Szałwia

herbata:
region:
funkcjonalność:
aromat:
Szałwia ( łac. Salvia) - w ziołolecznictwie ceniona od wieków roślina o licznych właściwościach zdrowotnych. Występuje w wielu odmianach głównie w klimacie umiarkowanym.
Szałwia jest bogata we flawonoidy (pełniące funkcję przeciwutleniaczy), kwasy organiczne, witaminy A, B1 i C. Ponadto substancje zawarte w niej stymulują mózg, wspomagają pamięć, ułatwiają koncentrację, łagodzą napięcie i rozdrażnienie.
Napar z szałwii pomaga przy przeziębieniach, bólach brzucha i biegunkach. W formie płukanki może być stosowany przy różnego rodzaju infekcjach dróg oddechowych, bólach gardła, zębów czy anginie. Przy chorobach skórnych i reumatycznych poleca się również dodawanie naparu do kąpieli.
Napar z szałwii pomaga przy przeziębieniach, bólach brzucha i biegunkach. W formie płukanki może być stosowany przy różnego rodzaju infekcjach dróg oddechowych, bólach gardła, zębów czy anginie. Przy chorobach skórnych i reumatycznych poleca się również dodawanie naparu do kąpieli.
Kraj pochodzenia: Polska
Parzenie
1, 2 łyżeczki
100°C
ok. 10 min.
1,2 łyżeczki na kubek zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok. 10 min.
przeglądane



