TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Jak wybrać herbatę – poradnik

      Pierwsza wizyta w sklepie sklepie z herbatą może być trochę przytłaczająca. Jak wśród takiej mnogości herbat o obco brzmiących nazwach wybrać coś dla siebie? Poniżej radzimy, jakimi kryteriami się kierować, żeby wybór był trochę łatwiejszy. 

      1. Klasyczna czy z dodatkami? 

      Przez herbaty klasyczne mamy na myśli herbaty czyste, bez dodatków, wytwarzane z krzewów herbacianych, czyli Camellia sinensis. Jeśli taka herbata Cię nie interesuje, przynajmniej na razie, to wybierz którąś z następujących kategorii:

      • czarna z dodatkami
      • zielona z dodatkami
      • biała z dodatkami
      • pu-erh z dodatkami

      Wybór nie powinien być zbyt trudny, bo jeśli masz jakieś zdefiniowane ulubione smaki, to przede wszystkim trzeba się kierować typem dodatków, które można by w skrócie podzielić tak:
      • owocowe 
      - cytrusowe (w tym bergamotka, czyli herbata earl grey), tropikalne, owoce leśne itp.
      • kwiatowe 
      - jaśmin, róża, bławatek, nagietek, piwonia itp. 
      • korzenne 
      - kardamon, goździki, cynamon, imbir itp. 
      • ziołowe 
      - mięta, aloes, werbena cytrynowa itp. 

      Jest też jedna bardzo popularna herbata oolong z dodatkiem: Mleczny Oolong – spróbuj jej, jeśli lubisz smaki śmietankowe, mleczne i waniliowe. Będzie też dobrym wstępem w niezwykle bogaty świat klasycznych herbat oolong. 

      Herbaty zielone i białe z dodatkami są z reguły lżejsze i bardziej orzeźwiające. Czarne herbaty są bardziej rozgrzewające i lepiej łączą się z dodatkami korzennymi. Pu-erh, nawet z dodatkami, zachowuje swój charakterystyczny smak określany przez wielu jako ziemisty, ale dodatki mogą go łagodzić. Można jeszcze zastanowić się, czy woli się intensywnie aromatyzowaną herbatę z wieloma dodatkami, czy taką, która zawiera tylko jeden dodatek. 

      Sprawa robi się jednak o wiele ciekawsza, jeśli szukasz klasycznych, naturalnych herbat. 
      Mieszanki z dodatkami zazwyczaj wykorzystują jako bazę liście herbaty, które nie są najwyższej jakości i same w sobie nie prezentują bogatego wachlarza smaków. Inaczej jest z klasycznymi herbatami wysokiej jakości. Jeśli szukasz smaków naturalnych, z licznymi niuansami to wybierz herbaty klasyczne. 

      2. Jaki typ herbaty? Nie tylko zielona lub czarna. 

      Herbaty czarne
      Jeśli szukasz dobrze znanych już smaków,, z którymi większość osób miała już styczność w herbatach „marketowych” to wybierz mieszankę English Breakfast, herbaty ze Sri Lanki (Cejlonu), Assamu, Kenii czy z Yunnanu. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego i ciekawego, zainteresuj się herbatami z Darjeelingu, Tajwanu, rzadkich herbat czarnych z Japonii czy wyższej jakości herbat chińskich. 

      Herbaty zielone
      Warto odpowiedzieć sobie na pytanie: chińskie czy japońskie? Chińskie herbaty zielone mają nuty kwiatowe, pieczone, orzeszkowe, a japońskie zielone herbaty mają smak świeższy, trawiasty, morski, często z charakterystycznym umami.
      Za najbardziej reprezentatywne herbaty zielone Chin można uznać herbaty gatunku Long Jing, a dla Japonii – gatunku sencha. 

      Herbaty żółte 
      Lubisz chińskie herbaty zielone? To raczej polubisz też herbaty żółte. To bardzo, bardzo niszowa kategoria, więc spróbuj którejkolwiek z nich. Mają trochę mniej świeżości od herbat zielonych, ale nadrabiają to większą słodyczą.

      Herbaty białe 
      Łąkowe, kwiatowe, zazwyczaj delikatne, chociaż i od tego znajdą się wyjątki. Białe herbaty polecamy tym, którzy szukają smaków nienachalnych i łagodnych – chociaż nie znaczy to, że białe herbaty są słabe! Mogą bardzo pobudzać. Przygodę z białymi herbatami najlepiej zacząć od Bai Mu Dan. 

      Herbaty oolong (także ulung lub wulong)
      Najbardziej aromatyczne, o najbardziej skomplikowanym procesie produkcji. Polecamy zacząć od „jasnych” oolongów, którym bliżej do herbat zielonych: tajwański Si Ji Chun i Jin Xuan, chiński Tie Guan Yin. Potem warto eksperymentować z bardziej palonymi, ciemniejszymi gatunkami. 

      Herbaty pu-erh i heicha
      Dla tych, którzy lubią herbaty intensywne, o nieoczywistych smakach. Pu-erh nie każdemu posmakuje od razu. Niektórym nie posmakuje nigdy. Ale potrafi wciągać jak narkotyk. Uwaga! Pu-erh to nie tylko tak zwana „herbata czerwona”. Jeśli nie boisz się odkryć nowych smaków, to spróbuj surowego pu-erha. Pu-erh to wręcz subkultura w obrębie kultury herbacianej. 

      3. Z kofeiną czy bezkofeinowe? 

      Ważne pytanie. Prawie każda klasyczna herbata ma kofeinę, więc jeśli szukasz czegoś bez kofeiny, to polecamy rooibos, czyli czerwonokrzew z RPA, lub liczne mieszanki owocowe i ziołowe, które kofeiny nie zawierają, bo w składzie nie mają herbaty. Jeśli szukasz szczególnie mocnego pobudzenia, które zastąpi Ci szybki efekt działania kawy, to możesz zainteresować się yerba mate. Niestety klasyczne herbaty poddane procesom pozbawienia kofeiny tracą także wiele na smaku, dlatego nie mamy ich w ofercie. 

      4. Cena 

      Herbata z niższej, średniej, czy górnej półki? Początkującym polecamy nie celować od razu w bardzo drogie herbaty, bo czynniki, które o ich cenie decydują, mogą być wyczuwalne dla bardziej doświadczonych herbaciarzy. Zachęcamy jednak, żeby sięgnąć po coś więcej niż najbardziej podstawowe herbaty. Herbaty ze średniej półki cenowej lepiej reprezentują dany gatunek i często mają najbardziej bezpośrednie, oczywiste nuty smakowe i aromatyczne. Wyższa cena herbaty niekoniecznie oznacza, że jest to herbata, która będzie nam bardziej smakować. Wybierajcie herbaty w takiej cenie, aby ich picie nie wywoływało w Was dyskomfortu, bo nie o to chodzi w herbacie. Więcej o cenie herbaty i czynnikach, które je kształtują, można przeczytać tutaj:
      ILE KOSZTUJĄ NAJDROŻSZE HERBATY? (blog eherbata.pl)

      5. Nazwa to nie wszystko

      Herbaty występujące pod taką samą nazwą w różnych sklepach mogą być zupełnie inne. Dotyczy to zarówno herbat z dodatkami, jak i herbat klasycznych. Herbata pod nazwą „Sencha Yabukita” mówi nam tylko, że jest to herbata sencha ze szczepu yabukita. Takich herbat produkuje się w Japonii tysiące. Różnią się one jakością, miejscem uprawy i stylem obróbki. Różnice w smaku między dwiema „Sencha Yabukita” mogą być bardzo duże. Long Jing, najsłynniejsza chińska herbata zielona, występuje w wielu stopniach jakościowych, pochodzących z bardziej lub mniej cenionych upraw, z rozstrzałem cenowym od 10 zł do 4000 zł za 100 gramów.

       6. Opinie o herbacie

      Opinie innych klientów mogą być wskazówką, ale nie zalecamy wprost się nimi kierować. Każdy ma inny gust, inne doświadczenie, inne wyczulenie na dane smaki. Nikt za Ciebie herbaty nie spróbuje. 

      7. Dla smaku czy dla właściwości?

      Zawsze polecamy wybierać herbatę, która przede wszystkim nam smakuje. Picie „na siłę” herbaty, która nam nie smakuje, tylko dlatego, że jest zdrowa, na dłuższą metę nie przyniesie rezultatu, bo w piciu herbaty dla jakichkolwiek zdrowotnych korzyści ważna jest regularność. Właściwości zdrowotne herbaty są skomplikowane i wpływa na nie wiele czynników, więc raczej wstrzymujemy się od mówienia o właściwościach zdrowotnych herbaty i zostawiamy to lekarzom i dietetykom. Niezaprzeczalnym faktem jest jednak to, że najbardziej unikalnym związkiem o działaniu na nasze zdrowie jest w herbacie L-teanina. Jak wybrać herbatę z większą zawartością l-teaniny? Najlepiej sięgnąć po herbaty zielone, szczególnie japońskie. Na szczęście tak się składa, że więcej L-teaniny mają herbaty wyższej jakości, więc dobry smak idzie tu w parze z działaniem.

      < powrót do listy artykułów
      Jak wybrać herbatę – poradnik jak-wybrac-dobra-herbate
      5.00 32 5 0