzenie: okolice Jeziora Zachodniego (Xi Hu) w mieście Hangzhou, prowincja Zhejiang
       
      – Historia: Przyjmuje się, że produkcja herbaty w okolicach Xi Hu sięga czasów dynastii Tang (618-907 r.), jednak współczesny styl herbaty long jing wykształcił się prawdopodobnie za panowania dynastii Ming (1368-1644 r.)
       
      – Cechy aromatu: przyjemnie pieczony, orzechowy; w wyższej klasy herbatach także kwiatowy
       
      – Cechy smaku: słodkawy, orzeźwiający, smak pieczonego chleba i ziaren, kukurydzy; silniejsze kremowo-maślane nuty w Dafo Long Jing
       
      – Opis/ cechy szczególne: Long Jing, nazywana narodowym napojem Chin, często ofiarowana jest głowom państw. Choć Long Jing produkowana była w Chinach od wielu stuleci, sławna stała się dopiero za panowania dynastii Qing. Charakterystyczną cechą herbaty Long Jing jest jej spłaszczony kształt. 
       
      – Legendy:
      Bogactwem herbaty Long Jing, poza doskonałością jej smaku i aromatu, są związane z nią legendy i opowieści. Świątynię Smoka oraz studnię, na cześć której została nazwana zbudowano ponad 1700 lat temu.
       
      Jedna z legend głosi, że mieszkańcy wioski, kopiąc studnię natrafili na kamień mający kształt smoka i dedykowali ją temu stworzeniu.Wedle innych podań korzenie nazwy wywodzą się od doświadczenia niezwykłego zjawiska: po ulewnej burzy, gdy studzienna woda staje się gęsta, „lżejsza”, bardziej przejrzysta woda deszczowa tworzy na jej powierzchni warstwę układającą się w faliste, wijące się wzory przypominające ciało chińskiego smoka.Inne źródła tłumaczą pochodzenie nazwy wiarą ówczesnych mieszkańców w istnienie łaskawego smoka zamieszkującego studnię. Miał on czuwać nad warunkami pogodowymi w okolicy i dbać o wystarczającą ilość spadającego deszczu. Mieszkańcy zaś modlili się do smoka i przynosili mu dary.
       
      Prawdziwie popularną uczynił herbatę Long jing cesarz Qianlong, który, otrzymawszy podczas pobytu na plantacji wiadomość o chorobie swej matki, zabrał ze sobą kilka listków i ruszył w podróż do pałacu. Matka cesarza poczuła zapach listków, a herbata z nich zaparzona stała się ulubionym napojem cesarskiej rodziny. Do dziś mówi się, że swój nieco spłaszczony kształt herbaciane listki zawdzięczają słynnej podróży swych poprzedników „za pazuchą” cesarza. Osiemnaście herbacianych drzewek, które cesarz przeznaczył do wyłącznego użytku, nadal rodzi listki tej niewiarygodnie drogiej herbaty. Jej gram ma bowiem wartość większą niż gram złota.
      < powrót do listy artykułów
      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing najlepsze-herbaty-chinskie
      5.00 44 5 0