TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Liść Moringi

Liść Moringi
NOWOŚĆ
Liść Moringi – cięty liść moringi olejodajnej (Moringa olejfera). Inne nazwy: drzewo chrzanowe (z uwagi na smak korzeni), drzewo pałeczkowe, drzewo ben.

Roślina ta pochodzi z Indii i Pakistanu, ale obecnie uprawia się ją na terenie całej Azji, w Afryce i Ameryce Południowej.

Moringa należy do grupy produktów roślinnych określanych mianem superfood, gdyż wykazuje liczne właściwości lecznicze i odżywcze, które znane są już od starożytności. Przypisuje się je zarówno liściom, jak i nasionom, owocom i korzeniom.

Właściwości herbatki z liści moringi:

 
  • jest bogata we wszystkie istotne aminokwasy, a także kwasy tłuszczowe (omega-3, -6 i -9), składniki mineralne (białko, wapń, potas, żelazo) i witaminy (A, B1, B2, B3, C)
  • odznacza się wysoką zawartością manganu ważnego dla zdrowia kości i stawów, chromu usprawniającego przemianę materii i zwiększającego odporność na stres oraz boru odgrywającego ważną rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu, a także usprawniającego pracę mózgu
  • zawiera aż 46 antyoksydantów, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, hamując procesy starzenia i chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do rozwoju nowotworów, cukrzycy i chorób układu krążenia; wśród antyoksydantów obecnych w liściach moringi znajdują się: zeatyna usprawniająca przyswajanie witamin oraz minerałów, salwesterol wykazujący właściwości przeciwnowotworowe, a także chlorofil (w najwyższym stężeniu wśród przebadanych dotąd roślin) wspomagający oczyszczanie organizmu
  • działa ochronnie na trzustkę, usprawniając regulację poziomu glukozy w organizmie
  • wspiera prawidłową pracę tarczycy
  • reguluje wchłanianie cholesterolu w jelitach, dzięki czemu pomaga utrzymać go na odpowiednim poziomie
  • wykazuje działanie przeciwzapalne
  • wzmacnia odporność
  • niweluje nerwowość i problemy ze snem
  • poprawia ogólne samopoczucie.
 
Napar z liści moringi ma jasny, żółto-zielony kolor oraz naturalny zapach i smak, bez śladu goryczy. Zaleca się spożywanie dwóch filiżanek dziennie.

UWAGA:
Herbatki z liści moringi nie mogą spożywać kobiety w ciąży, ale zalecana jest w okresie karmienia piersią, ponieważ wspomaga laktację.

Kraj pochodzenia: Indie

Liście zalać gorącą wodą (96°C), parzyć 7-10 minut.
 
Parzenie
5g / 250ml 96°C 5-10 min.
przeglądane