TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng

      Herbata chińska Qimen Mao Feng

       

      Przedstawiamy kolejną, już szóstą część z serii artykułów o najsłynniejszych herbatach Chińskich. 

      6. Qimen Mao Feng (Keemun Mao Feng)

      - Nazwa chińska: 祁门毛峰 lub 祁门红茶
      - Nazwa w transkrypcji: Qimen Mao Feng  lub Qimen Hongcha
      - Nazwa zwyczajowa: Keemun 

       

       - Pochodzenie: Prowincja Anhui, powiat Qimen 

      – Historia:
      Czarna herbata Keemun powstała w 1875 roku, a za jej ojca uważany jest Yu Ganchen, który poznał tajniki produkcji czarnej herbaty w prowincji Fujian, gdzie pełnił funkcję urzędnika państwowego. Po utracie posady powrócił do rodzinnego Qimen, gdzie do tej pory produkowano tylko zieloną herbatę.  Yu Ganchen wykorzystał nabytą w Fujianie wiedzę i stworzył czarną herbatę z lokalnych szczepów herbaty. 

      – Cechy aromatu: owocowo-kwiatowy, słodki, kakaowy, różany

      – Cechy smaku: winny, mocny, z nutami czerwonych owoców, słodkawy

      – Ciekawostki: 
      Herbata czarna z Qimen osiągnęła wielki sukces nie tylko w Chinach, ale też na arenie międzynarodowej. Według niektórych źródeł, była bazą najlepszych mieszanek English Breakfast. Keemun z powodzeniem konkurował z najlepszymi herbatami darjeeling. 
      Podobno za unikalny aromat herbaty z Qimen odpowiada myrcenal, rzadka substancja występująca niemal tylko w tej herbacie. Niestety nie ma potwierdzenia tej tezy w badaniach naukowych i raczej trzeba to uznać za kolejny marketingowy chwyt.
      „Keemun” to wymowa nazwy geograficznej Qimen w dialekcie Amoy (dziś Xiamen). Właśnie ten port był największym pośrednikiem w handlu herbatą Keemun, w związku z czym na zachód trafiła właśnie ta pisownia i wymowa.

      Tutaj kupisz herbatę Keemun Mao Feng

      < powrót do listy artykułów
      Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng herbata-qimen-mao-feng
      5.00 45 5 0