TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 150 pln
do zapłaty 0 pln
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

herbata czarna

(79)
Herbaty Czarne

Czarne herbaty są nam najlepiej znane, większość osób ma z nimi kontakt od dziecka. Niestety najczęściej są to niskiej jakości herbaty ekspresowe, zazwyczaj w postaci pyłu. 

To wielka szkoda, bo na tej podstawie można wyrobić sobie złe zdanie o czarnej herbacie, która jest tylko codziennym ciepłym napojem, ale nie prezentuje wysokiej jakości ani ciekawego, zróżnicowanego smaku. W rzeczywistości wysokiej klasy liściaste herbaty czarne nie ustępują jakością herbatom zielonym, białym czy oolong. Po dokładniejszym zapoznaniu, mogą okazać się też bardzo różnorodne. W tym dziale znajdziecie wyłącznie prawdziwe, liściaste, sypane herbaty czarne.

W czarnych herbatach tajwańskich odnajdziemy słodkie miodowe smaki, w herbatach z Assamu cięższe nuty słodowe. Japońskie herbaty czarne zaskoczą kwaskowymi i owocowymi akcentami, a darjeelingi first flush aromatem łąkowym i smakiem winogron oraz cytrusów. Herbaty chińskie z Yunnanu mają bardzo dużą cielistość (body) naparu i często nuty dymne, kakaowe oraz rustykalne, dzikie. Klasyczny smak „zwykłej” herbaty czarnej znajdziecie w „cejlonach” (ze Sri Lanki) lub w niezwykle popularnej mieszance English Breakfast. Kenijskie czarne herbaty są mocne, wyraziste, z mentolową nutą. Nie można pominąć najsłynniejszych czarnych herbat chińskich – Keemun i Zhengshan Xiaozhong (w swojej wędzonej wersji znany też jako Lapsang Souchong), które same cechują się dużym spektrum rozmaitych aromatów. Tajwańska herbata czarna Hong Yu może poszczycić się zawartością około 700 różnych substancji aromatycznych! Jesteśmy więc bardzo zdziwieni, kiedy słyszymy, że czarna herbata jest nudna...  Cóż, może w innych sklepach. Na pewno nie u nas. 

Herbaty czarne potocznie nazywane są „w pełni fermentowanymi”. Z chemicznego punktu widzenia nie jest to prawda, bo w produkcji herbat czarnych nie zachodzi fermentacja. Ogólna nazwa zespołu procesów, które przechodzą liście w drodze z krzewu do gotowej herbaty czarnej to ciemnienie enzymatyczne. W uproszczeniu można powiedzieć, że czarna herbata jest w pełni utleniana, ale nie fermentowana. Samo wyrażenie „w pełni” jest też problematyczne, bo czarna herbata może występować w bardzo różnym stopniu utlenienia. Na przykład wiosenne herbaty darjeeling (z dystryktu Dardżyling w północnych Indiach) są często niemal tak lekko utlenione, jak herbaty białe! Natomiast najwyższej klasy herbaty czarne z Chin, Tajwanu i Japonii utlenione są w około 85-90%.

Co zawiera herbata czarna? Jakie są właściwości czarnej herbaty?
Zwykło się bezrefleksyjnie powtarzać, że herbaty zielone są najzdrowsze, bo mają najwięcej przeciwutleniaczy. Jest to prawda, czarna herbata ma wagowo mniej przeciwutleniaczy, ale niektóre z nich są przeciwutleniaczami silniejszymi, niż te w herbacie zielonej – mowa głównie o teaflawinach w czarnej herbacie. Oprócz tego, czarna herbata zawiera też tearubiginy odpowiedzialne za jej czerwoną barwę – te same, które są obecne w czerwonym winie i w tej formie wychwalane za prozdrowotne właściwości. W herbacie czarnej, z niezrozumiałych powodów, często są ignorowane. Niektóre gatunki herbaty czarnej zawierają także antocyjany. Pozytywny wpływ przeciwutleniaczy w herbacie został potwierdzony wieloma badaniami laboratoryjnymi, ale nadal brakuje długoterminowych badań przeprowadzonych na dużych grupach ludzi. Zalecamy więc ostrożne podejście do rewelacji o cudownym działaniu herbaty.
Herbata czarna to znacznie więcej niż tylko przeciwutleniacze: zawiera kwercetynę, kofeinę, fluor, GABA (kwas gamma aminomasłowy) i wiele więcej substancji. Warto zwrócić szczególną uwagę na L-teaninę, która ma dobrze udokumentowany wpływ na ludzki mózg, wspomagając zdolność skupienia i jednocześnie relaksując. 
Pamiętajmy jednak, że herbata ma przede wszystkim smakować – a za to odpowiedzialne są setki olejków eterycznych zawartych w każdej dobrej herbacie czarnej.

Czarna herbata w tradycyjnym azjatyckim podziale występuje jako „herbata czerwona” (红茶 hongcha po chińsku), bo najczęściej ma właśnie taki kolor naparu. O problematyczności nazwy „czerwona herbata” możesz przeczytać tutaj, na naszym blogu.

Więcej możesz dowiedzieć się z naszego wprowadzenia do herbat czarnych.