Dzika Róża

Dzika róża (Rosa canina L.) – krzewy tej rośliny występują na terenie prawie całej Europy, Azji i w krajach północnej Afryki. Zbiera się ją ręcznie na przełomie września i października.
Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C (do 20-30 razy więcej niż w cytrynie), a także witamin: A, B1, B2, E, K. Zawierają ponadto kwasy organiczne (w tym m.in. jabłkowy czy cytrynowy), pektyny, garbniki, niewielkie ilości olejku eterycznego oraz sole mineralne (potas, żelazo, sód, wapń, magnez).
Właściwości: roślina posiada działanie moczopędne, wzmacniające, przeciwzapalne, bakteriobójcze. Wywar jest pomocny przy zatruciach, schorzeniach dróg moczowych, chorobach wrzodowych, reumatyzmie, anemii, bezsenności bądź nerwicach. Korzystnie i wzmacniająco wpływa także na wątrobę.
Sposób parzenia: 1-2 łyżeczki suszonych owoców zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 7-10 minut, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie. Można również przygotować wywar - wówczas te same proporcje owoców i wody należy gotować na małym ogniu 5-10 minut i pić w takich samych ilościach jak napar tradycyjnie przygotowany.
Kraj pochodzenia: Polska
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C (do 20-30 razy więcej niż w cytrynie), a także witamin: A, B1, B2, E, K. Zawierają ponadto kwasy organiczne (w tym m.in. jabłkowy czy cytrynowy), pektyny, garbniki, niewielkie ilości olejku eterycznego oraz sole mineralne (potas, żelazo, sód, wapń, magnez).
Właściwości: roślina posiada działanie moczopędne, wzmacniające, przeciwzapalne, bakteriobójcze. Wywar jest pomocny przy zatruciach, schorzeniach dróg moczowych, chorobach wrzodowych, reumatyzmie, anemii, bezsenności bądź nerwicach. Korzystnie i wzmacniająco wpływa także na wątrobę.
Sposób parzenia: 1-2 łyżeczki suszonych owoców zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 7-10 minut, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie. Można również przygotować wywar - wówczas te same proporcje owoców i wody należy gotować na małym ogniu 5-10 minut i pić w takich samych ilościach jak napar tradycyjnie przygotowany.
Kraj pochodzenia: Polska
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
herbata:
funkcje:
smak:
aromat:
region:
Parzenie
5 g / 250 ml
96° C
7-10 min
1-2 łyżeczki suszonych owoców zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 7-10 minut, odcedzić i pić 2-3 razy dziennie.
Dzika Róża
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Mariusz
smak 5.00
aromat
5.00
Smaczna.
Zuzanna
smak 5.00
aromat
4.00
Jest bardzo dobry napar ale odrobinę aromat jest gorszy od smaku
Kinga
smak 5.00
aromat
4.00
Owoce dzikiej róży takie jak na zdjęciu: całe i suszone. Smak bardziej intensywny niż aromat. Owoce świetnie pasują jako dodatek do innych herbat jak i parzone oddzielnie. Zawierają dużo witaminy C, idealna herbata na przeziębienie.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



