Keemun Imperial

Keemun Imperial – herbata Keemun w wersji eksportowej – klasyczny smak w starym stylu. Mocna i pełna.
Aromat z leciutką nutą dymną, ale przeważają w nim akcenty owocowe. Napar intensywnie czerwony, pełny, w smaku utrzymują się wrażenia, które zapowiadał aromat – dojrzałe owoce i bardzo delikatna dymność, zbalansowane lekką cierpkością. Liście są drobne i szybko dają napar o dużej mocy. To na pewno spodoba się fanom intensywnych herbat, ale osoby preferujące herbaty delikatniejsze muszą kontrolować czas parzenia.
Keemun to jedna z najbardziej znanych i najdłużej wytwarzanych czarnych* herbat chińskich – jej produkcja rozpoczęła się w roku 1875. Była to niezwykle popularna herbata eksportowa, bardzo ceniona przez europejskich koneserów herbaty. Dopiero w ostatnich latach, na fali popularności herbaty czarnej, zaczęła zyskiwać duże uznanie także w Chinach. Nazwa „Keemun” przyjęła się za pośrednictwem dialektu Amoy, w którym tak brzmi nazwa miejsca pochodzenia tej herbaty, czyli powiat Qimen w prowincji Anhui.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, Qimen
*herbata nazywana w Polsce czarną w Chinach jest nazywana czerwoną (hongcha). Qimen hongcha czasem w skrócie nazywana jest Qi Hong.
Aromat z leciutką nutą dymną, ale przeważają w nim akcenty owocowe. Napar intensywnie czerwony, pełny, w smaku utrzymują się wrażenia, które zapowiadał aromat – dojrzałe owoce i bardzo delikatna dymność, zbalansowane lekką cierpkością. Liście są drobne i szybko dają napar o dużej mocy. To na pewno spodoba się fanom intensywnych herbat, ale osoby preferujące herbaty delikatniejsze muszą kontrolować czas parzenia.
Keemun to jedna z najbardziej znanych i najdłużej wytwarzanych czarnych* herbat chińskich – jej produkcja rozpoczęła się w roku 1875. Była to niezwykle popularna herbata eksportowa, bardzo ceniona przez europejskich koneserów herbaty. Dopiero w ostatnich latach, na fali popularności herbaty czarnej, zaczęła zyskiwać duże uznanie także w Chinach. Nazwa „Keemun” przyjęła się za pośrednictwem dialektu Amoy, w którym tak brzmi nazwa miejsca pochodzenia tej herbaty, czyli powiat Qimen w prowincji Anhui.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui, Qimen
*herbata nazywana w Polsce czarną w Chinach jest nazywana czerwoną (hongcha). Qimen hongcha czasem w skrócie nazywana jest Qi Hong.
funkcje:
smak:
Parzenie
4g / 250 ml wody
96°C
I parzenie ok. 2 min
II 3-4 min
II 3-4 min
2 parzenia
Dobrze nadaje się także do parzenia w stylu gongfu, w proporcjach 4g / 100 ml wody.
Keemun Imperial
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 9 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
stały koszt dostawy zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, więcej »

OPINIE
Hanna
smak 5.00
aromat
4.00
Poprawny i wzorowy keemun. Bardzo smaczny choć nieco brakuje głębi, ale nie przeszkadza to w odbiorze. Świetnie sprawdzi się jako pierwszy keemun na herbacianej drodze, by zapoznać się z podstawową solidną wersją tej herbaty.
Jerzy
smak 4.00
aromat
3.00
Bardzo podstawowa wersja tej herbaty. Smaczna, ale dość płaska, można powiedzieć że "śniadaniowa". W sam raz do popicia kanapki czy rozgrzanie się herbatą (samą albo z dodatkiem), natomiast raczej nie jest to odmiana która pozwoli się delektować smakiem i aromatem.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



