Cena Ilość Wartość Rabat Usuń
Suma: 0 PLN

Logowanie

Zamawiam
Kod rabatowy:
KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DODATKAMI OOLONG CZARNA CZARNA Z DODATKAMI PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Sencha Kagoshima

Sencha Kagoshima

Aromat:
     
(ocena: 4.25/5)
Smak:
     
(ocena: 4.38/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Sencha Kagoshima - bardzo dobrej jakości Sencha, bogata w umami, o niezłym stosunku jakości do ceny.

Liście mają doskonały, żywy wygląd - drobnych intensywnie zielonych igiełek, dając niesamowity - pełny i bardzo słodki napar o jednoznacznie zielonym kolorze.

Sencha jest najpopularniejszą herbatą japońską, wytwarzana jest w wielu regionach herbacianych Japonii. Posiadamy w ofercie również Senchę podstawową dającą zdecydowany, prosty napar, oraz wybitną Senchę Kyoto - będącą chlubą japońskiej tradycji herbacianej sztuki, pochodzącą z uprawy Pana Masahiro Takady.

Region Kagoshimy, z którego pochodzi ta herbata, jest najbardziej bezpiecznym rejonem upraw w Japonii.

Zielona herbata - kompendium wiedzy.
Sposoby parzenia
5 g / 200 ml
70-80°C
I 60 sekund; II 20 s; III 50 s
Zalecamy parzenie tej herbaty na początku przez 60 sekund, w niskiej temperaturze. Uzyskamy wtedy bardzo słodki napar, z obfitym umami i świeżością przypominającą smak cytrusów i ogórka. Kolejne parzenie skracamy do 20 sekund, gdyż liście są już nasiąknięte i ogrzane. Następne parzenia wydłużamy stopniowo o kilkadziesiąt sekund. Zalecamy parzenie przynajmniej trzykrotne. Dla zwolenników mocniejszych smaków polecamy temperaturę 75-80 stopni oraz 1,5 minuty pierwsze parzenie, 2 minuty drugie oraz trzecie zostawione na 7 minut
Oceny i opinie
Jednoznacznie zielony napar... hmmm... na zdjęciu parzenie dłuższe i krótsze (napar ciemniejszy) oraz liście po zaparzeniu. Możliwe, że przy bardzo krótkim czasie parzenia można doszukiwać się jakiś seledynowych refleksów w naparze, ale do zieleni jest nadal bardzo daleka droga. W smaku też nie wyróżnia się absolutnie niczym od tańszej senchy w waszym sklepie - jedynie ilość umami faktycznie jest większa. Ktoś tu pisał, że jest rześka z aromatem ogórka i melona - nic takiego nie uświadczyłem.
Maciej Cieślik | 12:04 | 08.05
aromat:
     
(2/5)
smak:
     
(2/5)

Zdjęcia:

Niezwykle rześka sencha, smak dosyć intensywny, aromat również przywodzi pozytywne skojarzenia :) szczerze polecam!
Marek Patryk Ryś | 13:35 | 22.02
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Moja ulubiona Sencha. Aromat ogórka i melona, nie ma tutaj zbyt dużo morskiego zapachu.
Ryszard Szamburski | 05.09.2016
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(4/5)
Bardzo dobra sencha. Susz ładny, aromat intensywny, smak bardzo dobry. Umami faktycznie czuć wyraźnie. W tej cenie, to niezła jakość.
Maciej Cieślik | 09.06.2016
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
Bardzo dobra herbata. Czuć subtelną słodycz i dużo umami.
Szymon Witkowski | 22.02.2016
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(5/5)
3,5g/80ml, 65C, całkiem dobrej jakości sencha, zdecydowanie warta swojej ceny. Starannie przygotowana, liście igiełkowate, blyszczace. Wygrzane w gajwanie pachną przyjemnie kukurydziano/ogórkowo z delikatna nutą owoców. Bogata w umami, słodka, nie doszukalem się w niej goryczy, ani morskich aromatów. Smak jest w wyraźny i "oblepiajacy" jezyk(dlugo utrzymuje się w ustach) Polecam zaparzyć niższej temperaturze- 60 stopni. Wydajna, szkoda jej parzyć tylko trzy razy. Polecam każdemu miłośnikowi japońskich zielonych herbat. Podsumowując jest to dobra herbata w tej półce cenowej, do picia na co dzień, przygotowana ze starannością.Świadomy herbaciarz powinien być zadowolony. Podkreslam- w tej półce cenowej.
Grzegorz Gorczyca | 18.01.2016
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Wspaniały smak!! Lekki zapach i posmak fermentacji który uwielbiam!
Marta Miler | 16.11.2015
aromat:
     
(4/5)
smak:
     
(4/5)
Fantastyczna herbata. Cena jak na moje możliwości trochę wysoka, ale warto jej przynajmniej spróbować.
Oskar Kapala | 13.08.2014
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Tagi: sencha, kagoshima
Kraków, Floriańska 13, tel: 12 422 93 82, biuro@eherbata.pl