Tie Guan Yin Tan Bei (Medium Roast)
Tie Guan Yin Tan Bei (Medium Roast) – delikatnie prażony, lekko utleniany oolong pochodzący z Anxi – słynnego, chińskiego regionu herbacianego w prowincji Fujian. Nazwa Tie Guan Yin oznacza „Żelazną bothisattwę miłosierdzia”. Współcześnie Tie Guan Yin jest najczęściej lekko oksydowanym oolongiem (wyjątek stanowi tajwański Muzha Tie Guan Yin), znacznie bliższym zielonej herbacie niż czarnej, cenionym za intensywny, naturalnie kwiatowy aromat i orzeźwiający smak, jak np. nasz Tie Guan Yin Supergrade. Dawniej jednak miał on więcej wspólnego z ciemnymi oolongami z gór Wuyi Shan na północy Fujian – był przede wszystkim poddawany procesowi dodatkowego prażenia (palenia) po zakończeniu podstawowej obróbki. Wersja, którą tu proponujemy, cechuje się niedużym stopniem oksydacji i delikatnym prażeniem.
Liście Tie Guan Yin Tan Bei mają kształt nieregularnych kuleczek w odcieniach zieleni i jasnych brązów. Rozwijając się w miarę parzenia, oddają smak wyważonej, wrecz urzekającej słodyczy, kojarzącej się z pieczonym jabłkiem i miodem. Jasny, klarowny napar ma przyjemny słodki aromat i pozbawiony jest jakiejkolwiek goryczy, nie czuć w nim też w żadnym stopniu nadmiernego palenia. Po wypiciu herbaty na długo pozostaje w ustach słodki, aksamitny posmak.
Sposób przygotowania: można parzyć wielokrotnie, metodą gong fu cha, w niewielkich rozmiarów czajniku z Yixing lub w gaiwanie – ok. 5g (lub więcej) liści/150 ml wody, zaczynając od kilkunastosekundowych parzeń w temperaturze ok. 90 stopni C. Przy bardziej „zachodnim” stylu parzenia w większej ilości wody, polecamy zaparzać przez kolejno: 1) ok. 1,5 min, 2) ok. 30 s, 3) 1 min, 4) powyżej 2 min.
Liście Tie Guan Yin Tan Bei mają kształt nieregularnych kuleczek w odcieniach zieleni i jasnych brązów. Rozwijając się w miarę parzenia, oddają smak wyważonej, wrecz urzekającej słodyczy, kojarzącej się z pieczonym jabłkiem i miodem. Jasny, klarowny napar ma przyjemny słodki aromat i pozbawiony jest jakiejkolwiek goryczy, nie czuć w nim też w żadnym stopniu nadmiernego palenia. Po wypiciu herbaty na długo pozostaje w ustach słodki, aksamitny posmak.
Sposób przygotowania: można parzyć wielokrotnie, metodą gong fu cha, w niewielkich rozmiarów czajniku z Yixing lub w gaiwanie – ok. 5g (lub więcej) liści/150 ml wody, zaczynając od kilkunastosekundowych parzeń w temperaturze ok. 90 stopni C. Przy bardziej „zachodnim” stylu parzenia w większej ilości wody, polecamy zaparzać przez kolejno: 1) ok. 1,5 min, 2) ok. 30 s, 3) 1 min, 4) powyżej 2 min.
Tie Guan Yin Tan Bei (Medium Roast)
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane