Liść Maliny
suszone i cięte liście maliny

Liście Maliny - są bogate w witaminy A, C, E i z grupy B. Zawierają garbniki, kwasy organiczne (cytrynowy, salicylowy, szczawiowy, winowy), flawonoidy oraz sole mineralne (żelazo, potas, magnez, cynk, fosfor).
Napar z liści malin jest szczególnie cenny dla kobiet, ponieważ działa rozkurczająco. Zmniejsza bolesne skurcze menstruacyjne i może być stosowany pomocniczo w zaburzeniach miesiączkowania. Regularne sięganie po napar z tych liści u kobiet w ciąży może zmniejszać mdłości, a dodatkowo wzmacniać mięśnie macicy. Pomaga znieść wysiłek związany z porodem i zmniejsza ryzyko powikłań okołoporodowych.
Liście maliny mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i napotne, zatem polecane są w przypadku przeziębienia i grypy.
Malinowy napar pijemy w trakcie przeziębienia albo grypy. Herbata z liści malin wspiera organizm w walce z groźnymi infekcjami i pomaga w obniżeniu wysokiej gorączki. Skuteczność tego produktu wynika z dużej zawartości salicylanów.
Napar wspomaga pracę wątroby. Dzięki dużej zawartości garbników, które hamują rozwój bakterii jelitowych, liście malin znajdują zastosowanie przy biegunkach, wspomagają pracę żołądka oraz jelit.
Pomagają w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Zawierają przeciwutleniacze chroniące przed stresem oksydacyjnym. Stosowane są pomocniczo w łuszczycy i trądziku.
Napar z liści maliny ma bursztynowy kolor, w smaku wyczuwalne są delikatne nuty słodyczy, pod którymi skrywa się lekka goryczka.
Sposób parzenia: Dwie łyżeczki suszonych liści malin (3 g) zalewamy wrzącą wodą (250 ml) i parzymy pod przykryciem przez 10-15 minut.
*Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Kraj pochodzenia: Albania
Liść Maliny
suszone i cięte liście maliny

trwa wysyłanie opinii...



