Tezumi Kabusecha Tsuyuhikari 2023
ręcznie zbierana, zacieniana sencha

Shincha Kabuse Tsuyuhikari 2023 – wybitna ręcznie zbierana herbata sencha zacieniana krótko przed zbiorami. Pierwszy wiosenny zbiór.
Herbata urzeka już pięknym wyglądem liści, bo została zebrana ręcznie i poddana jedynie delikatnej, krótkiej obróbce parą wodną, dzięki czemu zachowano długie, ciemnozielone igiełki. Liście pachną suchym drewnem, lasem iglastym i tropikalnymi owocami. Smak to przyjemny balans umami, nut tropikalnych i orzeźwiającej cierpkości, typowej dla herbat o krótkiej obróbce parą wodną. Mocniejsze umami uzyskano dzięki krótkiemu zacienieniu krzewów, na kilka ostatnich dni przed zbiorem – jest to herbata kabuse sencha, czyli styl pomiędzy roji sencha rosnącą w pełnym słońcu, a dłużej zacienianą kabusecha. W całości wytworzona ze szczepu tsuyuhikari, który bardzo lubimy za jego wyrazisty aromat i lekki smak.
Prezentowana sencha została wytworzona w bardzo małej ilości, więc jej ilość dostępna w naszym sklepie również jest niewielka.
To herbata z górskich upraw w Ryōgōchi, w prefekturze Shizuoka, z pól pana Katahira, który naszym stałym klientom jest już dobrze znany z wyśmienitych ręcznie zbieranych shincha, klasycznej sencha Tsuyuhikari i bardzo popularnej czarnej herbaty Wakōcha Kōshun.
Zbiór: ichibancha (I zbiór wiosenny) 2023
Kultywary: tsuyuhikari
Styl obróbki: asamushi (krótka obróbka parą wodną)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Shimizu, Ryōgōchi
Herbata urzeka już pięknym wyglądem liści, bo została zebrana ręcznie i poddana jedynie delikatnej, krótkiej obróbce parą wodną, dzięki czemu zachowano długie, ciemnozielone igiełki. Liście pachną suchym drewnem, lasem iglastym i tropikalnymi owocami. Smak to przyjemny balans umami, nut tropikalnych i orzeźwiającej cierpkości, typowej dla herbat o krótkiej obróbce parą wodną. Mocniejsze umami uzyskano dzięki krótkiemu zacienieniu krzewów, na kilka ostatnich dni przed zbiorem – jest to herbata kabuse sencha, czyli styl pomiędzy roji sencha rosnącą w pełnym słońcu, a dłużej zacienianą kabusecha. W całości wytworzona ze szczepu tsuyuhikari, który bardzo lubimy za jego wyrazisty aromat i lekki smak.
Prezentowana sencha została wytworzona w bardzo małej ilości, więc jej ilość dostępna w naszym sklepie również jest niewielka.
To herbata z górskich upraw w Ryōgōchi, w prefekturze Shizuoka, z pól pana Katahira, który naszym stałym klientom jest już dobrze znany z wyśmienitych ręcznie zbieranych shincha, klasycznej sencha Tsuyuhikari i bardzo popularnej czarnej herbaty Wakōcha Kōshun.
Zbiór: ichibancha (I zbiór wiosenny) 2023
Kultywary: tsuyuhikari
Styl obróbki: asamushi (krótka obróbka parą wodną)
Pochodzenie: Japonia, prefektura Shizuoka, dystrykt Shimizu, Ryōgōchi
herbata:
zbiory:
Parzenie
6-7g/ 250 ml
I parzenie 65-70°C
II 70-80°C
III 85-90°C
II 70-80°C
III 85-90°C
I parzenie 1,5 min
II 20 sekund
III 45-60 sekund
II 20 sekund
III 45-60 sekund
3-4 parzenia
Tezumi Kabusecha Tsuyuhikari 2023
ręcznie zbierana, zacieniana sencha
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Michał
smak 5.00
aromat
5.00
Nie mam pojęcia jak opisać tę herbatę pod względem aromatu. Jest naprawdę piękny, ale też nieuchwytny. W smaku jest słodziutka, lekko ściągająca i naprawdę intrygująca. Można siedzieć z nosem w kyusu przez dłuuugi czas :)
Jako fan kultywaru tsuyuhikari serdecznie polecam!
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



