TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Duchka Dancong – Oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata Matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Herbaty na jesień i zimę Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy Shincha – japońska herbata na wiosnę Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xin Yang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu An Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Dlaczego warto pić herbatę? Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Wiosenna herbata Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Noc Herbaty 2012 Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my? Festiwal herbaty FAQ - Częste pytania Herbata Lapacho Jak wybrać herbatę - poradnik Herbata owocowa Rośliny lecznicze - drzewa i krzewy
      < powrót do listy artykułów

      Parzenie herbaty

      Jak parzyć herbatę?

       

      Do Polski sposób parzenia i picia herbaty przywędrował głównie z Rosji. Herbatę gotowano tam w czajniczkach, imbryczkach, samowarach. Liście herbaciane długo były w wodzie. Badania wykazały, że jeżeli liść herbaciany długo pozostaje w wodzie to dodatkowo utlenia się, wydzielając składniki szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Kultura picia herbaty na zachodzie Europy jest inna. Liść jest zaparzany przez odpowiedni czas dla danego gatunku herbaty, średnio 2 do 5 minut. Po tym czasie należy oddzielić liście herbaty od naparu.

       

      Trzy podstawowe zasady parzenia herbaty

       

      1. Herbata. Bardzo ważny jest odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Oddaje ona w pełni swój smak i aromat.

       

      2. Woda. Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen. Jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Wrzenie powoduje, że tlen zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia.

       

      3. Parzenie. Najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Zacznij od ogrzania czajniczka. W tym celu należy wlać wrząca wodę na dno czajniczka dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę, plus jedna łyżeczka dodatkowo. Należy powoli zalewać liście wodą, a następnie przykryć czajniczek pokrywką. Rozpocznie się proces parzenia.

       

      Temperatura wody i czas parzenia zależy od poszczególnych gatunków herbaty:

      HERBATA

      ILOŚĆ

      TEMP. WODY

      CZAS PARZENIA

      Biała

      ok.10g/pół l wody

      85-96 °C

      2-5 min.*

      Zielona chińska

      ok.10g/ pół l wody

      75-85 °C

      1-3 min.

      Zielona japońska

      ok. 10g/ pół l wody

      60-80 °C

      1-2 min.**

      Czarna

      ok. 10g/ pół l wody

      96 °C

      2-3 min.

      Czarna Darjeeling

      ok.10g/pół l wody

      90-96°C

      3 min.

      Oolong

      ok.10g/pół l wody

      96 °C

      ok. 1,5 min.

      Pu Erh

      ok.10g/pół l wody

      96 °C

      1-3 min.

      Rooibos

      ok.10g/pół l wody

      96 °C

      3-5min

      Mate

      1/3 matero

      75 °C

      -

      Lapacho

      ok. 20g/ pół l wody

      gotować na wolnym ogniu 15 min.***

      -

          * Woda w 3-4 min po zagotowaniu osiąga 90°C , w 12-14 min spada do 75°C ** W przypadku wysokogatunkowych japońskich herbat zielonych bardzo często drugie parzenie jest krótsze od pierwszego i trwa np. 20 sekund. *** Korę gotować na wolnym ogniu ok. 15 min., po zaparzeniu pozostawić na kilka minut do naciągnięcia, a następnie odcedzić. < powrót do listy artykułów