KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Bi Hong Cha

Bi Hong Cha

Aromat:
     
(ocena: 4.42/5)
Smak:
     
(ocena: 4.05/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu

Bi Hong Cha (inne nazwy: Golden Bi Luo, Yunnan Bi Luo, Yunnan Golden Curls) - pochodząca z prowincji Yunnan herbata ma w sobie pełnię smaku charakterystyczną dla herbat z tego regionu. Klasyczny złoty napar w smaku można porównać trochę do Złotego Yunnana, czy lepszej gatunkowo Golden Monkey.

Herbata składa się z listków i pąków (tzw. tipsów), które dodatkowo na wzór słynnej zielonej herbaty z Jiangsu - Bi Luo Chun (Pi Lo Chun) są starannie rolowanie w małe spirale, mieniące się złotawo-brązowymi barwami. Napar jest intensywny, lekko dymny, a jednocześnie słodkawy i delikatnie owocowy. Pozostawia przyjemny posmak kojarzący się z gorzką czekoladą. Herbata ta jest stosunkowo wydajna, dlatego tę samą porcję liści można zaparzać dwu- czy nawet trzykrotnie. Dzięki niemałej zawartości kofeiny świetnie sprawdza się jako pobudzająca i energetyczna herbata na dobry początek dnia.

Sposób przygotowania naparu: 1 łyż. (około 3 gramy suszu) zalać 150 ml wody o temp. 96 st. C, parzyć 2-3 min. Tę samą porcję liści można zalewać dwukrotnie. Drugie parzenia można wydłużyć do 3-4 minut. 

Wypróbuj tę herbatę także w wersji zielonej!

Kraj pochodzenia: Chiny. 

Zobacz nasz filmik o czarnych herbatach!
 

Sposoby parzenia
3 g / 150 ml
96° C
2-3 min
1 łyż. (około 3 gramy suszu) zalać 150 ml wody o temp. 96 st. C, parzyć 2-3 min. Tę samą porcję liści można zalewać dwukrotnie. Drugie parzenia można wydłużyć do 3-4 minut.
Oceny i opinie
Świetna czarna herbata. Wraz ze Złotym Yunnanem to najlepsze opcje na niedrogą chińską czarną herbatę. Odpowiednio parzona daje rano dawkę energii większą niż kawa.
Piotr Hawełka | 12:50 | 22.10
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Jak dla mnie herbata idealnie przeciętna, pozbawiona jakiś większych zalet (no ok, aromat świetny, choć w smaku już go tak nie czuć), ale też pozbawiona wad, i właśnie za tą przeciętność ją polubiłem. Jest świetna do picia gdy akurat coś robię i nie mam czasu się delektować, a chciałbym się napić czegoś smacznego
Marcin Stec | 21:30 | 04.10
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(3/5)
Świetna herbata a co najważniejsze kopie nieźle, kofeiny słuszna dawka.
Rafał Skibiński | 20:40 | 13.08
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Bardzo mi smakuje. Do tej pory miałam do czynienia tylko z herbatami z marketu, których bez cytryny i posłodzenia nie mogłam pić. Ta jest delikatna w smaku, ma aromat jakby kwiatowy? Drugie parzenie trochę przedłużyłam i nabrała lekkiej cierpkości, która wcale nie przeszkadzała w delektowaniu się. Daj 4 gwiazdki, bo mam nadzieję, że znajdę jeszcze lepszą czarną
Elżbieta Ostrowska | 17:04 | 22.02
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Bardzo dobra herbata na codzienna. Jak dla mnie śmiało może konkurować z popularnymi angielskimi mieszankami o tytuł herbaty śniadaniowej. W smaku jednak zdecydowanie od nich delikatniejsza i lekko słodkawa. Za tą cenę jak najbardziej warto i polecam.
Łukasz Wiśniewski | 15:55 | 25.01
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Niezła herbata w niskiej cenie. Dla mnie jednak zbyt przeciętna na tle innych. Zdecydowanie trzeba ją parzyć dłużej niż standardowe 3min aby pokazała nieco charakteru. Dla mnie w smaku dość klasyczna, trudno mi tu doszukiwać się cech Yunnanu, choć gdzieś w tle są pewnie wyczuwalne. Można popijać w bardziej intensywne dni w pracy, kiedy nie ma czasu zastanawiać się nad smakiem spożywanego napoju. Jest to również herbata dobra "dla gości" pijących na co dzień ekspresówki, bo parzona odpowiednio długo nabiera mocy a jednocześnie nie uświadczymy tu jakichś ekstremalnych smaków, które mogłyby kogoś zrazić. W tym przedziale cenowym bezkonkurencyjny jest dla mnie Złoty Yunnan.
Tomasz Wrześniewski | 22.12.2016
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(2/5)
O ile Keemun Mao Feng zraził mnie swoim "sojowym" smakiem, to tutaj pojawia się podobna nuta, która jest jednak delikatniejsza, dobrze wyważona i pozwala się sobą cieszyć. Liście są solidne i dają się parzyć drugi raz.
Łukasz Chmielewski | 15.11.2015
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Rewelacja!!!
Tomasz Kowalski | 19.08.2015
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Bardzo dobra i zarazem niedroga herbata. Potwierdzam - po długim parzeniu odczuwam jakby "gęstość" aromatu. Najlepiej smakuje mi parzona przez ok. 1 min. Dla mnie to herbatka raczej na wieczór.
Piotr Krawczyk | 14.10.2014
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(1/5)
Herbata od ponad dwóch lat jest u mnie stałym pkt. w każdym niemal zamówieniu. Dopieściłem sposób zaparzania i teraz gości u mnie w czajniczku przez około 10 minut zanim zleję do kubeczka. Uzyskujemy świetny, ciemno-brązowy, "gęsty" napar o lekkim posmaku i zapachu gorzkiej czekolady przemieszane. Wspaniale orzeźwia i jest musisz-mieć o poranku w pracy. Parzona krócej daje napar znacznie jaśniejszy i bardziej kwiatowy w smaku i zapachu - raczej uspokaja niż orzeźwia. Rzadko piję ją w ten sposób - lubie herbaty parzone tak, aby uzyskać z liści to, co mają ukryte najgłębiej. Podobnie jak Keemuny czy Wuyihong nie gorzknieje nawet przy bardzo długim parzeniu. Jest też bardzo dobra podana po schłodzeniu, jak ktoś lubi to z dodatkami chociaż tłumią smak tej herbaty. Zimną wodą jeszcze nie próbowałem jej parzyć. Obecnie mój numer jeden, równolegle z Keemunem Mao Feng.
Jerzy Jabłoński | 22.05.2014
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Dobra niedroga herbata.Jest dość mocna, o zdecydowanym smaku i aromacie.Kojarzy mi się z herbatami zielonymi, w których w zdecydowanej większości czułem \\\"siano\\\", w dobrym tego słowa znaczeniu.
Ireneusz Gawłowski | 17.12.2012
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(4/5)
Smakowała mi bardziej niż Yunnan Gold, ale nie miała w sobie aromatu Keemunów. Dobra herbata, dająca napar o odpowiedniej \\\"mocy\\\" - co ważne w serwowaniu przeciętnemu Polakowi pijącemu co najwyżej granulowany Assam czy coś z torebek. Wg mnie świetna na początek \\\"przestawiania\\\" kogoś na dobre herbaty (przetestowane).
Jerzy Jabłoński | 16.11.2012
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Yunnan z definicji. Okrągłe zdecydowane, ale delikatne smaki, przeważają wbrew w/w opiniom nuty kwiatowe niepełne. Obok tego smaku chce się szukać miodowych, słodowych akcentów, lecz nie...to Yunnan;)
Paweł Osiecki | 14.11.2012
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)
Dobra, smaczna herbata. Daję dwie 3 ponieważ moim zdaniem jest kilka lepszych np. Golden Monkey czy Yunnan Special.
Marcin Molski | 21.10.2011
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(3/5)
Kupilem i ta herbate i Golden Monkey. Obie przepyszne. Niestety, lata piłem czarne herbaty mocne, po turecku w szklance - dlatego dopiero po lekkim poslodzeniu moge doceniac smak czarnych herbat. Parze w czajniczku 2 razy (po 3 minuty) - parzenia roznia sie smakiem, pierwszy to moc i aromat, drugi bardziej garbniki. W odroznieniu od kupowanych dotychczas herbat sypanych , te herbaty daja wrazenie takiej aksamitnej \\\"gestosci\\\" naparu.
Krzysztof Chendoszko | 14.07.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Najlepsza z czarnych. Zwinięte miękko liście pieknie się rowijają oddając swoją moc naparowi tej herbaty. Mocna dobra herbata. Bardzo dobra .
Anna Brzeska | 25.04.2010
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Świetna czarna herbata. Bardzo mocna, można używać małej ilości suszu. Nie jest zbyt gorzka, dość mocno wyczuwalna jakby owocowa nuta. Naprawdę dobra.
Paweł Chmielewski | 02.11.2009
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)
moge jedynie przylaczyc sie do oceny. ostatnio robie \\\"wlasna\\\" herbatke: golden monkey i bi hong cha plus yunnan gold dla zaostrzenia smaku...
Ewa Zymiak-Grajko | 21.08.2009
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Znakomita herbata ! Stawiam ją zaraz obok Golden Monkey. Inna, lecz równie dobra. Troszkę mocniejsza, dlatego używam mniejszej ilości do jednorazowego parzenia. Bardzo ciekawy i oryginalny wygląd skłębionych brązowo-złotych liści. Gorąco polecam !
Bartosz Grzesiuk | 23.04.2009
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test