TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

herbata klasyczna

249x

Jesteś w: Herbaty klasyczne

Herbata Klasyczna
 


W tym dziale prezentujemy czyste herbaty z krzewu herbacianego Camellia sinensis, bez dodatków i aromatów. Znajdziecie tutaj herbaty czarne, herbaty zielone, herbaty białe, herbaty oolong, dojrzewające herbaty pu-erh i heicha oraz rzadkie herbaty żółte. Wszystkie te herbaty wytwarzane są z krzewu herbacianego, a największe różnice w ich smaku, wyglądzie i aromacie wynikają z różnic w obróbce. 

Warto odnotować, że „nasza” herbata czarna w Azji nazywana jest herbatą czerwoną. W Polsce mianem herbaty czerwonej jest błędnie określana herbata pu-erh. Oolong, rodzaj częściowo utlenianej herbaty, spotykany jest też jako herbata turkusowa lub (błędnie) herbata niebieska. 

 

 

 

Herbata liściasta

Najczęstszą formą klasycznej herbaty są liście pakowane luzem – liście pozwijane w kuleczki, w strączki, w spiralki, liście spłaszczone lub zupełnie nieuformowane, jak w przypadku herbat białych. Liście mogą być zachowane w całości lub łamane, w zależności od stylu bądź stopnia jakości. Liściasta herbata ma niejedno oblicze. Specyficzną formą herbaty liściastej są herbaty prasowane. Liście tych herbat są zgniatane w formę kołaczy, cegiełek, tabliczek lub gniazd. Najczęściej w ten sposób prasuje się herbaty pu-erh, ale całkiem często również herbaty białe, a rzadziej czarne i oolong. Prasowanie ułatwia przechowywanie, a do tego jest lepsze dla herbat, które w założeniu mają leżakować przez lata.Termin „herbata liściasta” jest w Polsce często używane dla odróżnienia od herbaty ekspresowej w torebkach, która króluje na rynku. W naszym sklepie herbaty ekspresowej nie znajdziecie! Specjalizujemy się w herbacie liściastej. Ale nie oznacza to, że mamy tylko herbatę liściastą. 

 

 

 

Herbata sproszkowana – matcha

Oprócz herbat liściastych, do herbat klasycznych zaliczają się także herbaty w formie drobnego pudru, czyli słynna japońska matcha (czyt. maćcia). Matcha to niezwykła herbata, bo wymaga specjalnej uprawy i bardzo ostrożnej obróbki. Dobrej jakości matcha nadaje się do przygotowania z samą wodą, a tańsze są wykorzystywane do napoju matcha latte (z mlekiem) lub do wypieków i innych zastosowań kulinarnych. 

 

 

 

Klasyczna herbata z całego świata

Do herbat klasycznych zaliczają się zarówno codzienne herbaty w przystępnych cenach, jak i rzadkie oraz drogie herbaty premium, czyli z górnej półki cenowej. Główne regiony, z których pochodzą klasyczne herbaty, to Chiny, Indie, Sri Lanka (znana w herbacianym świecie pod swoją dawną nazwą – Cejlon), Kenia. Herbaty japońskie, tajwańskie, koreańskie, nepalskie i wietnamskie znane są z wysokiej jakości, chociaż produkowane na znacznie mniejszą skalę. Wreszcie warto zainteresować się także niszowymi rejonami produkcji herbaty – Malawi czy odradzającą się herbatą gruzińską. 

 

Niektórzy mówią, że klasyczne, czyste herbaty to herbaty „zwykłe”. Absolutnie się z tym nie zgadzamy! Uważamy, że ich różnorodność, bogactwo i czystość smaku czyni je niezwykłymi. Tradycyjne herbaty to nasza miłość, więc wkładamy w ich selekcję najwięcej wysiłku. Chcemy, aby w tym dziale każdy mógł znaleźć coś dla siebie.