Keemun Mao Feng
Qimen Hongcha – wersja z pełnymi liśćmi
Keemun Mao Feng – jedna z najważniejszych chińskich herbat, pochodząca z Qimen w prowincji Anhui. Unikalny, owocowo-winny smak. Herbaty Keemun były bazą pierwszych mieszanek typu „English Breakfast”.
Przyjemna owocowa kwasowość, napar o intensywnym burgundowym kolorze, z wyraźnym aromatem i lekkimi nutami dymnymi. Umiarkowana moc, niska cierpkość i goryczka.
Herbata z Qimen ma wiele twarzy i unika generalizacji. Z pewnością są to dobre herbaty dla tych, którzy w czarnych herbatach szukają dystynktywnych smaków – dla tych, których codzienne picie „cejlonów” i „asamów” już znudziło.
Mao Feng to styl herbaty Keemun, w którym liście zbierane są w standardzie pąk i dwa liście, nie są cięte i nie są formowane w żaden określony kształt. Herbaty z Qimen są czasem nazywane Qihong 祁紅. Qi pochodzi od nazwy Qimen, natomiast hong od hongcha (czerwona herbata). Herbaty, które w Europie nazywamy czarnymi, w Azji są nazywane czerwonymi.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, Qimen
II parzenie 5-7 minut
Keemun Mao Feng
Qimen Hongcha – wersja z pełnymi liśćmi
trwa wysyłanie opinii...