TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata Matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Herbaty na jesień i zimę Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy Shincha – japońska herbata na wiosnę Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xin Yang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu An Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Dlaczego warto pić herbatę? Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Wiosenna herbata Combucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Noc Herbaty 2012 Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my? Festiwal herbaty FAQ - Częste pytania Herbata Lapacho Pierwsze parzenie herbaty - wylewać czy nie? Jak wybrać herbatę - poradnik Herbata owocowa Rośliny lecznicze - drzewa i krzewy
powrót do listy artykułów

Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu

Terroir Tajwanu

Herbata na Tajwanie produkowana jest od północy do samego południa wyspy, na przedmieściach wielkich aglomeracji i w dziczy, tuż przy oceanie i wysoko w górach. Pochodzenie herbaty, charakterystyczny mikroklimat i gleba danego rejonu –  określane razem ogólnym terminem terroir – są tak samo istotne jak odpowiednia obróbka i wykorzystane szczepy herbaty. Ten tekst przybliży Wam najważniejsze regiony uprawy herbaty na Tajwanie.




1. Przedmieścia Tajpej

Maokong 貓空 / Muzha 木柵
Południowa część miasta Tajpej – jeden z najstarszych regionów uprawy na Tajwanie. Znany z produkcji herbaty Muzha Tie Guan Yin. Obecnie wyjazd kolejką linową do Maokong jest popularną atrakcją turystyczną Tajpej.

Wenshan 文山, Pinglin 坪林 i Nangang 南港
Południowy-zachód Tajpej. Te 3 miejsca to najbardziej znane, ale nie jedyne, regiony produkcji herbaty Bao Zhong. Region górzysty, lecz o małym lub średnim wyniesieniu – do około 800 m n.p.m.


Pola herbaciane w Pinglin. Pod czujnym okiem mistrza. Zdjęcia: KP

Wenshan na mapie

Sanxia 三峽
Południowy-zachód Tajpej. Region znany przede wszystkim z produkcji herbaty zielone – Sanxia Bi Luo Chun i Sanxia Long Jing.

Sanxia mapa
Sanxia na mapie

2. Północno-zachodni Tajwan – królestwo oolonga Bai Hao

Xinzhu (zapisywane także Hsinchu) 新竹
Najsłynniejszy region produkcji Bai Hao oolong. W konkursach na najlepszą herbatę tego gatunku liczą się niemal jedynie herbaty z Xinzhu, bo mają najbardziej klasyczny i reprezentatywny dla gatunku smak. Wyniesienie niskie, zazwyczaj ok. 400 m. n.p.m., miejscami do 800 m n.p.m.

Xinzhu

Xinzhu na mapie

Miaoli 苗慄
Mniej renomowany, ale wcale nie gorszy region produkcji oolonga Bai Hao. Herbaty stąd osiągają niższe ceny i zazwyczaj nie są brane pod uwagę w konkursach, dlatego też najlepsze herbaty z Miaoli sprzedawane są jako herbaty z Xinzhu.
Miaoli

3. Powiat Nantou (centralny Tajwan)

Powiat Nantou jest największym producentem herbaty na Tajwanie. Znajdziemy tu zarówno masowo produkowane herbaty czarne, które posłużą do stworzenia butelkowanych napojów herbacianych, jak i najwyżej na świecie rosnące krzewy herbaciane, z których powstaną wybitne oolongi.

Dong Ding 凍頂, Lugu 鹿谷
W gminie wiejskiej Lugu leży płaskowyż Dong Ding, od którego swoją nazwę bierze jeden z najsłynniejszych oolongów świata i – jak może pamiętacie z rozdziału o historii tajwańskiej herbaty – najstarszy oolong Tajwanu. To właśnie w Dong Ding uprawiano pierwsze krzewy herbaciane na Tajwanie. W gminie Lugu, oprócz herbaty Dong Ding, powstaje też oolong Gui Fei oraz herbaty czarne. W obrębie Lugu warto wspomnieć o górze Fenghuang (鳳凰), gdzie również powstają świetne, wysoko uprawiane oolongi Dong Ding.
Lugu
Lugu na mapie

Zhushan 竹山, Shan Lin Xi 杉林溪
Gmina Zhushan na wschód i południowy wschód od Lugu. jest kolejną lokacją, gdzie powstają oolongi Dong Ding i Gui Fei. W obrębie tej samej gminy znajduje słynny region wysokogórski – Shan Lin Xi w południowej części powiatu Nantou. Powstają tam przede wszystkim nisko utleniane oolongi, ale także herbaty czarne. Mówiąc o Shan Lin Xi warto wspomnieć o przełęczy Long Feng Xia, najwyższej partii Shan Lin Xi, skąd pochodzą najbardziej cenione herbaty.

Zhushan na mapie

Mingjian 名間
Na północ od Lugu znajduje się gmina Lugu – największy producent herbaty na Tajwanie. Produkuje się tam niemal wszystkie typy herbaty, ale głównie lekko utleniane oolongi,duża ilość herbat GABA i czarnych. To także kolejne miejsce, gdzie powstaje herbata Dong Ding. Mingjian położone jest na granicy płaskowyżu Bagua, około 400 m n.p.m. W obrębie Mingjian położona jest wieś Songboling, warta wspomnienia ze względu na znajdującą się tam „Świątynię Herbaty”, do której każdej wiosny wielu rolników odbywa pielgrzymki modląc się o dobre zbiory.


Z tego pola w Mingjian pochodzi nasz oolong Si Ji Chun. Zdjęcia: KP


Mingjian na mapie

Sun Moon Lake / Ri Yue Tan 日月潭, Yuchi 魚池
Gmina Yuchi w centralnej części powiatu Nantou jest domem najsłynniejszych tajwańskich herbat czarnych – przede wszystkim Hong Yu i tajwańskiego szczepu Assamica. Sercem gminy Yuchi jest jezioro Ri Yue Tan, częściej spotykane pod nazwą Sun Moon Lake. Yuchi położone jest około 700-800 m n.p.m.

Yuchi na mapie

Centralny masyw górski:
Wushe – Lushan – Qingjing – Cuifeng – Qilaishan –  Lishan – Hehuanshan – Dayuling
霧社 – 廬山 – 清境 – 翠峰 – 奇萊主山 – 梨山 – 合歡山 – 大禹嶺

Piękny centralny masyw górski w większości mieści się w gminie Ren’ai, powiat Nantou, lecz wykracza też poza północne granice powiatu. Im bardziej posuwamy się na północ, tym robi się wyżej… Wushe położone jest ok. 1200 m n.p.m., a najwyższy punkt, w którym uprawia się herbatę, znajduje się na górze Dayuling około 2750 m n.p.m. – to prawdopodobnie najwyższa plantacja herbaty na świecie! W tych górach, co oczywiste, produkuje się przede wszystkim lekko utleniane oolongi wysokogórskie, ale też całe spektrum innych herbat: palone oolongi, czerwone oolongi, herbaty czarne. Najwyżej cenione są herbaty z Lishan i Dayuling.



Ogród Yi Ye Zhi Xin 一葉知心 w Cuifeng. Właściciel: Leon Liao – strona ogrodu na FB
Zdjęcia dzięki uprzejmości Hongyuan Li z Pekoe and Imp – profil na Instagramie

Ren'ai / centralny masyw górski na mapie

4. Powiat Jiayi

Alishan 阿里山
Alishan jest popularnym celem turystów, słynącym z oszałamiających okoliczności przyrody i wąskotorowej kolejki. Tam też powstają jedne z najbardziej cenionych oolongów wysokogórskich, choć pod względem wyniesienia Alishan nie dorównuje centralnemu masywowi górskiemu czy nawet najwyższym partiom Shan Lin Xi. Poza oolongami z kultywaru qingxin, Alishan słynie także z uprawianego tam wysoko w górach kultywaru jinxuan. W małych ilościach uprawia się tam także herbatę tieguanyin.

Alishan na mapie

Meishan 梅山
Meishan znajduje się wpół drogi między Alishan a Shanlinxi. Dlatego też uprawiane tam herbaty sprzedawane są jako pochodzące z jednego z tych niewątpliwie bardziej znanych miejsc. Praktyka nieuczciwa, ale niestety powszechna. Świadczy to jednak o jeszcze jednym fakcie – herbaty z Meishan mogą być na tyle dobre, że mogą się „podszywać” pod Alishan lub Shanlinxi! Szczególnie warte uwagi są tutejsze oolongi z kultywaru jinxuan. Meishan położone jest na wysokości, która pozwala już uznać niektóre z uprawianych tam herbat za wysokogórskie, ale większość pól herbacianych znajduje się poniżej 1000 m n.p.m.

Meishan na mapie

5. Południowy Tajwan – Kaohsiung 高雄 i Pingdong 屏東

Większość herbat z południowego Tajwanu uważana jest za miernej jakości. Tamtejsze pola herbaciane często położone są niemal na poziomie morza. Warto jednak dać im szansę. Szczególnie interesować powinny nas herbaty z tamtejszych dzikich i półdzikich krzewów, oraz te palone w unikalnym, lokalnym stylu.


(Ciąg dalszy poniżej)


















Pingdong na mapie

6. Inne miejsca produkcji herbaty

Powyższe 5 punktów bynajmniej nie wyczerpuje listy miejsc powstawania herbaty na Tajwanie, bo powstaje ona właściwie w każdym zakątku wyspy. To jedynie najbardziej znane i charakterystyczne lokalizacje. Poniżej kilka miejsc, które nie zmieściły się w tym podziale.

Całe wschodnie wybrzeże
Trudniej dostępne wybrzeże wschodnie też może poszczycić się dobrą herbatą. Szczególnie cieszy to, że znajduje się tam wiele upraw ekologicznych.

Lala Shan 拉拉山 (góra Lala)
Wschodząca gwiazda wśród herbat wysokogórskich

Lala Shan na mapie

Farma Wuling 武陵農場
Miejsce produkcji najwyżej rosnącej herbaty ze szczepu jinxuan, jednocześnie jednej z najlepszych herbat tego gatunku. Nawet ponad 2000 m n.p.m.

Farma Wuling na mapie

Chiny, Wietnam, Tajlandia…?
Niestety, w tych krajach produkowane są oolongi, które trafiają na Tajwan i sprzedawane są jako herbaty tajwańskie. Zazwyczaj są to herbaty tańsze i niższej jakości, jednak trafiają się perełki. Wielu tajskich i wietnamskich producentów podróbek uświadamia sobie na szczęście wartość swojej pracy i zamiast brać udział w niecnym procederze zaczynają sprzedawać herbaty pod własną „marką”, jako herbaty tajskie czy wietnamskie.

Autor: Konrad Pociask


Autor przy krzewach herbacianych w Pinglin
 
powrót do listy artykułów