Maca

Maca (Lepidium meyenii, peruwiański żeń szeń) – drobno mielony korzeń rośliny uprawianej w peruwiańskich Andach. Roślinie tej przypisywane są liczne właściwości zdrowotne, zaliczana jest do grupy “super żywności”. W medycynie ludowej maca od stuleci cieszyła się popularnością, szczególnie ze względu na właściwości zwiększające witalność i płodność.
Maca - skład.
Maca bogata jest w aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Zawiera szereg witamin (A, z grupy B, C) i minerałów (potas, żelazo, miedź, cynk, selen), a także dużą ilość błonnika i białka.
Maca - właściwości i działanie.
Peruwiański żeń-szeń jest adaptogenem, co oznacza, że jego działanie optymalizuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu, tym samym zwiększając jego odporność na stres i redukując różne działania niepożądane pojawiające się często w okresach wyczerpania organizmu.
Substancje zawarte w maca regulują gospodarkę hormonalną, wzmacniają fizyczną wytrzymałość organizmu, usprawniają pamięć, spowalniają starzenie się organizmu. Roślina jest afrodyzjakiem, poprawia libido zarówno u mężczyzn, jak i kobiet.
Sproszkowany korzeń może być pomocny przy:
- menopauzie
- depresji/zaburzeniach psychicznych
- problemach z potencją
- osteoporozie
- zaburzeniach związanych z menstruacją.
Maca - jak stosować?
Maca można stosować jako dodatek do deserów, koktajli, jogurtów. Na początek zaleca się zażywać dziennie pół łyżeczki produktu. Po dłuższym czasie stosowania można zwiększyć dawkę do 1 łyżeczki. W smaku jest całkiem przyjemny, lekko orzechowy.
Kraj pochodzenia: Peru
Maca

trwa wysyłanie opinii...



