Czystek Ladanowy BIO

Czystek Ladanowy Bio (Cistus ladanifer), czystek żywicowy – gatunek czystka występujący w południowej części Europy. Na jego gałązkach i liściach zbiera się gęsta, wonna żywica zwana labdanum, której zadaniem jest ochrona młodej rośliny przed nadmiernym oddziaływaniem promieni słonecznych.
Właściwości czystka ladanowego są najbardziej skoncentrowane w stosunku do innych jego gatunków. Czystek ladanowy ma bowiem najszerszy profil polifenoli wynikający z wysokiego stężenia żywic. Roślina ta zawiera oprócz mnóstwa przeciwutleniaczy, witaminy oraz rozmaite olejki eteryczne, dlatego ma silne działanie prozdrowotne na organizm człowieka:
- korzystnie wpływa na układ immunologiczny (wzmacnia odporność),
- usprawnia pracę wątroby i usuwanie toksyn z organizmu,
- spowalnia procesy starzenia się,
- ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze,
- łagodzi objawy alergii,
- pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu,
- wspomaga leczenie boreliozy, przeziębienia, grypy, a także chorób układów krwionośnego
i oddechowego,
- zapobiega chorobom cywilizacyjnym,
- przeciwdziała stanom depresyjnym.
Stosowanie herbaty z czystka, ma pozytywny wpływ na spadek białka produkowanego przez tarczycę - tyreoglobuliny, którego wysoki poziom łączony jest z chorobami nowotworowymi.
Polifenole, czyli to co najcenniejsze w czystku ladanowym, skutecznie chronią cholesterol LDL przed utlenieniem, co ma niebywałe znaczenie w prewencji przeciwmiażdżycowej.
Wraz z czystkiem kreteńskim, ladanowy jest skutecznie używany w kosmetyce, właśnie za intensywność, oraz cenną żywiczność.
Napar z czystka ladanowego ma głęboki smak i intensywny, żywiczno-ziołowy aromat. Zwłaszcza przy dłuższym parzeniu, jest smaczniejszy od czystka siwego oraz kreteńskiego. Można spożywać go w dowolnych ilościach.
Kraj pochodzenia: Turcja
Czystek Ladanowy BIO

trwa wysyłanie opinii...



