Bi Hong Cha
klasyczna czarna herbata Yunnan zwijana w nieregularne kuleczki

Bi Hong Cha (inne nazwy: Golden Bi Luo, Yunnan Bi Luo, Yunnan Golden Curls) – pochodząca z prowincji Yunnan herbata ma w sobie pełnię smaku charakterystyczną dla herbat z tego regionu. Klasyczny złoty napar w smaku można porównać trochę do Złotego Yunnana, czy lepszej gatunkowo Golden Monkey.
Herbata składa się z listków i pąków (tzw. tipsów), które dodatkowo na wzór słynnej zielonej herbaty z Jiangsu - Bi Luo Chun (Pi Lo Chun) są starannie rolowanie w małe spirale, mieniące się złotawo-brązowymi barwami. Napar jest intensywny, lekko dymny, a jednocześnie słodkawy i delikatnie owocowy. Pozostawia przyjemny posmak kojarzący się z gorzką czekoladą. Herbata ta jest stosunkowo wydajna, dlatego tę samą porcję liści można zaparzać dwu- czy nawet trzykrotnie. Dzięki niemałej zawartości kofeiny świetnie sprawdza się jako pobudzająca i energetyczna herbata na dobry początek dnia.
Sposób przygotowania naparu: Około 4 gramy liści zalać 250 ml wody o temp. 96°C, parzyć 2-3 min. Tę samą porcję liści można zalewać dwukrotnie. Drugie parzenia można wydłużyć do 3-4 minut.
Wypróbuj tę herbatę także w wersji zielonej!
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan
Bi Hong Cha
klasyczna czarna herbata Yunnan zwijana w nieregularne kuleczki

trwa wysyłanie opinii...



