TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka $0 ; wysyłka od $2,45, do darmowej wysyłki brakuje $40,76
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od $2,45, do darmowej wysyłki brakuje $40,76
do zapłaty $0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Herbaty przeciwutleniające (antyoksydacyjne)

(49x)

Przeciwutleniacze w herbacie i ziołach


Właściwości przeciwutleniające herbaty są jej najczęściej podkreślanym walorem zdrowotnym. Zawartość licznych przeciwutleniaczy w herbacie to fakt potwierdzony naukowo i dosyć dobrze już przebadany, chociaż nadal o nie w pełni wykorzystanym potencjale dla naszego zdrowia. Działanie przeciwutleniaczy jest skomplikowane i odbywa się na wielu płaszczyznach. Przede wszystkim przeciwutleniacze przeciwdziałają wolnym rodnikom, które są szkodliwe w nadmiarze. Dla człowieka najważniejsze znaczenie ma to, że antyoksydanty spowalniają procesy starzenia, chronią przed czynnikami środowiskowymi, w rezultacie zmniejszając ryzyko wielu chorób, między innymi nowotworów i chorób serca. Te choroby są najczęstszymi przyczynami przedwczesnych zgonów we współczesnych społeczeństwach krajów rozwiniętych, więc każde działanie mające na celu ich minimalizację jest warte uwagi. Poza tak poważnymi chorobami, które są sprawą życia i śmierci, przeciwutleniacze w herbacie mogą też pomóc dłużej zachować dobrą kondycję. Pozytywnie wpływają na pracę mózgu, opóźniając pogorszenie pamięci i funkcji kognitywnych, a także chronią wzrok. W badaniach in vitro wykazano zdolność niektórych antyoksydantów z herbaty, na przykład teofiliny, do częściowego odwracania skutków stresu oksydacyjnego wywołanego paleniem tytoniu. Jeśli więc po rzuceniu palenia szukasz nowego „nałogu”, to herbata będzie najlepszym wyborem!

Przeciwutleniacze działają na zdrowie w długiej perspektywie czasowej, więc chociaż są świetnie zbadane laboratoryjnie i na zwierzętach, to nie ma wielu badań wiarygodnie dokumentujących ich działanie na ludziach, bo musiałyby one trwać dziesięciolecia, a kontroli musiałby podlegać cały styl życia badanych, aby mieć pewność, że nic nie zaburza wyników. Możemy natomiast przyjrzeć się społeczeństwom, gdzie spożywa się dużo herbaty liściastej dobrej jakości – na przykład Japończykom. Tak się składa, że mają jedną z najdłuższych przewidywanych długości życia na świecie. Oczywiście nie można tego przypisać wyłącznie herbacie, ale jej wpływ też nie powinien być ignorowany!


 

Herbaty antyoksydacyjne. Która herbata ma najwięcej przeciwutleniaczy?


Herbata występuje w 6 podstawowych kategoriach: zielona, żółta, biała, oolong, czarna (czerwona w Azji) oraz heicha (w tym pu-erh, w Polsce często błędnie nazywany herbatą czerwoną). Każda z tych kategorii dzieli się na co najmniej kilka stylów oraz dziesiątki lub nawet setki gatunków. To ogromna różnorodność, ale wszystkie te herbaty powstają z różnych odmian krzewu herbacianego Camellia sinensis, który jest niezwykle bogaty w przeciwutleniacze. Często podaje się, że najwięcej utleniaczy ma herbata zielona. To prawda – w zielonej herbacie przeciwutleniacze stanowią największą część składu chemicznego ze wszystkich kategorii herbat. Jednak przedstawienie kwestii antyoksydantów w ten sposób jest bardzo mylące, gdyż różne typu antyoksydantów mają różną skuteczność. Katechiny zawarte w herbacie zielonej, między innymi słynny EGCG, mają słabsze działanie antyoksydacyjne, niż na przykład teaflawiny i tearubiginy w herbacie czarnej! W ostatecznym rozrachunku ich skuteczność w przeciwdziałaniu stresowi oksydacyjnemu jest podobna. Warto też odnotować, że przeciwutleniacze w herbacie czarnej są po części podobne do tych, które znajdziemy w czerwonym winie. Jeśli jednak mamy wprost odpowiedzieć na pytanie, która herbata zapewni najwięcej antyoksydantów, to odpowiadamy: matcha. Nie wynika to ze szczególnie dużej zawartości przeciwutleniaczy w herbacie matcha, ale z faktu, że spożywamy ją jako zawiesinę, przyjmując 100% antyoksydantów, także tych, które nie przedostają się do naparu z herbaty liściastej. Pijąc herbatę matcha uważajcie jednak, żeby nie przesadzić z kofeiną! 


 

Inne źródła antyoksydantów w naszej diecie i przeciwutleniacze w ziołach


Głównym źródłem antyoksydantów w naszej diecie powinny być warzywa i owoce, to z nich możemy przyjąć ich najwięcej. Picie herbat antyoksydacyjnych i ziół nadal ma jednak sens, bo istnieje wiele rodzajów antyoksydantów. Niektóre antyoksydanty zawarte w herbacie nie są obecne w większości pokarmów. Dla zwiększenia ich skuteczności i efektu synergii ważna jest jak największa różnorodność antyoksydantów. Dlatego dla urozmaicenia zachęcamy także do spożywania produktów, których w naszym sklepie nie ma – kawy, kakao i wina (w umiarkowanych ilościach). Poza herbatą, istotne ilości przeciwutleniaczy można znaleźć jeszcze w yerba mate i ziołach takich jak czystek czy gojnik.