Gruzińska Dzika Zielona 2023
łagodna i świeża – zaskakująco dobra!

Dzika Gruzińska Zielona 2023 – zielona herbata ze zdziczałego ogrodu w Gruzji. Delikatna, o klasycznym, świeżym smaku dobrej herbaty zielonej.
Aromat i smak tej herbaty są łagodne, kojarzą się z ziołami i skoszoną trawą. Lekkie umami, z odrobiną dzikiego, rustykalnego charakteru. Napar ma barwę słomkową. Tak jak białe herbaty z Gruzji w pewnym stopniu przypominają białe herbaty z Tajwanu, podobnie ta zielona herbata przypomina zielone herbaty z północnego Tajwanu, jak na przykład Sanxia Bi Luo Chun. Można ją zatem parzyć w większych czajniczkach i dzbankach, stosując wydłużony czas parzenia i małą ilość liści, lub w gaiwanie, stosując dużo liści i krótsze parzenia. Jednocześnie dobrze nadaje się do dłuższego, mniej uważnego parzenia, nie nabierając dużej goryczy czy cierpkości, nawet przy zastosowaniu gorącej wody. Podczas wizyty u producenta tej herbaty w czerwcu 2023 otrzymaliśmy ją zaparzoną wrzątkiem, bez uszczerbku na jakości naparu. Dla osiągnięcia optymalnie zbalansowanego smaku polecamy jednak wodę o nieco niższej temperaturze.
Producentem tej herbaty jest Davit „Dato” Tenieshvili, kilkukrotnie nagradzany za najlepsze herbaty w całej Gruzji, między innymi w roku 2022.
Chociaż herbata gruzińska jednoznacznie kojarzy nam się z herbatą czarną, to w najlepszych latach gruzińskiego przemysłu herbacianego (1983-1985) aż ⅓ całej produkowanej w Gruzji herbaty stanowiła herbata zielona.
Pochodzenie: Gruzja, Guria, Mshvidobauri
Zbiory: maj 2023
Kultywar/odmiana: zdziczałe krzewy chińskie wyrosłe z ziaren
Producent: Davit Tenieshvili
Aromat i smak tej herbaty są łagodne, kojarzą się z ziołami i skoszoną trawą. Lekkie umami, z odrobiną dzikiego, rustykalnego charakteru. Napar ma barwę słomkową. Tak jak białe herbaty z Gruzji w pewnym stopniu przypominają białe herbaty z Tajwanu, podobnie ta zielona herbata przypomina zielone herbaty z północnego Tajwanu, jak na przykład Sanxia Bi Luo Chun. Można ją zatem parzyć w większych czajniczkach i dzbankach, stosując wydłużony czas parzenia i małą ilość liści, lub w gaiwanie, stosując dużo liści i krótsze parzenia. Jednocześnie dobrze nadaje się do dłuższego, mniej uważnego parzenia, nie nabierając dużej goryczy czy cierpkości, nawet przy zastosowaniu gorącej wody. Podczas wizyty u producenta tej herbaty w czerwcu 2023 otrzymaliśmy ją zaparzoną wrzątkiem, bez uszczerbku na jakości naparu. Dla osiągnięcia optymalnie zbalansowanego smaku polecamy jednak wodę o nieco niższej temperaturze.
Producentem tej herbaty jest Davit „Dato” Tenieshvili, kilkukrotnie nagradzany za najlepsze herbaty w całej Gruzji, między innymi w roku 2022.
Chociaż herbata gruzińska jednoznacznie kojarzy nam się z herbatą czarną, to w najlepszych latach gruzińskiego przemysłu herbacianego (1983-1985) aż ⅓ całej produkowanej w Gruzji herbaty stanowiła herbata zielona.
Pochodzenie: Gruzja, Guria, Mshvidobauri
Zbiory: maj 2023
Kultywar/odmiana: zdziczałe krzewy chińskie wyrosłe z ziaren
Producent: Davit Tenieshvili
herbata:
funkcje:
smak:
region:
zbiory:
Parzenie
5g / 250 ml
80-85°C
I parzenie 3 min
II 5 min
III 8-10 min
II 5 min
III 8-10 min
3 parzenia
Gruzińska Dzika Zielona 2023
łagodna i świeża – zaskakująco dobra!
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Radosław
smak 5.00
aromat
5.00
Mi smakuje, bardzo dobra. Parzyłem 80° na 6 minut.
Dorota
smak 5.00
aromat
5.00
ciekawa herbata, w smaku wiosenna, kojarzy mi się z trawą i wiosennymi ziołami. Kolor bardzo delikatny
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



