Shincha Kabuse Tsuyuhikari 2022
ręcznie zbierana, zacieniana sencha

NOWOŚĆ
Shincha Kabuse Tsuyuhikari 2022 – wybitna ręcznie zbierana herbata sencha zacieniana krótko przed zbiorami. Pierwszy wiosenny zbiór „nowej herbaty”, czyli shincha.
Herbata urzeka już pięknym wyglądem liści, bo została zebrana ręcznie i poddana jedynie delikatnej, krótkiej obróbce parą wodną, dzięki czemu zachowano długie, ciemnozielone igiełki. Liście pachą suchym drewnem, lasem iglastym i tropikalnymi owocami. Smak to przyjemny balans umami, nut tropikalnych i orzeźwiającej cierpkości, typowej dla herbat o krótkiej obróbce parą wodną. Mocniejsze umami uzyskano dzięki krótkiemu zacienieniu krzewów, na kilka ostatnich dni przed zbiorem – jest to herbata kabuse sencha, czyli styl pomiędzy roji sencha rosnącą w pełnym słońcu, a dłużej zacienianą kabusecha. W całości wytworzona ze szczepu tsuyuhikari, który bardzo lubimy za jego wyrazisty aromat i lekki smak.
Prezentowana sencha została wytworzona w bardzo małej ilości, więc jej ilość dostępna w naszym sklepie również jest niewielka.
To herbata z górskich upraw w Ryōgōchi, w prefekturze Shizuoka, z pól pana Katahira, który naszym stałym klientom jest już dobrze znany z wyśmienitych ręcznie zbieranych shincha, klasycznej sencha Tsuyuhikari i bardzo popularnej czarnej herbaty Wakōcha Kōshun.
Zbiór: ichibancha (I zbiór wiosenny) 2022
Kultywary: tsuyuhikari
Styl obróbki: asamushi (krótka obróbka parą wodną)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Shimizu, Ryōgōchi
Herbata urzeka już pięknym wyglądem liści, bo została zebrana ręcznie i poddana jedynie delikatnej, krótkiej obróbce parą wodną, dzięki czemu zachowano długie, ciemnozielone igiełki. Liście pachą suchym drewnem, lasem iglastym i tropikalnymi owocami. Smak to przyjemny balans umami, nut tropikalnych i orzeźwiającej cierpkości, typowej dla herbat o krótkiej obróbce parą wodną. Mocniejsze umami uzyskano dzięki krótkiemu zacienieniu krzewów, na kilka ostatnich dni przed zbiorem – jest to herbata kabuse sencha, czyli styl pomiędzy roji sencha rosnącą w pełnym słońcu, a dłużej zacienianą kabusecha. W całości wytworzona ze szczepu tsuyuhikari, który bardzo lubimy za jego wyrazisty aromat i lekki smak.
Prezentowana sencha została wytworzona w bardzo małej ilości, więc jej ilość dostępna w naszym sklepie również jest niewielka.
To herbata z górskich upraw w Ryōgōchi, w prefekturze Shizuoka, z pól pana Katahira, który naszym stałym klientom jest już dobrze znany z wyśmienitych ręcznie zbieranych shincha, klasycznej sencha Tsuyuhikari i bardzo popularnej czarnej herbaty Wakōcha Kōshun.
Zbiór: ichibancha (I zbiór wiosenny) 2022
Kultywary: tsuyuhikari
Styl obróbki: asamushi (krótka obróbka parą wodną)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Shimizu, Ryōgōchi
herbata:
zbiory:
Parzenie
6-7g/ 250 ml
I parzenie 65-70°C
II 70-80°C
III 85-90°C
II 70-80°C
III 85-90°C
I parzenie 1,5 min
II 20 sekund
III 45-60 sekund
II 20 sekund
III 45-60 sekund
3-4 parzenia
Shincha Kabuse Tsuyuhikari 2022
ręcznie zbierana, zacieniana sencha
koszt dostawy w Polsce:
od 9 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
stały koszt dostawy zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, więcej »

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



