Dzika Róża

Dzika róża (Rosa canina L.) – krzewy tej rośliny występują na terenie prawie całej Europy, Azji i w krajach północnej Afryki. Zbiera się ją ręcznie na przełomie września i października.
Dzika róża jest bogata w źródło witaminy C (do 20-30 razy więcej niż w cytrynie), a także witamin: A, B1, B2, E, K. Zawierają ponadto kwasy organiczne (w tym m.in. jabłkowy czy cytrynowy), pektyny, garbniki, niewielkie ilości olejku eterycznego oraz sole mineralne (potas, żelazo, sód, wapń, magnez).
Właściwości: dzika róża posiada działanie moczopędne, wzmacniające, przeciwzapalne, bakteriobójcze. Napar jest pomocny przy zatruciach, schorzeniach dróg moczowych, chorobach wrzodowych, reumatyzmie, anemii, bezsenności bądź nerwicach. Korzystnie i wzmacniająco wpływa także na wątrobę.
Owoce dzikiej róży zawierają bardzo wysoką zawartość witaminy C – aż dziesięć razy więcej niż czarna porzeczka. Dzika róża jest jedną z najbogatszych roślin w tę witaminę zatem jest zalecana przy przeziębieniu aby wzmocnić odporność oraz w złagodzeniu bólu gardła.
Dzika róża doceniana jest również ze względu na silne właściwości przeciwzapalne, które są wykorzystywane przy schorzeniach jak reumatoidalne zapalenie stawów. Zawiera cenne składniki, które wspomagają regenerację chrząstki stawowej, ponadto usprawnia pracę stawów oraz łagodzi zwyrodnieniowe bóle stawów.
Sposób parzenia: 1-2 łyżeczki suszonych owoców zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 7-10 minut, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie. Można również przygotować wywar - wówczas te same proporcje owoców i wody należy gotować na małym ogniu 5-10 minut i pić w takich samych ilościach jak napar tradycyjnie przygotowany.
Kraj pochodzenia: Polska
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Dzika róża jest bogata w źródło witaminy C (do 20-30 razy więcej niż w cytrynie), a także witamin: A, B1, B2, E, K. Zawierają ponadto kwasy organiczne (w tym m.in. jabłkowy czy cytrynowy), pektyny, garbniki, niewielkie ilości olejku eterycznego oraz sole mineralne (potas, żelazo, sód, wapń, magnez).
Właściwości: dzika róża posiada działanie moczopędne, wzmacniające, przeciwzapalne, bakteriobójcze. Napar jest pomocny przy zatruciach, schorzeniach dróg moczowych, chorobach wrzodowych, reumatyzmie, anemii, bezsenności bądź nerwicach. Korzystnie i wzmacniająco wpływa także na wątrobę.
Owoce dzikiej róży zawierają bardzo wysoką zawartość witaminy C – aż dziesięć razy więcej niż czarna porzeczka. Dzika róża jest jedną z najbogatszych roślin w tę witaminę zatem jest zalecana przy przeziębieniu aby wzmocnić odporność oraz w złagodzeniu bólu gardła.
Dzika róża doceniana jest również ze względu na silne właściwości przeciwzapalne, które są wykorzystywane przy schorzeniach jak reumatoidalne zapalenie stawów. Zawiera cenne składniki, które wspomagają regenerację chrząstki stawowej, ponadto usprawnia pracę stawów oraz łagodzi zwyrodnieniowe bóle stawów.
Sposób parzenia: 1-2 łyżeczki suszonych owoców zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 7-10 minut, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie. Można również przygotować wywar - wówczas te same proporcje owoców i wody należy gotować na małym ogniu 5-10 minut i pić w takich samych ilościach jak napar tradycyjnie przygotowany.
Kraj pochodzenia: Polska
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
herbata:
funkcje:
smak:
aromat:
region:
Parzenie
5 g / 250 ml
96° C
7-10 min
1-2 łyżeczki suszonych owoców zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 7-10 minut, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie.
Dzika Róża
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Mariusz
smak 5.00
aromat
5.00
Smaczna.
Zuzanna
smak 5.00
aromat
4.00
Jest bardzo dobry napar ale odrobinę aromat jest gorszy od smaku
Kinga
smak 5.00
aromat
4.00
Owoce dzikiej róży takie jak na zdjęciu: całe i suszone. Smak bardziej intensywny niż aromat. Owoce świetnie pasują jako dodatek do innych herbat jak i parzone oddzielnie. Zawierają dużo witaminy C, idealna herbata na przeziębienie.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



