herbata z Indii
(36 produktów)
NOWOŚĆ
Darjeeling Gielle FF 2024
bardzo klasyczny, mocno aromatyczny darjeeling first flush
smak
5.00
aromat
5.00
Dooars Putharjhora Golden 2023
pochodzenie bliżej Dardżylingu, smak bliżej Assamu
smak
5.00
aromat
5.00
Darjeeling Margaret's Hope FTGFOP 1 SF
klasyczna, codzienna herbata darjeeling z drugiego zbioru
smak
5.00
aromat
4.50
czekamy na dostawę
Zestaw Darjeeling 2023 (70g)
pakiet 7 herbat z pierwszego zbioru 2023
smak
5.00
aromat
5.00
czekamy na dostawę
Darjeeling Selimbong Full Moon 2022
wyjątkowa partia herbaty darjeeling second flush
Jesteś w: Herbaty indyjskie
Herbata indyjska
Indie zajmują drugie miejsce na świecie pod względem ilości produkowanej herbaty, ustępując tylko Chinom. Indie są też największym producentem herbaty czarnej i odpowiadają za ponad 40% światowej produkcji. Herbata jest uprawiana w całych Indiach, od Kerali na samym południu, do Sikkimu na samej północy. W związku z tym indyjska herbata jest bardzo różnorodna. Mocne, ciemne herbaty z Assamu, o słodowym charakterze, znacznie różnią się od delikatnych, jasnych i kwiatowych herbat z Dardżylingu! Większość herbaty produkowanej w Indiach to czarna herbata typu CTC (crush, tear, curl), która trafia następnie do torebek herbaty ekspresowej, wytwarza się z niej zimne napoje herbaciane lub mieszanki korzenne masala chai, niezwykle popularne w Indiach.
Herbata Darjeeling
Darjeeling to najsłynniejsza i najwyższej jakości herbata pochodząca z Indii, ale stanowi mniej niż 1% całej herbaty produkowanej w Indiach. Nazwa tej herbaty pochodzi os górzystego regionu położonego u podnóża Himalajów. Początkowo miał on być sanatorium dla weteranów Kompanii Wschodnioindyjskiej, ale udane próby z uprawą herbaty zadecydowały, że Brytyjczycy wybrali Dardżyling (bo tak nazwa regionu zapisywana jest po Polsku) na jedno z pierwszych miejsc uprawy herbaty poza Chinami. W Dardżylingu produkowana jest czarna herbata w unikalnym stylu. Szczególnie wyróżnia się darjeeling first flush (wiosenny zbiór), który jest herbatą lekko utlenianą, jasną, o kwiatowo-łąkowym aromacie. To jedna z najbardziej wyczekiwanych herbat wiosennych na świecie. Darjeeling second flush jest herbatą już o ciemniejszym, pomarańczowo-czerwonym naparze, a jego charakterystyczną cechą jest smak przypominający winogrona szczepu Muscat. Większość krzewów herbacianych w Dardżylingu to odmiana chińska.
Herbata Assam
Assam to druga bardzo znana herbata indyjska, tak jak darjeeling uprawiana w północno-wschodnich Indiach, jednak uprawiana na terenach nizinnych i wytwarzana z wielkolistnej odmiany Camellia assamica. Rezultatem jest bardzo mocna herbata czarna o słodowym charakterze. Wysokiej jakości herbaty assamskie, z dużą zawartością młodych pąków, mogą oferować bardzo bogaty smak. W Assamie krzewy herbaciane rosły dziko, ale odkryte zostały w roku 1823. Herbata Assam świetnie nadaje się do podawania z mlekiem, także jako baza mieszanek korzennych masala chai.
Herbata Nilgiri
Wielu polskich konsumentów zna herbatę Madras z czasów PRL. Czasem jesteśmy pytani: dlaczego obecnie tak trudno znaleźć herbatę Madras? Dlatego, że ani stan Madras, ani miasto Madras już nie istnieją! A właściwie istnieją pod innymi nazwami: stan Tamilnadu oraz miasto Chennai. Najlepszej jakości herbatą z dawnego stanu Madras jest herbata z Gór Błękitnych, czyli Nilgiri. Tak jak w Dardżylingu rosną tu krzewy odmiany chińskiej, a przetwarzane są w podobny sposób jak w Dardżylingu. Ze względu na odległe położenie geograficzne herbata z Nilgiri jest jednak zupełnie inna – intensywna, nieco ostra, ale bardzo aromatyczna. Najlepsze herbaty z Nilgiri to tak zwane Frost Tea, zbierane w styczniu i lutym, gdy krzewy budzą się z krótkiej zimowej hibernacji.
Herbata Sikkim
Sikkim to region położony na północ od Dardżylingu i obdarzony bardzo podobnymi warunkami klimatycznymi oraz ukształtowaniem terenu. Mimo to w Sikkimie znajduje się tylko jedna plantacja herbaty – Temi. Produkowane tam herbaty są bardzo podobne do darjeelingów, a ich jakość stale się polepsza. Najlepsze herbaty z ogrodu Temi nie ustępują herbatom z sąsiedniego Dardżylingu.
Masala Chai – indyjska czarna herbata korzenna
Unikalną indyjską herbatą jest tak zwana masala chai, czyli herbata z przyprawami. W skład tych mieszanek najczęściej wchodzi kardamon, goździki, imbir, anyż, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa i ziele angielskie. Herbata z przyprawami (i zazwyczaj z dużą ilością cukru) gotowana jest na ogniu, a na samym końcu dodaje się do niej mleko i ponownie podgrzewa aż do zagotowania. Masala chai zdobyła w Indiach popularność, bo hindusom wcale nie smakowała sama herbata, która została na ich teren siłą sprowadzona przez Brytyjczyków. Dodatek lokalnych przypraw korzennych całkowicie zmienił jednak status herbaty w Indiach. Masala chai jest według nas idealnym napojem na zimę!
Indyjskie herbaty zielone, białe i oolong
W Indiach produkowane są również herbaty zielone, białe i herbaty oolong, jednak w małej ilości. Herbata zielona i biała z Assamu, Dardżylingu lub Nilgiri może pozytywnie zaskoczyć! Produkcja herbaty oolong pozostaje w fazach eksperymentalnych.