TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 10 zł, do darmowej brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Pu-Erh Imperial Bio

Pu-Erh Imperial Bio
herbata:
region:
yunnan, chiny, chiny, yunnan
funkcjonalność:
pobudzające, rozgrzewające, przyspieszające metabolizm, pobudzające, przyspieszające metabolizm, rozgrzewające
Pu-erh Imperial Bio – świetnej jakości dojrzała herbata pu-erh* (tzw. shu/ripe/cooked pu-erh) z Yunnanu. Pochodzi z certyfikowanych, ekologicznych upraw. Obowiązkowa pozycja dla miłośników pu-erh’ów!
 
Herbata jest wytworzona metodą wo-dui, która zaczęła być szerzej stosowana od lat 70-tych XX w. Zdecydowana większość pu-erh’ów dostępnych na zachodnim rynku przechodzi właśnie ten proces. Polega on na poddawaniu wstępnie przetworzonych liści (mao cha) przyspieszonej fermentacji. Namoczona uprzednio gorącą wodą herbata dojrzewa w wilgotnych i ciepłych pomieszczeniach zazwyczaj około jednego miesiąca, w zależności od receptury danego producenta. Kolejnym etapem, który przechodzą liście jest leżakowanie, trwające z reguły około kilku miesięcy. Za sprawą grzybów i drobnoustrojów zachodzą wówczas procesy chemiczne, które kształtują niepowtarzalny smak herbaty. Wytwarzanie herbaty tą metodą wbrew pozorom nie musi umniejszać jej wartości w porównaniu z pu-erh’ami tradycyjnymi, niepoddawanymi procesowi wo-dui. Wykorzystanie wysokiej jakości liści i prawidłowe przejście procesu gwarantuje wysoką jakość herbaty.

Pu-erh Imperial daje napar o głębokim, intensywnym, przyjemnie ziemistym smaku. Pozostawia długi, gładki posmak.

Sposób parzenia: polecamy zaparzać ją w stylu gong fu cha. Parząc liście w małym czajniczku lub gaiwanie kilka/kilkanaście razy, wyciągniemy z nich pełnię smaku. Proporcje wówczas powinny wynosić ok. 5-7 g herbaty na 100 ml świeżo zagotowanej wody. Najlepiej zaczynać parzenie od kilkunastosekundowych zalań, aż do kilkuminutowych. Przed pierwszym parzeniem liście warto „przepłukać”, tzn. zalać wrzącą wodą na kilka sekund i wylać napar.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan

Przeczytaj nasze wprowadzenie do herbat pu-erh.


*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
 
Parzenie
5g/ 250 ml
96°C
1-2 min.
Standardowo w kubku: 5 g/ 250 ml zalać wodą zaraz po zagotowaniu i parzyć ok. 1-2 min. W ten sposób można zaparzać jeszcze co najmniej 2 razy, wydłużając za każdym razem czas parzenia. Polecamy zaparzać w stylu gong fu cha.

Pu-Erh Imperial Bio

smak
     
5.00
aromat
     
5.00
25g - 13 zł
50g - 24 zł
100g - 48 zł
200g - 96 zł
dostawa: wysyłka ekspresowa od 10 zł, darmowa dostawa w Polsce od 150 zł, EUROPA za 45 zł, USA za 85 zł, zobacz szczegóły dostawy, płatności i zwrotu >>
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-17.00
OPINIE
5.00 1 5 0
Ewa smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Wspaniały mocny a zarazem delikatny smak, wysoka jakość liści polecam na pewno często będę ja wybierać , dziękuję za pomoc w wyborze odpowiedniej herbaty obsłudze sklepu
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane