TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
powrót do listy artykułów

 

 Jak wybrać bombillę dla siebie?

 

Metalowa lub bambusowa rurka, przez którą pije się tradycyjnie yerba mate nazwana jest z hiszpańskiego „bombilla” (czyt. bombija). Umieszcza się ją w materku przed zalaniem suszu (Argentyna, Paragwaj) lub po odczekaniu około minuty od zalania (Brazylia). Głównym zadaniem bombilli jest oddzielanie naparu od suszu, a częściowo też jego schładzanie. Jak zawsze duże znaczenie mają walory estetyczne, dlatego producenci wiele uwagi poświęcają zdobieniom.

Przy wyborze odpowiedniej bombilli istotnych jest kilka czynników:

·         Materiał, z którego jest wykonana,

·         Długość i zakrzywienie,

·         Rodzaj i wielkość filtra,

·         Wielkość i liczba pierścieni chłodzących.

 

Alpaka, nierdzewna czy niklowana?

 

Alpaka – z powodu srebrzystobiałego połysku nazywana „nowym srebrem”, stop składa się z: 40-70% miedzi, 10-20% niklu oraz 5-40% cynku. Bombille wykonane z tego materiału są trwałe i na długo zachowują piękny wygląd. Na rynku dostępne są również wykonywane ze stali i pokryte warstwą alpaki, jednak ich żywotność jest zdecydowanie krótsza niż w przypadku czystej alpaki.

 

Stal nierdzewna – stop żelaza, niklu i chromu odporny na działanie kwasów, nie ulega korozji. Wykorzystywana jest do wyrobu sztućców, noży i innych rzeczy, właśnie ze względu na jej trwałość. Używając bombilli wykonanych z tego rodzaju materiału można mieć pewność wieloletniego użytkowania. Stosunek ceny i jakości jest niezwykle korzystny, więc są to najczęściej polecane rozwiązania.

 

Stal niklowana – powłoki niklowe stosuje się w celach antykorozyjnych i dekoracyjnych. Bombille wykonane z tego materiału są stosunkowo wytrzymałe i ładnie wyglądają, jednak po kilku użyciach widoczny jest charakterystyczny zielonkawy nalot. Ich użytkowaniem cieszyć się będziemy niestety znacznie krócej niż w przypadku bombilli wykonanych z alpaki czy stali nierdzewnej – tylko do około roku intensywnego picia. Jedyną zaletą jest niska cena.

 

Bambus – ekologiczny materiał, z którego wykonywanych jest wiele przedmiotów od podłóg po bombille i inne akcesoria. Pijąc przez bombillę wykonaną z bambusa trzeba liczyć się ze zmianą smaku mate oraz częstym zapychaniem się dziurek bombilli. Po pewnym czasie widoczne będą pęknięcia na filtrze. Taką bombillę można polecić do picia Terere.

 

Długa czy krótka? Z zagięciem czy prosta?

 

Długa bombilla pasuje do większości naczyń, z których pija się yerba mate, wyjątkiem są małe matera i tykwy. Zbyt długa i ciężka rurka może przewracać matero i picie nie będzie zbyt wygodne. Im dłuższa bombilla tym lepiej schłodzony napar, jednak wyraźna różnica wyczuwalna jest dopiero przy znacznej różnicy długości.

Krótkie bombille idealnie pasują do mniejszych mater i tykw. Gdy naczynie jest zbyt duże, bombilla może się w nim chować całkowicie i picie nie będzie możliwe. Mniejsze rurki łatwo można włożyć do kieszeni lub piórnika i delektować się yerbą w pracy lub na uczelni.

 

Zagięcie bombilli ma za zadanie stabilizować ją w materku. Położona luźno zwykle ustawia ustnik w najwygodniejszej pozycji. Przy doborze naczynia dobrze jest zwrócić uwagę na to, w którym miejscu załamuje się bombilla. Idealnie jest, gdy zagięcie znajduje się na krawędzi matera lub nieco powyżej, ale nigdy poniżej.

Proste bombille są zwykle pięknie zdobione, przez co zyskują o wiele ładniejszy wygląd. Mogą się obracać w naczyniu, ale poza tym funkcjonalnie są takie same jak te z zagięciem. Dobierając odpowiedni zestaw z prostą bombillą nie trzeba zwracać zbytniej uwagi na proporcje pomiędzy materem i bombillą. Ważne jest jedynie to, aby w naczyniu znajdowała się więcej niż połowa rurki.

 

Jaki filtr i do czego? Rozkręcana czy nie?

 

Bombilla w kształcie łyżeczki z dużą liczbą małych otworków jest najbardziej popularną formą. Łatwo nią wybrać yerbę po zakończeniu picia. Polecana jest do każdego rodzaju suszu. Duża powierzchnia filtra pozwala na wypicie naparu z całej objętości naczynia. Przy wyborze bombilli trzeba zwrócić uwagę na to, czy po zalaniu susz będzie w całości zakrywał filtr.

Mniej popularne są bombille z filtrem sprężynowym. Polecamy je do grubiej ciętych yerb z szeroką gamą dodatków. Przy suszach pylistych będą bardzo niewygodne, ponieważ mniejsze fragmenty listków przedostają się przez filtr.

Częściej spotykane od sprężynek bombille z filtrem w kształcie ponacinanego tłoczka mają tę samą wadę, przepuszczają pył i drobne listki. Ich zaletą jest możliwość rozkręcania, co ułatwia czyszczenie. Dostępna u nas bombilla tego typu jest masywna i doskonale sprawdza się w połączeniu z yerba mate z naturalnymi dodatkami.

 

Liczba poziomów filtracji ma szczególne znaczenie przy wyborze bombilli sprężynowej lub tłoczkowej. Filtry łyżeczkowe zazwyczaj mają tylko jeden stopień filtracji, a i tak wielokrotnie okazują się przewyższać pod tym względem bombille z wielostopniowymi filtrami.

Podwójny filtr składa się najczęściej z rurki z nacięciami i nakładanej na nią sprężynki. Dobrze jest, gdy nacięcia prowadzone są wzdłuż rurki, ponieważ w połączeniu ze sprężynką, która układa się poprzecznie tworzą rodzaj grubego sita. Niestety większość dostępnych bombilli z podwójnym filtrem ma nacięcia w poprzek rurki, co nie daje lepszych efektów.

Bombille z potrójnym filtrem idealnie nadają się do picia mate z drobno ciętego suszu. Konstrukcja podobna jest do tej z dwoma stopniami, jednak pomiędzy naciętą rurką a sprężynką włożona została osłona z drobnej metalowej siateczki. Można znaleźć opnie, że tak dobrze filtrująca bombilla będzie się często zapychać, ale i na to jest sposób.

 

Filtry w bombillach można podzielić również na takie, które da się odkręcić do czyszczenia oraz te, które przymocowane są na stałe. Rozkręcana forma łyżeczki występuje łączącym z zawiasem części filtra lub bez zawiasu, gdzie łyżeczka rozkłada się na dwie osobne części. Bardziej poręczna jest wersja z zawiasem, ponieważ można ją bardzo szybko złożyć. Czasem zdarzają się jednak pęknięcia lub złamania zawiasu. Wersja bez zawiasu wymaga większej precyzji przy ponownym składaniu, ale złączenie nie ulega tak często uszkodzeniom. Bombille sprężynowe i tłoczkowe zwykle rozkręcane są od dołu. Najczęściej wykręcane jest coś w rodzaju śrubki i czasem potrzeby jest do tego klucz imbusowy bądź płaski.

Przy częstym rozkręcaniu bombilli należy liczyć się z wycieraniem złączy. Po pewnym czasie filtr może zacząć się chybotać i wypadać. Problem ten nie dotyczy rurek z filtrem przymocowanym na stałe, ale trudniej je wyczyścić.

 

Po co ten pierścień?

 

Głównym zadaniem pierścienia jest akumulacja temperatury. W przypadku yerba mate na ciepło - schładza napar, a terere - ociepla. Dla osób wrażliwych na temperaturę naparu zalecane są duże i ciężkie pierścienie. Nie sprawdzają się jednak w połączeniu z lekkimi naczyniami np. tykwami, ponieważ mogą je przewracać. Do picia terere, aby miało jak najniższą temperaturę lepiej wybrać rurkę bez pierścienia. Walory estetyczne również odgrywają dużą rolę. Jeśli pierścień jest starannie wykonany, to wartość bombilli jest większa, a niewykończony świadczy o produkcji masowej i niskiej jakości materiału. Najczęściej pojawiającym się motywem są liście i kwiaty, a także fale i kropki.

 

Decydując się na bombillę z pierścieniami warto zwrócić uwagę na ich liczbę i rozmieszczenie. Ostatni pierścień (licząc od ustnika) powinien znajdować się nieco ponad powierzchnią naparu, wówczas nie będzie się nagrzewał od zawartości matera, a jedynie od sączonej yerby. Odstępy pomiędzy pierścieniami powinny być regularne i raczej większe niż mniejsze. Dostępne są bombille maksymalnie z trzema pierścieniami chłodzącymi, ale nie oznacza to, że lepiej chłodzą od tych z jednym, zależy to od modelu i indywidualnych upodobań użytkowników.

 

Artykuł nie wyczerpuje całości zagadnień związanych z bombillami, ale jest wiarygodnym źródłem informacji opartych głównie na doświadczeniach pracowników naszej herbaciarni.

 

M.C.