Pu-erh Imperial Bio

Pu-erh Imperial Bio – świetnej jakości dojrzała herbata pu-erh* (tzw. shu/ripe/cooked pu-erh) z Yunnanu. Pochodzi z certyfikowanych, ekologicznych upraw. Obowiązkowa pozycja dla miłośników herbat pu-erh!
Herbata jest wytworzona metodą wodui, która zaczęła być szerzej stosowana od lat 70. XX w. Zdecydowana większość puerów dostępnych na zachodnim rynku przechodzi właśnie ten proces. Polega on na poddawaniu wstępnie przetworzonych liści (mao cha) przyspieszonej fermentacji. Namoczona uprzednio gorącą wodą herbata dojrzewa w wilgotnych i ciepłych pomieszczeniach zazwyczaj około jednego miesiąca, w zależności od receptury danego producenta. Kolejnym etapem, który przechodzą liście jest leżakowanie, trwające z reguły około kilku miesięcy. Za sprawą grzybów i drobnoustrojów zachodzą wówczas procesy chemiczne, które kształtują niepowtarzalny smak herbaty. Wytwarzanie herbaty tą metodą wbrew pozorom nie musi umniejszać jej wartości w porównaniu z pu-erhami tradycyjnymi, niepoddawanymi procesowi wodui. Wykorzystanie wysokiej jakości liści i prawidłowe przejście procesu gwarantuje wysoką jakość herbaty.
Pu-erh Imperial daje napar o głębokim, intensywnym, przyjemnie ziemistym smaku. Pozostawia długi, gładki posmak. Producent pozwolił tej herbacie „odpocząć” przez odpowiedni czas po zakończeniu produkcji, dzięki czemu wytraciła niepożądane aromaty błotniste i rybne.
Sposób parzenia: polecamy zaparzać ją w stylu gong fu cha. Parząc liście w małym czajniczku lub gaiwanie kilka/kilkanaście razy, wyciągniemy z nich pełnię smaku. Proporcje wówczas powinny wynosić ok. 5-7 g herbaty na 100 ml świeżo zagotowanej wody. Najlepiej zaczynać parzenie od kilkunastosekundowych zalań, aż do kilkuminutowych. Przed pierwszym parzeniem liście warto „przepłukać”, tzn. zalać wrzącą wodą na kilka sekund i wylać napar.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, region Lincang, Cangyuan
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Przeczytaj nasze wprowadzenie do herbat pu-erh.
Pu-erh Imperial daje napar o głębokim, intensywnym, przyjemnie ziemistym smaku. Pozostawia długi, gładki posmak. Producent pozwolił tej herbacie „odpocząć” przez odpowiedni czas po zakończeniu produkcji, dzięki czemu wytraciła niepożądane aromaty błotniste i rybne.
Sposób parzenia: polecamy zaparzać ją w stylu gong fu cha. Parząc liście w małym czajniczku lub gaiwanie kilka/kilkanaście razy, wyciągniemy z nich pełnię smaku. Proporcje wówczas powinny wynosić ok. 5-7 g herbaty na 100 ml świeżo zagotowanej wody. Najlepiej zaczynać parzenie od kilkunastosekundowych zalań, aż do kilkuminutowych. Przed pierwszym parzeniem liście warto „przepłukać”, tzn. zalać wrzącą wodą na kilka sekund i wylać napar.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, region Lincang, Cangyuan
*Herbata pu-erh jest też spotykana w Polsce pod błędną nazwą „czerwona herbata”.
Przeczytaj nasze wprowadzenie do herbat pu-erh.
herbata:
smak:
Parzenie
5g/ 250 ml
96°C
I parzenie 2-3 min
II 4-5 min
III 10 min
II 4-5 min
III 10 min
3 parzenia
Standardowo w kubku: 5 g/ 250 ml zalać wodą zaraz po zagotowaniu i parzyć ok. 1-2 min. W ten sposób można zaparzać jeszcze co najmniej 2 razy, wydłużając za każdym razem czas parzenia. Polecamy zaparzać w stylu gong fu cha.
Pu-erh Imperial Bio
smak
aromat
dostawa w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
dostawa zagraniczna:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »

OPINIE
Ewa
smak 5.00
aromat
5.00
Wspaniały mocny a zarazem delikatny smak, wysoka jakość liści polecam na pewno często będę ja wybierać , dziękuję za pomoc w wyborze odpowiedniej herbaty obsłudze sklepu
Darek
smak 5.00
aromat
3.00
Fajna, delikatna jak na puerh ale przyjemna na ustach, pozostawiająca słodki miodowy posmak. Ten charakterystyczny shu-puerhowaty smak i zapach jest od razu wyczuwalny ale w taki przyjemny, nienarzucający się sposób, bez ryb i piwnicznej stęchlizny.
Serhii
smak 2.00
aromat
1.00
Drugi raz zamawiam w tym sklepie i każdy raz przychodzi jakiś gratis ???? Dziękuje bardzo za możliwość próbować nawet te herbaty, które nie planowałem.
Ryba :(
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



