Liść Moringi

Liść Moringi – cięty liść moringi olejodajnej (Moringa olejfera). Inne nazwy: drzewo chrzanowe (z uwagi na smak korzeni), drzewo pałeczkowe, drzewo ben.
Roślina ta pochodzi z Indii i Pakistanu, ale obecnie uprawia się ją na terenie całej Azji, w Afryce i Ameryce Południowej.
Moringa należy do grupy produktów roślinnych określanych mianem superfood, gdyż wykazuje liczne właściwości lecznicze i odżywcze, które znane są już od starożytności. Przypisuje się je zarówno liściom, jak i nasionom, owocom i korzeniom.
Właściwości herbatki z liści moringi:
Roślina ta pochodzi z Indii i Pakistanu, ale obecnie uprawia się ją na terenie całej Azji, w Afryce i Ameryce Południowej.
Moringa należy do grupy produktów roślinnych określanych mianem superfood, gdyż wykazuje liczne właściwości lecznicze i odżywcze, które znane są już od starożytności. Przypisuje się je zarówno liściom, jak i nasionom, owocom i korzeniom.
Właściwości herbatki z liści moringi:
- jest bogata we wszystkie istotne aminokwasy, a także kwasy tłuszczowe (omega-3, -6 i -9), składniki mineralne (białko, wapń, potas, żelazo) i witaminy (A, B1, B2, B3, C)
- odznacza się wysoką zawartością manganu ważnego dla zdrowia kości i stawów, chromu usprawniającego przemianę materii i zwiększającego odporność na stres oraz boru odgrywającego ważną rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu, a także usprawniającego pracę mózgu
- zawiera aż 46 antyoksydantów, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, hamując procesy starzenia i chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do rozwoju nowotworów, cukrzycy i chorób układu krążenia; wśród antyoksydantów obecnych w liściach moringi znajdują się: zeatyna usprawniająca przyswajanie witamin oraz minerałów, salwesterol wykazujący właściwości przeciwnowotworowe, a także chlorofil (w najwyższym stężeniu wśród przebadanych dotąd roślin) wspomagający oczyszczanie organizmu
- działa ochronnie na trzustkę, usprawniając regulację poziomu glukozy w organizmie
- wspiera prawidłową pracę tarczycy
- reguluje wchłanianie cholesterolu w jelitach, dzięki czemu pomaga utrzymać go na odpowiednim poziomie
- wykazuje działanie przeciwzapalne
- wzmacnia odporność
- niweluje nerwowość i problemy ze snem
- poprawia ogólne samopoczucie.
Napar z liści moringi ma jasny, żółto-zielony kolor oraz naturalny zapach i smak, bez śladu goryczy. Zaleca się spożywanie dwóch filiżanek dziennie.
UWAGA:
Herbatki z liści moringi nie mogą spożywać kobiety w ciąży, ale zalecana jest w okresie karmienia piersią, ponieważ wspomaga laktację.
Kraj pochodzenia: Indie
Liście zalać gorącą wodą (96°C), parzyć 7-10 minut.
herbata:
Parzenie
5g / 250ml 96°C 5-10 min.
przeglądane



