Menghai Chen Xiang Shu Pu-erh 1990
dojrzała, prasowana herbata pu-erh, leżakowana na Tajwanie
Menghai Chen Xiang Shu Pu-erh 1990 – dojrzała herbata pu-erh prasowana w małe „ciastka” o masie 100 gramów. Leżakowana na Tajwanie od wczesnych lat 90.
Pu-erh gładki, słodkawy, ziemisty, z nutami ginkgo i kadzidła, do czego nawiązuje człon „chen xiang” (沉香) w nazwie herbaty – dosłownie aromat drewna agarowego. Zapach mokrych liści tej herbaty jest naprawdę wyjątkowy. To pu-erh o czystym i lekkim smaku, z wyraźnymi cechami długiego leżakowania. Chociaż dojrzały pu-erh nie zmienia się z czasem tak drastycznie jak pu-erh surowy, to w tej herbacie każdy znajdzie aromaty i smaki, które możliwe są do osiągnięcia tylko dzięki długiemu leżakowaniu w odpowiednich warunkach.
Małe ciasteczko sprawia wrażenie mocno sprasowanego, ale w rzeczywistości jest dosyć miękkie i można je łamać nawet w rękach. Rok produkcji tej herbaty nie jest dokładnie znany, ale jest pewne, że na Tajwan trafiła już na początku lat 90. Opakowana w biały papier bez żadnych nadruków. Pochodzenie prawdopodobnie z Menghai. Herbata z innej epoki.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai
Zbiory: ok. 1990 roku
Pu-erh gładki, słodkawy, ziemisty, z nutami ginkgo i kadzidła, do czego nawiązuje człon „chen xiang” (沉香) w nazwie herbaty – dosłownie aromat drewna agarowego. Zapach mokrych liści tej herbaty jest naprawdę wyjątkowy. To pu-erh o czystym i lekkim smaku, z wyraźnymi cechami długiego leżakowania. Chociaż dojrzały pu-erh nie zmienia się z czasem tak drastycznie jak pu-erh surowy, to w tej herbacie każdy znajdzie aromaty i smaki, które możliwe są do osiągnięcia tylko dzięki długiemu leżakowaniu w odpowiednich warunkach.
Małe ciasteczko sprawia wrażenie mocno sprasowanego, ale w rzeczywistości jest dosyć miękkie i można je łamać nawet w rękach. Rok produkcji tej herbaty nie jest dokładnie znany, ale jest pewne, że na Tajwan trafiła już na początku lat 90. Opakowana w biały papier bez żadnych nadruków. Pochodzenie prawdopodobnie z Menghai. Herbata z innej epoki.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Menghai
Zbiory: ok. 1990 roku
herbata:
aromat:
zbiory:
Parzenie
5g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 2 min
II 3 min
III 6-8 min
II 3 min
III 6-8 min
3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu: 5-7g / 100ml; wrzątek, jedno płukanie liści, pierwsze 2-3 parzenia około 10 sekund, kolejne stopniowo wydłużane
Menghai Chen Xiang Shu Pu-erh 1990
dojrzała, prasowana herbata pu-erh, leżakowana na Tajwanie
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Bartosz
05.12.2023
smak 2.00
aromat
1.00
Zdecydowanie najsłabszy ze starych pu-erhów jakie miałem okazję próbować. Próżno tutaj szukać typowej dla nich złożoności smaku. Herbata ta jest bardzo jednowymiarowa i wręcz nieprzyjemna. Aromat i smak jest całkowicie zdominowany przez nuty stęchlizny (piwniczne) i mokrej gleby. Nie mam nic przeciwko takim aromatom w pu-erhach, o ile stanowią część większej, spójnej całości. Tutaj natomiast stęchlizna/ziemistość jest bardzo nachalna i przykrywa wszystko inne.
Kacper
11.11.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Herbata o bardzo głębokim aromacie starej, wilgotnej piwnicy, co daje jej pewnego rodzaju magii. Pozostawia w ustach delikatną i przyjemną goryczkę.
Serhii
26.10.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Ziemisty, bez rybnego posmaku, co świadczy o dobrej jakości.
Polecam zaparzać metodą Gongfu Cha.
Krzysztof
01.03.2022
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo ciekawa herbata. Co najmniej zastanawiająca. Stara piwnica, ser roquefort, mokra ziemia, błoto. Czuć iż ma 30 lat.
Karol
12.10.2021
smak 5.00
aromat
5.00
Dostałem jako próbkę. Myślę, że smak jest typowo pu-erhowy, słodki, zdecydowanie czuję kadzidło i to mi się bardzo spodobało. Esencja gęsta, może nawet odrobinę oleista. Wytrzymuje sporo zalań. Dobra herbata.
Oliwier
11.08.2021
smak 5.00
aromat
5.00
Polecam spróbować, herbata jest bardzo przyjemna, wygładzona dzięki czasowi, który odleżała. Herbata jest cierpliwa, wydłużając czas można parzyć wiele razy :)
Łukasz
19.05.2021
smak 3.00
aromat
3.00
Lubię ziemisty posmak, w ogóle lubię herbaty pu-erh i nie przeszkadza mi ich pwniczny czy rybi aromat - nawet uznaję je za pewną zaletę w młodszych pu-erhach wobec tych bardziej wyleżakowanych, które z upływem czasu stają się dla mnie nazbyt "wygładzone". Tu jednak ziemistość jest dla mnie przesadna, zbyt agresywna. Aromat to mokra gleba, wilgotna piwniczka. W smaku podobnie - gleba w płynie ;) Lubię eksperymenty, lubię odmianę i nietuzinkowe smaki i aromaty, ale tu jest dla mnie jednak zbyt jednowymiarowo i agresywnie.
Mateusz
19.03.2021
smak 5.00
aromat
5.00
Pierwszy w moim życiu "gotowany" (shu) puerh, który nie trąci rybnym posmakiem. Dotychczas myślałem, że jest to cecha dystynktywna tego rodzaju herbaty, ale przekonałem się, że jest to cecha niskiej jakości dojrzałych puerhów, które albo zostały sprzedane bez odpowiedniego leżakowania, albo wręcz wykonane niezgodnie ze sztuką. Może nie zostanę największym miłośnikiem takich herbat, ale z chęcią spróbuję więcej! Ta herbata mnie zachęciła, co świadczy o jej jakości. Można zamówić 10g, więc warto spróbować! W smaku i aromacie faktycznie ziemista, ale w moim przekonaniu przede wszystkim kojarzy się z wilgotną, nieco zatęchłą piwnicą. Nie brzmi najlepiej, ale zaręczam, że jest to przyjemna piwnica :)
Mariusz
14.02.2021
smak 5.00
aromat
5.00
Bardzo smaczna,zapach ziemisty. W smaku delikatna,lekka goryczka.Polscam
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane