Korzeń Szczeci

Korzeń Szczeci (Szczeć pospolita, Xu Duan, Radix Dipsaci, Dipsacus Root) - pospolita, a zarazem wyjątkowa roślina o szerokich właściwościach leczniczych. Występuje naturalnie w Europie, Azji i Afryce Północnej. Stosowana również w medycynie chińskiej. Zarówno korzenie, jak i liście tej dwurocznej rośliny zbierane są wiosną i jesienią.
Według tradycyjnej medycyny chińskiej korzeń Szczeci wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie, napotnie, przeciwbólowo, pobudza krążenie krwi i wzmaga trawienie.
Napar z Xu Duan może być pomocny przy schorzeniach stawów, kości i ścięgien, reumatyzmie, boreliozie, a także przy problemach skórnych. Ponadto tonizuje nerki i wątrobę, pomagając oczyścić je z toksyn. Pobudza również laktację i zmniejsza niedobór witaminy E.
Sposób przygotowania: dużą łyżkę pociętych kawałków korzenia (około 5 gramów) wrzucić do wrzącej wody (ok. 250 ml) i gotować przez 5-10 min. Odcedzić i pić dwa razy dziennie, najlepiej dłuższą chwilę przed posiłkiem. Ostudzonym naparem można przemywać także wypryski i stany zapalne na skórze.
Korzeń po wysuszeniu ma raczej mało intensywny, nienarzucający się zapach. Napar jest dosyć przyjemny, lekko słodki, korzenny, po chwili z wyczuwalnym gorzko-cierpkim posmakiem.
Z korzenia szczeci można także przygotować nalewkę leczniczą. Ok. 100g korzenia zalać 500 ml alkoholu (40%). Macerować ok. 2 tygodnie, po czym przecedzić trunek przez sitko. Spożywać dwa razy dziennie po kilka kropelek.
Kraj pochodzenia: Polska
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Według tradycyjnej medycyny chińskiej korzeń Szczeci wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie, napotnie, przeciwbólowo, pobudza krążenie krwi i wzmaga trawienie.
Napar z Xu Duan może być pomocny przy schorzeniach stawów, kości i ścięgien, reumatyzmie, boreliozie, a także przy problemach skórnych. Ponadto tonizuje nerki i wątrobę, pomagając oczyścić je z toksyn. Pobudza również laktację i zmniejsza niedobór witaminy E.
Sposób przygotowania: dużą łyżkę pociętych kawałków korzenia (około 5 gramów) wrzucić do wrzącej wody (ok. 250 ml) i gotować przez 5-10 min. Odcedzić i pić dwa razy dziennie, najlepiej dłuższą chwilę przed posiłkiem. Ostudzonym naparem można przemywać także wypryski i stany zapalne na skórze.
Korzeń po wysuszeniu ma raczej mało intensywny, nienarzucający się zapach. Napar jest dosyć przyjemny, lekko słodki, korzenny, po chwili z wyczuwalnym gorzko-cierpkim posmakiem.
Z korzenia szczeci można także przygotować nalewkę leczniczą. Ok. 100g korzenia zalać 500 ml alkoholu (40%). Macerować ok. 2 tygodnie, po czym przecedzić trunek przez sitko. Spożywać dwa razy dziennie po kilka kropelek.
Kraj pochodzenia: Polska
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
herbata:
funkcje:
region:
Parzenie
5g/250 ml
wrzątek
gotować 5-10 min.
przeglądane



