TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
      Herbata tajwańska, cz. III: Gatunki – czarne, zielone i inne
      Herbaty tajwańskie – główni reprezentanci   b) HERBATY CZARNE Tajwan produkuje herbaty czarne co najmniej od lat 30., jednak nigdy nie miały one takiego statusu, jak obecnie. Dopiero lata po roku 2000 przyniosły czarnej .....
      Herbata tajwańska, cz. II: Gatunki – oolong
      Herbaty tajwańskie – główni reprezentanci   a) HERBATY OOLONG Tajwańska kultura herbaty czerpała przede wszystkim tradycji prowincji Fujian. Dlatego większość produkowanych na Tajwanie herbat to oolongi. Na obszarze niedużej .....
      Herbata tajwańska, cz. I: Historia herbaty tajwańskiej
          Tajwan jest górzystą wyspą leżącą u wschodnich wybrzeży Chin – przez Cieśninę Tajwańską „graniczy” z prowincją Fujian. Słowo Tajwan powoduje szybsze bicie serca większości entuzjastów herbaty, bo mimo stosunkowo .....
      Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty
      Wprowadzenie do 6 „Kolorów” Herbaty Przygotowaliśmy dla Was serię artykułów, które w założeniu są kompletnym wprowadzeniem do świata herbaty. W każdym z nich możliwie zwięźle, ale jednocześnie dokładnie, staramy się przedstawić .....
      O temperaturze wody
      O temperaturze wody „W jakiej temperaturze parzyć tę herbatę?” – jedno z najczęściej zadawanych nam pytań. Część osób widząc temperatury parzenia podane z dokładnością do jednego stopnia, a do tego różne dla każdej herbaty, czuje .....
      O fermentacji herbaty (lub o jej braku)
      O fermentacji herbaty (lub o jej braku) W powszechnej świadomości herbata zielona funkcjonuje jako herbata niefermentowana, a wszystkie pozostałe jako fermentowane bądź pół-fermentowane. Pierwsze twierdzenie jest jak najbardziej .....
      Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie?
      Kultywar – co to jest i jakie ma znaczenie? Zauważyliście pewnie, że w przypadku wielu herbat klasycznych, obok pochodzenia i terminu zbiorów podajemy jeszcze jedną informację – kultywar. Po lewej liść tajwańskiego oolonga, .....
      Matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie
      Matcha – wybór, przygotowanie, przechowywanie Jak wskazuje tytuł, jest to artykuł o herbacie matcha (czyt. maćcia), ale takiej z dala od pawilonów herbacianych i ceremonialnego obrządku. Skupimy się tu na tym, co trzeba wiedzieć, .....
      Rzecz o herbacie czerwonej
      Rzecz o herbacie czerwonej Czy zauważyliście, że na naszej stronie nie używamy terminu „herbata czerwona”? Ludzie pytają nas czasami: dlaczego? Dlatego, że nie do końca wiemy, co kryje się pod tą nazwą! Albo mówiąc inaczej – wiemy .....
      Japońska herbata a radioaktywność
        Co jakiś czas spotykamy się z pytaniami, czy bezpieczne jest picie japońskiej herbaty – czy w wyniku awarii elektrowni jądrowej w Fukushimie nie została ona skażona? Uważam, że nie ma potrzeby wyważać otwartych .....
      Kofeina w herbacie
      Kofeina w herbacie   Kofeina. Gdyby nie ona, prawdopodobnie nie pilibyśmy herbaty, bo zanim wykształciła się kultura herbaciana, liście krzewów Camellia Sinensis znajdowały zastosowanie głównie w ludowej medycynie. Pijąc wywar .....
      Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao.
      Sekrety urody Orientalnej Piękności. O oolongu Bai Hao. „Orientalna Piękność” to tajwański oolong, na temat którego narosło niemało legend, a dla większości osób pozostanie herbatą nieco niezrozumianą, przegrywając z zupełnie odmiennymi, .....
      Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha.
      Asamushi, fukamushi i wszystko pomiędzy. O stylach herbaty sencha.   Jako najbardziej reprezentatywna herbata Japonii, sencha jest dosyć szerokim gatunkiem. Tak jak w wypadku innych herbat, sencha mogą różnić się od siebie .....
      Herbaciane ABC – różnice w produkcji 6 rodzajów herbaty
      Wiedza herbaciana to długa i kręta ścieżka. Na samym początku tej ścieżki należy zrozumieć co rozróżnia 6 rodzajów herbat – zielone, żółte, białe, oolongi, czarne i pu-erh (lub fermentowane). Niestety, .....
      Herbaty na jesień i zimę
      Podczas przyjemnych, jeszcze ciepłych jesiennych dni, skłonni jesteśmy wykorzystywać każde słoneczne chwile, jako okazję do delektowania się promieniami słonecznymi, niejako na zapas. Warto takie zapasy chwytać racjonalnie i intensywnie, .....
      Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy...
      Czystek profilaktyczny, czystek leczniczy...   Jeśli zapytamy prawdziwych herbaciarzy co jest herbatą a co nie, okaże się, że na słowo herbata oznaczające dokładnie "zioło herbaciane", monopol posiada jedynie .....
      Shincha – japońska herbata na wiosnę
      Dla entuzjastów herbat japońskich kwiecień i maj są miesiącami szczególnymi. Na rynku pojawia się wówczas shincha (czyt. śinćia – „śi” jak w słowie „siła”, „ćia” jak .....
      Błogosławieństwo i przekleństwo Chin
      Herbata jest najbardziej popularnym napojem świata. Takie są fakty. I choć może się nam to wydawać trudne do uwierzenia w zdominowanej przez kawę Europie, to właśnie herbaty spożywa się najwięcej w skali całego Świata. Tak, herbaty, .....
      Wielka Dziesiątka - Taiping Hou Kui
      Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ostatnim już artykułem z serii Wielka Dziesiątka Chińskich Herbat.    .....
      Wielka Dziesiątka - Xin Yang Mao Jian
      Serdecznie zapraszamy do lektury przedostatniego już fragmentu artykułu pt. 'Wielka Dziesiątka Chińskich Herbat'. Tym razem bliżej poznamy Xin Yang Mao Jian.                                           .....
      Wielka Dziesiątka - Lu An Gua Pian
      Poniżej prezentujemy jeden z ostatnich artykułów z serii "Wielka Dziesiątka Chińskich Herbat". Serdecznie zapraszamy do lektury ;) .....
      Wielka Dziesiątka - Da Hong Pao
      Przedstawiamy kolejny fragment z serii "Wielka Dziesiątka chińskich herbat". Tym razem zatrzymujemy się nad Da Hong Pao. Osobiście często sięgamy po tę wałśnie herbatę ;) .....
      Wielka Dziesiątka - Qimen Mao Feng
      Przedstawiamy kolejną, już szóstą część z serii artykułów o najsłynniejszych herbatach Chińskich.        .....
      Wielka Dziesiątka - Junshan Yin Zhen
      Kolejna odsłona z "Wielkiej Dziesiątki":  .....
      Dlaczego warto pić herbatę?
      Dlaczego warto pić herbatę? Najpiękniejsze w odpowiedzi na to pytanie jest chyba to, że każdy z nas może skonstruować własną, prywatną listę powodów kontaktu z herbatą. Dla przyjemności, wspomnień, zdrowia, witalności, .....
      Wielka Dziesiątka - Huangshan Mao Feng
      Prezentujemy czwartą cześć artykułu pt. "Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich". Zapraszamy do lektury.         .....
      Wielka Dziesiątka - Tie Guan Yin
      Tak jak obiecaliśmy, publikujemy trzeci juz fragment artykułu pt. "Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich" ;) .....
      Wielka Dziesiątka - Bi Luo Chun
      Przedstawiamy kolejną część artykułu pt. "Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich".   .....
      Wielka Dziesiątka najsłynniejszych herbat chińskich
      Serdecznie zapraszamy do śledzenia dziesięciu artukułów n.t. najsłynniejszych herbat chińskich. Cyklicznie publikować bedziemy informacje o kolejnych chińskich perełkach.    Wielka Dziesiątka najsłynniejszych .....
      Czy smok jest czarny? Kolorowe nazwy herbat oolong
      Herbata Wulong, jedna z najcudowniejszych, w Polsce jeszcze mało znana i niedoceniana. Wielka szkoda! Jaka jest tego przyczyna? Czy jeszcze źle wspominamy "herbatę" Ulung dostępną za czasów PRL? Słowo herbata .....
      Zadbaj o swoją odporność
      Okres zimowo-wiosennej styczniowej huśtawki pogodowej nie wpływa pozytywnie na nasze organizmy. Podczas gdy rosną stokrotki na łąkach, niedźwiedzie w tatrach przebudzają się ze snu, najbardziej niektórym brak tej prawdziwej .....
      Parzenie herbaty
        Do Polski sposób parzenia i picia herbaty przywędrował głównie z Rosji. Herbatę gotowano tam w czajniczkach, imbryczkach, samowarach. Liście herbaciane długo były w wodzie. Badania wykazały, że jeżeli .....