Dzika Róża

herbata:
region:
funkcjonalność:
smak:
aromat:
Dzika róża (Rosa canina L.) – krzewy tej rośliny występują na terenie prawie całej Europy, Azji i w krajach północnej Afryki. Zbiera się ją ręcznie na przełomie września i października.
Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C (do 20-30 razy więcej niż w cytrynie), a także witamin: A, B1, B2, E, K. Zawierają ponadto kwasy organiczne (w tym m.in. jabłkowy czy cytrynowy), pektyny, garbniki, niewielkie ilości olejku eterycznego oraz sole mineralne (potas, żelazo, sód, wapń, magnez).
Właściwości: roślina posiada działanie moczopędne, wzmacniające, przeciwzapalne, bakteriobójcze. Wywar jest pomocny przy zatruciach, schorzeniach dróg moczowych, chorobach wrzodowych, reumatyzmie, anemii, bezsenności bądź nerwicach. Korzystnie i wzmacniająco wpływa także na wątrobę.
Sposób parzenia: 1-2 łyżeczki suszonych owoców zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 7-10 minut, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie. Można również przygotować wywar - wówczas te same proporcje owoców i wody należy gotować na małym ogniu 5-10 minut i pić w takich samych ilościach jak napar tradycyjnie przygotowany.
Kraj pochodzenia: Ukraina
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C (do 20-30 razy więcej niż w cytrynie), a także witamin: A, B1, B2, E, K. Zawierają ponadto kwasy organiczne (w tym m.in. jabłkowy czy cytrynowy), pektyny, garbniki, niewielkie ilości olejku eterycznego oraz sole mineralne (potas, żelazo, sód, wapń, magnez).
Właściwości: roślina posiada działanie moczopędne, wzmacniające, przeciwzapalne, bakteriobójcze. Wywar jest pomocny przy zatruciach, schorzeniach dróg moczowych, chorobach wrzodowych, reumatyzmie, anemii, bezsenności bądź nerwicach. Korzystnie i wzmacniająco wpływa także na wątrobę.
Sposób parzenia: 1-2 łyżeczki suszonych owoców zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 7-10 minut, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie. Można również przygotować wywar - wówczas te same proporcje owoców i wody należy gotować na małym ogniu 5-10 minut i pić w takich samych ilościach jak napar tradycyjnie przygotowany.
Kraj pochodzenia: Ukraina
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Parzenie
5 g / 250 ml
96° C
7-10 min
1-2 łyżeczki suszonych owoców zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 7-10 minut, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie.
Dzika Róża
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 10 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
Zuzanna
smak 5.00
aromat
4.00
Jest bardzo dobry napar ale odrobinę aromat jest gorszy od smaku
Kinga
smak 5.00
aromat
4.00
Owoce dzikiej róży takie jak na zdjęciu: całe i suszone. Smak bardziej intensywny niż aromat. Owoce świetnie pasują jako dodatek do innych herbat jak i parzone oddzielnie. Zawierają dużo witaminy C, idealna herbata na przeziębienie.
Andrzej
smak 2.00
aromat
2.00
To nie jest dobre, a zapach okropny.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



