Parzenie herbaty
Jak parzyć herbatę?
Do Polski sposób parzenia i picia herbaty przywędrował głównie z Rosji. Herbatę gotowano tam w czajniczkach, imbryczkach, samowarach. Liście herbaciane długo były w wodzie. Badania wykazały, że jeżeli liść herbaciany długo pozostaje w wodzie to dodatkowo utlenia się, wydzielając składniki szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Kultura picia herbaty na zachodzie Europy jest inna. Liść jest zaparzany przez odpowiedni czas dla danego gatunku herbaty, średnio 2 do 5 minut. Po tym czasie należy oddzielić liście herbaty od naparu.
Trzy podstawowe zasady parzenia herbaty
1. Herbata. Bardzo ważny jest odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Oddaje ona w pełni swój smak i aromat.
2. Woda. Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen. Jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Wrzenie powoduje, że tlen zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia.
3. Parzenie. Najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Zacznij od ogrzania czajniczka. W tym celu należy wlać wrząca wodę na dno czajniczka dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę, plus jedna łyżeczka dodatkowo. Należy powoli zalewać liście wodą, a następnie przykryć czajniczek pokrywką. Rozpocznie się proces parzenia.
Temperatura wody i czas parzenia zależy od poszczególnych gatunków herbaty:
HERBATA |
ILOŚĆ |
TEMP. WODY |
CZAS PARZENIA |
Biała |
ok.10g/pół l wody |
85-96 °C |
2-5 min.* |
Zielona chińska |
ok.10g/ pół l wody |
75-85 °C |
1-3 min. |
Zielona japońska |
ok. 15g/ pół l wody |
60-80 °C |
1-2 min.** |
Czarna |
ok. 8-10g/ pół l wody |
96 °C |
2-3 min. |
Czarna Darjeeling |
ok. 8g/pół l wody |
90-96°C |
3 min. |
Oolong |
ok.10g/pół l wody |
96 °C |
ok. 1,5 min. |
Pu Erh |
ok.10g/pół l wody |
96 °C |
1-3 min. |
Rooibos |
ok.10g/pół l wody |
96 °C |
3-5min |
Mate |
1/3 matero |
75 °C |
- |
Lapacho |
ok. 20g/ pół l wody |
gotować na wolnym ogniu 15 min.*** |
- |