TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia O garbnikach w herbacie Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Duchka Dancong – Oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata Matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xin Yang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu An Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Herbaty na jesień i zimę Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Wiosenna herbata Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Noc Herbaty 2012 Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my? Festiwal herbaty FAQ - Częste pytania Herbata Lapacho Jak wybrać herbatę - poradnik Herbata owocowa Rośliny lecznicze - drzewa i krzewy
      < powrót do listy artykułów

      Jak wybrać herbatę - poradnik

      Zacznę od najważniejszej rzeczy, czyli podkreślenia, że każdy człowiek może mieć inny gust i upodobania. Tak się składa, że wielokrotnie próbując polecać komuś herbatę na wyraźne takie życzenie, w głowie miałem kilka ulubionych herbat które jak się później okazało - niekoniecznie dla kogoś były wybitne tak samo, jak ja je cenię.


      Co zatem jest najważniejsze aby dobrać smaczną, dobrą herbatę? Czym należy się kierować, jakie kryteria przyjąć aby być zadowolonym z zakupu? Dostępność herbat na naszym rynku jest coraz większa, półki w sklepach uginają się od kolejnych kolorowych propozycji, również w ciągu ostatniego roku powstało mnóstwo sklepów internetowych kierujących się głównie zyskiem, oferujących wiele głównie aromatyzowanych herbat z racji ich popularności.


      Klasyczne herbaty


      1. Klasyczne i aromatyzowane - jest to podział dosyć wyraźny wśród herbat, o którym warto pamiętać. Herbaty aromatyzowane (często z owocowymi, kwiatowymi dodatkami) to herbaty które raczą nas świetnym aromatem, unikalnymi mieszankami, pięknymi nutami wyczuwalnymi w naparach. Osoby zaczynające swoje przygody z herbatą w przeważającej większości skuszą się na pięknie pachnące i cudownie wyglądające herbaty. Należy pamiętać o dwóch ważnych rzeczach: nie wszystkie herbaty o tej samej nazwie smakują tak samo we wszystkich sklepach. Herbaty z dodatkami są świetne o ile nam się nie znudzą. Z tego też powodu zachęcam do próbowania różnorodnych smaków, aby można było czasami odkrywać na nowo już te, które są zapomniane.


      Herbaty klasyczne mają tą przewagę nad aromatyzowanymi, że ich odkrywanie może być nie dość że pasjonujące w swojej naturalności, to w unikalny sposób może pomóc prawdziwe sekrety herbaty - jej wpływu na zdrowie, samopoczucie, różnorodności smaków, technik parzenia czy nawet nienasycenia (w przeciwieństwie do znudzenia).


      Tutaj na chwilę zatrzymałbym się, pochylając się nad tym co głęboko zakorzenione jest w tradycji. Otóż herbaty chińskie i japońskie niosą za sobą bagaż niezwykłej istoty herbacianej. Odpoczynek, spotkanie z drugim człowiekiem to proste, lecz niezwykłe czynniki oddające sens. Jeśliby dodać do tego coś co jest istotne i cenne w naszych zabieganych czasach - poświęcenie uwagi drugiemu człowiekowi, chwila której nigdzie się nie spieszy - można wyrysować obraz rytualności i charakteru towarzyszącego czemuś więcej niż tylko w biegu wypitemu napojowi.


      Smaczna i zdrowa herbata


      2. Smaczne i funkcjonalne - rozgraniczenie, według którego wyraźnie można ocenić sens nabywania herbaty. Oczywiście istnieje szereg zarówno mitów w tym temacie, jak również nie należy zapominać że wiele herbat jest zarówno smacznych (czasami na swój sposób), jak i są bardzo funkcjonalne. A więc należy może zadać sobie pytanie: Czy herbata ma spełniać poza smakową funkcją jakieś inne ważne funkcje? Np. ma: - wspomagać odchudzanie, - obniżać poziom cukru we krwi, - ma działać na nadciśnienie, - ma pobudzać do działania, - ma być łagodna dla żołądka, - ma być wspomagająca dla układu naczyniowo sercowego, - ma odmładzać, - ma oczyszczać, - ma ułatwiać koncentrację itd.


      Podobnych funkcjonalności można wypisać bardzo wiele i warto o nich pamiętać również przy doborze herbaty. Warto jednak pomyśleć również o innych funkcjonalnościach, dostosowanych do pory dnia.


      Herbata do śniadania


      Z reguły lubimy herbatę parzyć do śniadania - nadają się wtedy wyśmienicie czarne herbaty Ceylon, English Breakfast Darjelling, Yunnan Złoty, Keemun, czy Panyong o doskonałym pełnym smaku. Pozwalają one zachować właściwą gospodarkę wodną organizmu, przy jednoczesnych bardzo dobrych walorach smakowych.


      Aby wzmocnić walory porannego pobudzenia, jako doskonałą alternatywę dla kawy można stosować yerba mate. Dla osób pijących po raz pierwszy, warto posmakować różne odmiany smakowe (IQ, Orange, Cytrynowa, Egzotyczna), gdyż niekoniecznie czysta yerba wszystkim od razu przypada do gustu.


      Jako również zdrową alternatywę dla dobrego rozbudzenia można świetnie stosować herbaty zielone (smaczne Senchę lub Lung Chinga), czy białe wśród których bardzo lubiany jest Pai Mu Tan.


      Z kolei popołudniu i wieczorem dobrze jest pamiętać o ziółkach (np. smaczna Dobra Noc) lub herbatach nie zawierających czynników pobudzających (zdrowe i popularne na świecie oolongi, czy napary z rooibosa).


      Jaką markę herbaty wybrać?


      3. Nazwa - wielokrotnie byłem świadkiem wojny cenowej na dane produkty. Jakkolwiek uważam, iż niska cena to jest element przyciągający - w przypadku herbat trzeba uważnie patrzeć na nazwę i pochodzenie danej herbaty. Ta sama nazwa herbaty (np. Sencha) występuje w rzeczywistości w wielu odmianach, jest produkowana przez wiele plantacji na których istnieje wiele różnic klimatycznych, sposobów wytwarzania itp. Nie dość powiedzieć - że rok w rok nawet z takiej samej plantacji wychodzą inne herbaty. Trzeba mieć tą świadomość, gdyż zwłaszcza wśród najsłynniejszych herbat klasycznych zdarzają się różne herbaty sprzedawane przez inne plantacje o tej samej nazwie herbaty co oryginalne. Np. w Chinach, istnieje 12 norm jakościowych herbaty. Nazwa handlowa końcowa jest najczęściej jedna.


      Ile kosztuje dobra herbata?


      4. Cena - ceny są różne w zależności od jakości oferowanych herbat. Najbardziej wybitnych herbat najczęściej nie ma w Polsce, z uwagi na mało rozwinięty rynek herbat w naszym kraju. Wielu nawet bardzo dobrych herbat, o których wie cały świat - u nas nie ma, z uwagi na nieopłacalność sprowadzania ich. Do tej pory rynek ulubieńców herbaty był tak znikomy i ograniczony do pasjonatów oraz do osób zadowalających się niższymi gatunkami, że żadna z wiodących hurtowni nie interesowała się sprowadzaniem herbat z wysokiej półki. Powoli się to zmienia, jednak rynek Polski jest mało chętny do zmian. Czy cena jest wyznacznikiem jakości dobrej herbaty? Nie zawsze. Tak samo jak nie zawsze można określić jaka herbata jest dla mnie dobra. Podam przykład bardzo dobrej jakości herbat w naszym sklepie, po cenach niewygórowanych: Gunpowder Temple of Heaven, Keemun, Lung Ching, Che Tai, Genmaicha Iri Matcha, Ceylon Kenilworth

      < powrót do listy artykułów
      Jak wybrać herbatę - poradnik jak-wybrac-dobra-herbate
      5.00 21 5 0