Cena Ilość Wartość Rabat Usuń
Suma: 0 PLN

Logowanie

Zamawiam
Kod rabatowy:
KLASYCZNA BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DODATKAMI OOLONG CZARNA CZARNA Z DODATKAMI PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA

Parzenie herbaty

 

Do Polski sposób parzenia i picia herbaty przywędrował głównie z Rosji. Herbatę gotowano tam w czajniczkach, imbryczkach, samowarach. Liście herbaciane długo były w wodzie.
Badania wykazały, że jeżeli liść herbaciany długo pozostaje w wodzie to dodatkowo fermentuje, wydzielając składniki szkodliwe dla organizmu ludzkiego.
Kultura picia herbaty na zachodzie Europy jest inna. Liść jest zaparzany przez odpowiedni czas dla danego gatunku herbaty, średnio 2 do 7 minut. Po tym czasie należy oddzielić liście herbaty od naparu.
Od długości parzenia herbaty zależy jej działanie. Na początku wydziela się teina, dopiero po 3-5 minutach wydzielają się polifenole popularnie zwane taninami. Składniki te neutralizują działanie teiny, tak więc po 7 minutach parzenia napar może być całkowicie pozbawiony teiny i nie ma już właściwości pobudzających. W takim naparze znajduje się natomiast bardzo dużo garbnika.

Trzy podstawowe zasady parzenia herbaty:

1. Herbata. Bardzo ważny jest odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Oddaje ona w pełni swój smak i aromat.

2. Woda. Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen. Jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Wrzenie powoduje, że tlen zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia.

3. Parzenie. Najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Zacznij od ogrzania czajniczka. W tym celu należy wlać wrząca wodę na dno czajniczka dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę, plus jedna łyżeczka dodatkowo. Należy powoli zalewać liście wrzącą wodą a następnie przykryć czajniczek pokrywką. Rozpocznie się proces parzenia.

Temperatura wody i czas parzenia zależy od poszczególnych gatunków herbaty:

 

HERBATA

ILOŚĆ

TEMP. WODY

CZAS PARZENIA

Biała

ok.10g/pół l wody

75-85 °C

2-5 min.*

Zielona chińska

ok.10g/ pół l wody

75-85 °C

1-3 min.

Zielona japońska

ok. 10g/ pół l wody

70-75 °C

1-2 min.**

Czarna

ok. 10g/ pół l wody

95 °C 

2-3 min.

Czarna Darjeeling

ok.10g/pół l wody

95°C

3 min.

Oolong

ok.10g/pół l wody

90-95 °C

ok. 1,5 min.

Pu Erh

ok.10g/pół l wody

95-98 °C

1-3 min.

Rooibos

ok.10g/pół l wody

95 °C

3-5min

Mate

1/3 matero

75 °C

-

Lapacho

ok. 20g/ pół l wody

gotować na wolnym ogniu 15 min.***

-

 

* Woda w 3-4 min po zagotowaniu osiąga 90°C , w 12-14 min spada do 75°C
** W przypadku wysokogatunkowych japońskich herbat zielonych bardzo często drugie parzenie jest krótsze od pierwszego i trwa np. 20 sekund.
*** Korę gotować na wolnym ogniu ok. 15 min., po zaparzeniu pozostawić na kilka minut do naciągnięcia, a następnie odcedzić. 


 

 

 

 

Kraków, Floriańska 13, tel: 12 422 93 82, biuro@eherbata.pl