Vietnam Red Oolong 2017

Vietnam Red Oolong 2017 – rzadka herbata z północnego Wietnamu. Mocno utleniany oolong w stylu tajwańskim.
„Czerwony oolong” to nazwa stosunkowo nowego stylu mocno utlenianego oolonga. Poziomem utlenienia zbliża się do herbat czerwonych (u nas nazywanych częściej czarnymi).
Aromat suchych liści jest delikatny, ujawnia swoje tajemnice dopiero po wrzuceniu do rozgrzanego naczynia. Oolong ten jest owocowy i słodki, na granicy cukierkowej słodyczy. Ma też lekko zaznaczone aromaty kojarzące się z ziołami.
Twórcy tej herbaty cztery lata uczyli się produkcji oolongów na Tajwanie. Przy uprawie nie stosują żadnych sztucznych środków ochrony roślin, a żeby odstraszyć pasożyty wykorzystują olejek z papryczek chilli.
Pochodzenie: Wietnam, dystrykt Mộc Châu
Zbiory: kwiecień 2017
Parzenie:
4-5g / 200 ml wody, 96°C (wrzątek)
I parzenie 2 minuty; II 3 minuty; III 5 minut
Dobrze nadaje się też do parzenia w stylu gongfu cha oraz do parzenia w czarce – po prostu wrzućcie małą ilość liści na dno dużej czarki i zacznijcie pić, kiedy woda wystarczająco się ostudzi.
Vietnam Red Oolong 2017
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



