Tie Guan Yin Gao Huo (Heavy Roast)

Tie Guan Yin Gao Huo Traditional Heavy Roast – rzadziej dziś spotykana, bardziej tradycyjna wersja klasycznego oolonga z powiatu Anxi w południowej części prowincji Fujian, czyli „Żelaznej bodhisattwy miłosierdzia”, zaliczanej do dziesięciu najsłynniejszych chińskich herbat. Współcześnie Tie Guan Yin jest najczęściej lekko oksydowanym oolongiem (wyjątek stanowi tajwański Muzha Tie Guan Yin), znacznie bliższym zielonej herbacie niż czarnej, cenionym za intensywny, naturalnie kwiatowy aromat i orzeźwiający smak. Dawniej jednak miał on więcej wspólnego z ciemnymi oolongami z gór Wuyi Shan na północy Fujian – był przede wszystkim poddawany procesowi dodatkowego prażenia (palenia) po zakończeniu podstawowej obróbki. Wersja, którą tu proponujemy, cechuje się wyższym stopniem oksydacji (ok. 50-60%) oraz mocniejszym, równomiernym prażeniem.
Liście Tie Guan Yin Traditional Heavy Roast zwinięte są niczym drobne kulki o nieregularnych kształtach i brązowym kolorze w różnych odcieniach. Rozwijając się w miarę parzenia, oddają smak wyważonej, eleganckiej słodyczy, kojarzącej się z pieczonym jabłkiem w karmelu i przyjemną, łagodną lukrecją. Pomarańczowo-złoty, klarowny napar ma słodko-kwiatowy aromat i pozbawiony jest jakiejkolwiek goryczy, nie czuć w nim też w żadnym stopniu nadmiernego palenia. Po wypiciu herbaty na długo pozostaje w ustach słodki, aksamitny posmak z nutą prażonych ziaren.
Sposób przygotowania: można parzyć wielokrotnie, metodą gong fu cha, w niewielkich rozmiarów czajniku z Yixing lub w gaiwanie – ok. 5g (lub więcej) liści/150 ml wody, zaczynając od kilkunastosekundowych parzeń w temperaturze ok. 90 stopni C. Przy bardziej „zachodnim” stylu parzenia w większej ilości wody, polecamy zaparzać przez kolejno: 1) ok. 1,5 min, 2) ok. 30 s, 3) 1 min, 4) powyżej 2 min.
Liście Tie Guan Yin Traditional Heavy Roast zwinięte są niczym drobne kulki o nieregularnych kształtach i brązowym kolorze w różnych odcieniach. Rozwijając się w miarę parzenia, oddają smak wyważonej, eleganckiej słodyczy, kojarzącej się z pieczonym jabłkiem w karmelu i przyjemną, łagodną lukrecją. Pomarańczowo-złoty, klarowny napar ma słodko-kwiatowy aromat i pozbawiony jest jakiejkolwiek goryczy, nie czuć w nim też w żadnym stopniu nadmiernego palenia. Po wypiciu herbaty na długo pozostaje w ustach słodki, aksamitny posmak z nutą prażonych ziaren.
Sposób przygotowania: można parzyć wielokrotnie, metodą gong fu cha, w niewielkich rozmiarów czajniku z Yixing lub w gaiwanie – ok. 5g (lub więcej) liści/150 ml wody, zaczynając od kilkunastosekundowych parzeń w temperaturze ok. 90 stopni C. Przy bardziej „zachodnim” stylu parzenia w większej ilości wody, polecamy zaparzać przez kolejno: 1) ok. 1,5 min, 2) ok. 30 s, 3) 1 min, 4) powyżej 2 min.
akcesoria:
funkcje:
Tie Guan Yin Gao Huo (Heavy Roast)
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



