TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian

      Herbata chińska Lu An Gua Pian

      Poniżej prezentujemy jeden z ostatnich artykułów z serii "Wielka Dziesiątka Chińskich Herbat". Serdecznie zapraszamy do lektury ;)

      8. Lu'an Gua Pian

      Miejsce pochodzenia
      Prowincja Anhui, Lu'an, powiat Jinzhai

      Nazwa herbaty
      Lu'an Gua Pian

      Nazwa chińska
      六安瓜片

      Nazwa angielska
      Lu an Melon Seed

      Data narodzin
      XVIII wiek 

      Opis / cechy szczególne
      Nazwa herbaty oznacza, po nazwie miasta pochodzenia, ziarno melona. Powodem jest podobieństwo kształtu liści poddanych obróbce - płaskich i owalnych do nasion melona. Wczesną wiosną hodowcy herbaty ścinają końcówki gałązek herbacianych krzewów. W odróżnieniu od większości herbat, do produkcji Lu An Gua Pian używa się nie części z pączkiem, a kolejnego liścia. W procesie obróbki listki są w specjalny sposób podsmażane i kształtowane na podobieństwo nasion melona

      Historia Lu An Gua Pian korzeniami sięga panowania dynastii Tang (618-907 rok n.e.). Notatka o herbacie uprawianej w tym regionie została utrwalona w słynnej Księdze Herbaty autorstwa Lu Yu, chińskiego pisarza i poety, zwanego Herbacianym Mędrcem. Z kolei za panowania dynastii Qing uznano ją za podstawowy napój Chin i dedykowano jej utwory poetyckie. Władający Chinami przez wieki czynili herbatę tę swoją ulubienica Za panowania cesarza Guangxu, cesarzowa Cixi wierzyła w zdrowotne właściwości Lu An Gua Pian i włączyła jej picie do codziennej diety. Herbatę dostarczano więc do Zakazanego Miasta jako daninę. Premier Chińskiej Republiki Ludowej. Zhou Enlai uwielbiał Lu An Gua Pian i poprosił o jej filiżankę nawet na łożu śmierci.
      Liście Lu An Gua Pian ofiarowano w prezencie Henry'emu Kissingerowi podczas jego historycznej wizyty w Chinach w lipcu 1971 roku.

      Legendy
      Podobnie jak większości słynnych dziesięciu herbat, również i tej towarzyszą legendy dotyczące jej powstania i dziejów. Wedle jednej z nich, pewna mała, chińska wioska była regularnie łupiona przez potwora mieszkającego w pobliskiej jaskini. Będąc głodnym potrafił doszczętnie niszczyć wszystko, co napotkał na swej drodze. Mieszkańcy wioski cierpliwie odbudowywali utracony dorobek życia, lecz po miesiącu potwór powracał, siejąc spustoszenie. Wybawienie przyszło ze strony bogini Guanyin, która zlitowała się nad wioską i jej mieszkańcami, sadząc krzewy Lu An Gua Pian u wejścia do wioski. Gdy potwór po raz kolejny nadchodził zniszczyć okolicę, jego kroki zatrzymał cudowny zapach herbacianych krzewów. Spacyfikowany, nigdy więcej nie napadł już na wioskę.

      Cechy aromatu
       pieczony, orzeźwiający, aromat skoszonego zboża, świeżych warzyw

      Cechy smaku
      pełny, słodko-trawiasty, nuty melona, awokado, gorzki przy parzeniu w wysokiej temperaturze



      < powrót do listy artykułów
      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian herbata-lu-an-gua-pian
      5.00 49 5 0