TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Kiedy zbiera się herbatę? przewodnik po terminach zbiorów Herbata a mózg: katechiny, teanina oraz mikrobiom Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Lu’an Gua Pian – zielona herbata, która łamie reguły Czajniczki yixing cz. III: Nauka i rzeczywistość Czajniczki yixing cz. II: Rodzaje gliny z Yixing Czajniczki yixing cz. I: Wstęp i historia Enshi Yulu – Nefrytowa Rosa z Enshi O garbnikach w herbacie Czerwona, mocna, dojrzała, bogata – o herbacie Liu Bao Czy pierwszy napar powinno się wylewać? O płukaniu herbaty Ile kosztują najdroższe herbaty? Gongfu cha – historia, teraźniejszość, praktyka Ceramika artystyczna Inge Nielsen Sencha – sztandarowa herbata japońska Gaiwan – najważniejsze narzędzie herbaciarza Ceramika herbaciana Jiriego Ducheka Dancong – oolong z Gór Feniksa Japońskie herbaty czarne Skalne herbaty z gór Wuyi Herbata NIE odwadnia Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej O temperaturze wody O fermentacji herbaty (lub o jej braku) Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Herbata matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Rzecz o herbacie czerwonej Japońska herbata a radioaktywność Kofeina w herbacie Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha Shincha – japońska herbata na wiosnę Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong Błogosławieństwo i przekleństwo Chin Jak wybrać herbatę – poradnik Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Taiping Hou Kui Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Xinyang Mao Jian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Lu'an Gua Pian Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Da Hong Pao Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Qimen (Keemun) Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Junshan Yin Zhen Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Huangshan Mao Feng Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Tie Guan Yin Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Bi Luo Chun Wielka Dziesiątka herbat chińskich - Long Jing Wiosenna herbata Herbaty na jesień i zimę Dlaczego warto pić herbatę? Herbaty na odporność - Zadbaj o swoją odporność Parzenie herbaty Mrożona herbata Relacja z ekspedycji herbacianej Chiny-Tajwan 2013 Kombucha - grzyb herbaciany Czy herbata czarna i zielona mają tyle samo przeciwutleniaczy? Jak dbać o matero? Yerba Mate Bombilla - Jak wybrać bombillę dla siebie? Yerba Mate - bogate źródło witamin i minerałów Yerba Mate Przeciwutleniacze w herbacie Sklep z herbatą - Dlaczego my?
      < powrót do listy artykułów

      Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu


      Herbata na Tajwanie produkowana jest od północy do samego południa wyspy, na przedmieściach wielkich aglomeracji i w dziczy, tuż przy oceanie i wysoko w górach. Pochodzenie herbaty, charakterystyczny mikroklimat i gleba danego rejonu –  określane razem ogólnym terminem terroir – są tak samo istotne jak odpowiednia obróbka i wykorzystane szczepy herbaty. Ten tekst przybliży Wam najważniejsze regiony uprawy herbaty na Tajwanie.




      1. Przedmieścia Tajpej

      Maokong 貓空 / Muzha 木柵
      Południowa część miasta Tajpej – jeden z najstarszych regionów uprawy na Tajwanie. Znany z produkcji herbaty Muzha Tie Guan Yin. Obecnie wyjazd kolejką linową do Maokong jest popularną atrakcją turystyczną Tajpej.

      Wenshan 文山, Pinglin 坪林 i Nangang 南港
      Południowy-zachód Tajpej. Te 3 miejsca to najbardziej znane, ale nie jedyne, regiony produkcji herbaty Bao Zhong. Region górzysty, lecz o małym lub średnim wyniesieniu – do około 800 m n.p.m.


      Pola herbaciane w Pinglin. Pod czujnym okiem mistrza. Zdjęcia: KP

      Wenshan na mapie

      Sanxia 三峽
      Południowy-zachód Tajpej. Region znany przede wszystkim z produkcji herbaty zielone – Sanxia Bi Luo Chun i Sanxia Long Jing.

      Sanxia mapa
      Sanxia na mapie

      2. Północno-zachodni Tajwan – królestwo oolonga Bai Hao

      Xinzhu (zapisywane także Hsinchu) 新竹
      Najsłynniejszy region produkcji Bai Hao oolong. W konkursach na najlepszą herbatę tego gatunku liczą się niemal jedynie herbaty z Xinzhu, bo mają najbardziej klasyczny i reprezentatywny dla gatunku smak. Wyniesienie niskie, zazwyczaj ok. 400 m. n.p.m., miejscami do 800 m n.p.m.

      Xinzhu

      Xinzhu na mapie

      Miaoli 苗慄
      Mniej renomowany, ale wcale nie gorszy region produkcji oolonga Bai Hao. Herbaty stąd osiągają niższe ceny i zazwyczaj nie są brane pod uwagę w konkursach, dlatego też najlepsze herbaty z Miaoli sprzedawane są jako herbaty z Xinzhu.
      Miaoli

      3. Powiat Nantou (centralny Tajwan)

      Powiat Nantou jest największym producentem herbaty na Tajwanie. Znajdziemy tu zarówno masowo produkowane herbaty czarne, które posłużą do stworzenia butelkowanych napojów herbacianych, jak i najwyżej na świecie rosnące krzewy herbaciane, z których powstaną wybitne oolongi.

      Dong Ding 凍頂, Lugu 鹿谷
      W gminie wiejskiej Lugu leży płaskowyż Dong Ding, od którego swoją nazwę bierze jeden z najsłynniejszych oolongów świata i – jak może pamiętacie z rozdziału o historii tajwańskiej herbaty – najstarszy oolong Tajwanu. To właśnie w Dong Ding uprawiano pierwsze krzewy herbaciane na Tajwanie. W gminie Lugu, oprócz herbaty Dong Ding, powstaje też oolong Gui Fei oraz herbaty czarne. W obrębie Lugu warto wspomnieć o górze Fenghuang (鳳凰), gdzie również powstają świetne, wysoko uprawiane oolongi Dong Ding.
      Lugu
      Lugu na mapie

      Zhushan 竹山, Shan Lin Xi 杉林溪
      Gmina Zhushan na wschód i południowy wschód od Lugu. jest kolejną lokacją, gdzie powstają oolongi Dong Ding i Gui Fei. W obrębie tej samej gminy znajduje słynny region wysokogórski – Shan Lin Xi w południowej części powiatu Nantou. Powstają tam przede wszystkim nisko utleniane oolongi, ale także herbaty czarne. Mówiąc o Shan Lin Xi warto wspomnieć o przełęczy Long Feng Xia, najwyższej partii Shan Lin Xi, skąd pochodzą najbardziej cenione herbaty.

      Zhushan na mapie

      Mingjian 名間
      Na północ od Lugu znajduje się gmina Lugu – największy producent herbaty na Tajwanie. Produkuje się tam niemal wszystkie typy herbaty, ale głównie lekko utleniane oolongi,duża ilość herbat GABA i czarnych. To także kolejne miejsce, gdzie powstaje herbata Dong Ding. Mingjian położone jest na granicy płaskowyżu Bagua, około 400 m n.p.m. W obrębie Mingjian położona jest wieś Songboling, warta wspomnienia ze względu na znajdującą się tam „Świątynię Herbaty”, do której każdej wiosny wielu rolników odbywa pielgrzymki modląc się o dobre zbiory.


      Z tego pola w Mingjian pochodzi nasz oolong Si Ji Chun. Zdjęcia: KP


      Mingjian na mapie

      Sun Moon Lake / Ri Yue Tan 日月潭, Yuchi 魚池
      Gmina Yuchi w centralnej części powiatu Nantou jest domem najsłynniejszych tajwańskich herbat czarnych – przede wszystkim Hong Yu i tajwańskiego szczepu Assamica. Sercem gminy Yuchi jest jezioro Ri Yue Tan, częściej spotykane pod nazwą Sun Moon Lake. Yuchi położone jest około 700-800 m n.p.m.

      Yuchi na mapie

      Centralny masyw górski:
      Wushe – Lushan – Qingjing – Cuifeng – Qilaishan –  Lishan – Hehuanshan – Dayuling
      霧社 – 廬山 – 清境 – 翠峰 – 奇萊主山 – 梨山 – 合歡山 – 大禹嶺

      Piękny centralny masyw górski w większości mieści się w gminie Ren’ai, powiat Nantou, lecz wykracza też poza północne granice powiatu. Im bardziej posuwamy się na północ, tym robi się wyżej… Wushe położone jest ok. 1200 m n.p.m., a najwyższy punkt, w którym uprawia się herbatę, znajduje się na górze Dayuling około 2750 m n.p.m. – to prawdopodobnie najwyższa plantacja herbaty na świecie! W tych górach, co oczywiste, produkuje się przede wszystkim lekko utleniane oolongi wysokogórskie, ale też całe spektrum innych herbat: palone oolongi, czerwone oolongi, herbaty czarne. Najwyżej cenione są herbaty z Lishan i Dayuling.



      Ogród Yi Ye Zhi Xin 一葉知心 w Cuifeng. Właściciel: Leon Liao – strona ogrodu na FB
      Zdjęcia dzięki uprzejmości Hongyuan Li z Pekoe and Imp – profil na Instagramie

      Ren'ai / centralny masyw górski na mapie

      4. Powiat Jiayi

      Alishan 阿里山
      Alishan jest popularnym celem turystów, słynącym z oszałamiających okoliczności przyrody i wąskotorowej kolejki. Tam też powstają jedne z najbardziej cenionych oolongów wysokogórskich, choć pod względem wyniesienia Alishan nie dorównuje centralnemu masywowi górskiemu czy nawet najwyższym partiom Shan Lin Xi. Poza oolongami z kultywaru qingxin, Alishan słynie także z uprawianego tam wysoko w górach kultywaru jinxuan. W małych ilościach uprawia się tam także herbatę tieguanyin.

      Alishan na mapie

      Meishan 梅山
      Meishan znajduje się wpół drogi między Alishan a Shanlinxi. Dlatego też uprawiane tam herbaty sprzedawane są jako pochodzące z jednego z tych niewątpliwie bardziej znanych miejsc. Praktyka nieuczciwa, ale niestety powszechna. Świadczy to jednak o jeszcze jednym fakcie – herbaty z Meishan mogą być na tyle dobre, że mogą się „podszywać” pod Alishan lub Shanlinxi! Szczególnie warte uwagi są tutejsze oolongi z kultywaru jinxuan. Meishan położone jest na wysokości, która pozwala już uznać niektóre z uprawianych tam herbat za wysokogórskie, ale większość pól herbacianych znajduje się poniżej 1000 m n.p.m.

      Meishan na mapie

      5. Południowy Tajwan – Kaohsiung 高雄 i Pingdong 屏東

      Większość herbat z południowego Tajwanu uważana jest za miernej jakości. Tamtejsze pola herbaciane często położone są niemal na poziomie morza. Warto jednak dać im szansę. Szczególnie interesować powinny nas herbaty z tamtejszych dzikich i półdzikich krzewów, oraz te palone w unikalnym, lokalnym stylu.


      Pingdong na mapie

      6. Inne miejsca produkcji herbaty

      Powyższe 5 punktów bynajmniej nie wyczerpuje listy miejsc powstawania herbaty na Tajwanie, bo powstaje ona właściwie w każdym zakątku wyspy. To jedynie najbardziej znane i charakterystyczne lokalizacje. Poniżej kilka miejsc, które nie zmieściły się w tym podziale.

      Całe wschodnie wybrzeże
      Trudniej dostępne wybrzeże wschodnie też może poszczycić się dobrą herbatą. Szczególnie cieszy to, że znajduje się tam wiele upraw ekologicznych.

      Lala Shan 拉拉山 (góra Lala)
      Wschodząca gwiazda wśród herbat wysokogórskich

      Lala Shan na mapie

      Farma Wuling 武陵農場
      Miejsce produkcji najwyżej rosnącej herbaty ze szczepu jinxuan, jednocześnie jednej z najlepszych herbat tego gatunku. Nawet ponad 2000 m n.p.m.

      Farma Wuling na mapie

      Chiny, Wietnam, Tajlandia…?
      Niestety, w tych krajach produkowane są oolongi, które trafiają na Tajwan i sprzedawane są jako herbaty tajwańskie. Zazwyczaj są to herbaty tańsze i niższej jakości, jednak trafiają się perełki. Wielu tajskich i wietnamskich producentów podróbek uświadamia sobie na szczęście wartość swojej pracy i zamiast brać udział w niecnym procederze zaczynają sprzedawać herbaty pod własną „marką”, jako herbaty tajskie czy wietnamskie.

      Autor: Konrad Pociask
      maj 2019


      Autor przy krzewach herbacianych w Pinglin
       
      < powrót do listy artykułów
      Herbata tajwańska, cz. IV: Herbaciane regiony Tajwanu Terroir Tajwanu
      5.00 28 5 0