Jiuqu Hongmei
czarna wersja herbaty Long Jing

Jiuqu Hongmei „Czarny Long Jing” 九曲紅梅 – czarna herbata z prowincji Zhejiang, wytwarzana z tych samych liści, co słynna zielona herbata Long Jing.
Owocowa, lekka, słodkawa. Bardzo charakterystyczna czarna herbata chińska. Napar intensywnie czerwony – zawdzięcza temu swoją nazwę, bo hongmei oznacza czerwoną śliwkę. To herbata o umiarkowanej mocy, ale zostawia w ustach długi posmak. Dobrze nadaje się zarówno do parzenia w dużym czajniku, jak i w chińskim stylu gongfu.
Jiuqu Hongmei nazywana jest też „czarnym Long Jingiem”, bo pochodzi z tego samego regionu i wytwarzana jest z tych samych szczepów herbaty, co słynna herbata zielona. Zazwyczaj są to liście zbierane później niż te wykorzystywane do produkcji Long Jing.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Zhejiang, Hangzhou
Zbiory: od kwietnia do czerwca
kultywar: longjing #43 (co to jest i jakie ma znaczenie?)
O nazwie i historii Jiuqu Hongmei:
Jak już wspomniano, hongmei 紅梅 to czerwona śliwka, co jest nawiązaniem zarówno do koloru naparu, jak i do owocowego smaku tej herbaty. Geneza członu Jiuqu 九曲 jest bardziej zaskakująca, bo to nazwa miejscowa w górach Wuyi, a nie w okolicach Hangzhou, gdzie ta herbata powstaje. Pierwsi rolicy produkujący Jiuqu Hongmei przybyli w okolice Hangzhou właśnie z gór Wuyi – przywieźli ze sobą technikę produkcji dobrej herbaty czarnej i tą nazwą oddali hołd swojej małej ojczyźnie. Ta migracja ludności miała miejsce podczas powstania tajpingów (1850-1864) i wtedy rozpoczęto produkcję Jiuqu Hongmei.
Owocowa, lekka, słodkawa. Bardzo charakterystyczna czarna herbata chińska. Napar intensywnie czerwony – zawdzięcza temu swoją nazwę, bo hongmei oznacza czerwoną śliwkę. To herbata o umiarkowanej mocy, ale zostawia w ustach długi posmak. Dobrze nadaje się zarówno do parzenia w dużym czajniku, jak i w chińskim stylu gongfu.
Jiuqu Hongmei nazywana jest też „czarnym Long Jingiem”, bo pochodzi z tego samego regionu i wytwarzana jest z tych samych szczepów herbaty, co słynna herbata zielona. Zazwyczaj są to liście zbierane później niż te wykorzystywane do produkcji Long Jing.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Zhejiang, Hangzhou
Zbiory: od kwietnia do czerwca
kultywar: longjing #43 (co to jest i jakie ma znaczenie?)
O nazwie i historii Jiuqu Hongmei:
Jak już wspomniano, hongmei 紅梅 to czerwona śliwka, co jest nawiązaniem zarówno do koloru naparu, jak i do owocowego smaku tej herbaty. Geneza członu Jiuqu 九曲 jest bardziej zaskakująca, bo to nazwa miejscowa w górach Wuyi, a nie w okolicach Hangzhou, gdzie ta herbata powstaje. Pierwsi rolicy produkujący Jiuqu Hongmei przybyli w okolice Hangzhou właśnie z gór Wuyi – przywieźli ze sobą technikę produkcji dobrej herbaty czarnej i tą nazwą oddali hołd swojej małej ojczyźnie. Ta migracja ludności miała miejsce podczas powstania tajpingów (1850-1864) i wtedy rozpoczęto produkcję Jiuqu Hongmei.
herbata:
aromat:
zbiory:
Parzenie
4-5 g / 250 ml
96°C (wrzątek)
2-3 min
2 parzenia
W wypadku parzenia w stylu gongfu zalecamy użycie 4-5 gramów liści na 100 ml wody.
Jiuqu Hongmei
czarna wersja herbaty Long Jing
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Robert
smak 5.00
aromat
5.00
96*/2,5min/4g/200ml
Zapach suszu w rozgrzanym czajniku przypomina mi herbatę Nepal Everest - aromat surowych ziaren kakao. Napar zaś pachnie podobnie + gdzieś daleko z tyłu wyczułem subtelną nutę, która kojarzy mi się z marcepanem.
Sama herbata wyszła bardzo klarowna i gładka. W smaku raczej łagodna, delikatnie słodowa, gdzieś z tyłu lekko kwaskowata.
Jiuqu Hongmei moim zdaniem doskonale sprawdzi się w gongfu. Myślę, że sprawdzi się również jako herbata codzienna - yunnan złoty ma konkurencję ;)
Paweł
smak 5.00
aromat
5.00
Herbata nie ma sobie równych. Arcydzieło!
Artek
smak 5.00
aromat
5.00
Nie arcydzieło Pawle ale jest ok. Taka trochę właśnie śliwka - jabłko fermentowane. Spoko-fajna :)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



