KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
6FTM Yibang 2006
6FTM Yibang 2006 6FTM Yibang 2006

6FTM Yibang 2006

Aromat:
     
(ocena: 0/5)
Smak:
     
(ocena: 0/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
6FTM Yibang 2006 – surowy pu-erh z fabryki Liu Da Cha Shan (六大茶山), szerzej znanej zachodnim odbiorcom jako Six Famous Tea Mountain lub w skrócie 6FTM. Liście pochodzą z Yibang w południowo-wschodniej części prowincji Yunnan, tuż przy granicy z Laosem.
 
Mimo dosyć silnie dymnego aromatu suchych liści, dym i tytoniowe nuty są tylko delikatnie zaznaczone w naparze. Herbata ta jest raczej łąkowo-kwiatowa, mimo wieku zachowała dużo energii młodych herbat pu-erh. Delikatna i dobrze zbalansowana.
 
Yibang, skąd pochodzą liście tej herbaty, jest bardzo znanym i cenionym rejonem produkcji pu-erhów. Region ten był wymieniany na pierwszej liście „sześciu słynnych herbacianych gór” prowincji Yunnan. Wyróżnia się na ich tle tym, że większość rosnących tam krzewów herbacianych zalicza się do odmiany średnio-małolistnej, a nie wielkolistnej, przeważającej w Yunnanie. 
 
Fabryka Six Famous Tea Mountain została założona w roku 2002 i zgodnie ze swoją nazwą specjalizuje się w produkcji herbat pu-erh z „sześciu słynnych gór herbacianych”, ale nie tylko.
 
Rok produkcji: 2006
 
Parzenie:
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha, w gaiwanie lub małym glinianym czajniczku:
5-6g liści / 100ml wody, 96℃ (wrzątek)
Przed pierwszym parzeniem zalecamy krótkie przepłukanie liści, aby je obudzić, ogrzać i oczyścić.
Kilka pierwszych parzeń powinno trwać mniej niż 10 sekund.
 
Sposoby parzenia
5-6g liści / 100ml wody
96ºC (wrzątek)
Kilka pierwszych parzeń powinno trwać mniej niż 10 sekund.
Przed pierwszym parzeniem zalecamy krótkie przepłukanie liści, aby je obudzić, ogrzać i oczyścić.
Oceny i opinie
Nikt jeszcze nie komentował tego produktu
Rekomendacje
Tagi: sheng, surowy, raw
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test