KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Mi Xiang GABA Oolong 2017

Mi Xiang GABA Oolong 2017

Aromat:
     
(ocena: 0/5)
Smak:
     
(ocena: 0/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
dostępność:
niedostępny
Opis produktu
Mi Xiang GABA Oolong 2017 – lekko palony oolong GABA stworzony z liści podgryzanych przez robaczki Jacobiasca Formosana. Taka herbata może się nie powtórzyć.
 
Suche liście pachną jak cynamon, suszone śliwki, miód  i troszkę jak truskawki. „Mi Xiang” (蜜 香) znaczy po chińsku dosłownie „aromat miodu” i jest to określenie często używane w stosunku do herbat gryzionych przez J. Formosana. Podobne akcenty co w zapachu pojawiają się też w smaku. Słodka i delikatna. Jak ze wszystkich oolongów GABA, nie da się z tej herbaty „wycisnąć” zbyt wielu parzeń. W stylu gongfu można jedną porcję liści parzyć ok. 5 razy, natomiast przy parzeniu w większym czajniczku zalecamy dwa zalania. 
 
Dlaczego to herbata nietypowa? Jest ze zbioru wiosennego, a mimo to podgryzana przez Jacobiasca Formosana, które zazwyczaj aktywne są latem. Do tego, jej producent podjął odważny krok – przetworzył te cenne, podgryzione liście na oolonga GABA, zupełnie nie spodziewając się, jaki da to efekt. Warunki pogodowe umożliwiające ponowne stworzenie takiej herbaty mogą się nie powtórzyć w ciągu najbliższych lat. 
 
Herbata GABA powstała w drugiej połowie lat 80. w Japonii, a jej twórcą jest dr Tojiro Tsushima. Celem jego badań było opracowanie technologii obróbki herbaty pozwalającej na maksymalne wydobycie z liści naturalnie występującego kwasu γ-aminomasłowego (GABA: Gamma-AminoButyric Acid). Świeżo zerwane liście herbaty zamykane są w próżniowych piecach, gdzie cały tlen zastępowany jest azotem, podgrzewane do temp. 40℃ i systematycznie potrząsane. Kolejne etapy obróbki przebiegają jak w przypadku innych herbat danego rodzaju (powstają herbaty GABA typu oolong, zielone i czarne). GABA przypisuje się następujące właściwości:
 
- ma ogólnie pozytywny wpływ na ludzki układ nerwowy – właściwości uspokajające i przeciwstresowe, zapobieganie stanom lękowym, poprawa jakości snu;
- obniża ciśnienie krwi;
- wspomaga przyrost masy mięśniowej poprzez pobudzenie wydzielania hormonu wzrostu (jest popularnym suplementem diety sportowców);
- efektem ubocznym zwiększenia zawartości GABA w liściach jest też podwyższona zawartość przeciwutleniaczy, flawonoidów, katechin i polifenoli.
 
Zbiory: kwiecień 2017
kultywar: Jin Xuan (TRES #12)
 
Herbata pakowana oryginalnie w próżniowe torebki po 100g. 
 
Sposoby parzenia
5g/250ml wody
96°C
I parzenie 2-3 minuty; II 6 minut
Jak ze wszystkich oolongów GABA, nie da się z tej herbaty „wycisnąć” zbyt wielu parzeń. W stylu gongfu można jedną porcję liści parzyć ok. 5 razy, natomiast przy parzeniu w większym czajniczku zalecamy dwa zalania.
Oceny i opinie
Nikt jeszcze nie komentował tego produktu
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test