Guizhou Qingxin Hongcha 2023
kakao i kwiaty – wysokiej jakości czarna herbata z Chin
![Guizhou Qingxin Hongcha 2023](/upload/products/2718/details/eherbata-pl-guizhou-qingxin-hongcha-2023-1.jpg)
Guizhou Qingxin Hongcha 2023 – czarna herbata chińska, w której ciepłe nuty kakaowe mieszają się z delikatnym kwiatowym aromatem.
To herbata bardzo zbalansowana, o umiarkowanej mocy – nie za mocna, ale o wyrazistym smaku. W aromacie mamy mieszankę cięższych nut kakaowych i pieczonych, które jednak nie przysłaniają naturalnego kwiatowego aromatu. Zaparzone liście przynoszą skojarzenia z batatami. Smak naparu jest przede wszystkim klasycznie chińsko-tajwański, jeśli można tak rzec – znajdą tu coś dla siebie fani herbaty Keemun, wielbiciele lżejszych herbat z prowincji Fujian oraz pełnych i słodkich wysokogórskich herbat czarnych z Tajwanu. Liście są drobne i delikatne. Napar ma barwę od jasnoczerwonej do głębokiej czerwieni, w zależności od metody parzenia.
Tajwański charakter jest oczywiście zasługą szczepu qingxin wulong – najbardziej charakterystycznego krzewu herbacianego Tajwanu, z którego wyprodukowana została ta herbata – uprawiana już kontynentalnie, na chińskiej ziemi, w prowincji Guizhou.
Zbiory: kwiecień 2023
Kultywar: qingxin wulong
Pochodzenie: Chiny, prowincja Guizhou, Anshun
To herbata bardzo zbalansowana, o umiarkowanej mocy – nie za mocna, ale o wyrazistym smaku. W aromacie mamy mieszankę cięższych nut kakaowych i pieczonych, które jednak nie przysłaniają naturalnego kwiatowego aromatu. Zaparzone liście przynoszą skojarzenia z batatami. Smak naparu jest przede wszystkim klasycznie chińsko-tajwański, jeśli można tak rzec – znajdą tu coś dla siebie fani herbaty Keemun, wielbiciele lżejszych herbat z prowincji Fujian oraz pełnych i słodkich wysokogórskich herbat czarnych z Tajwanu. Liście są drobne i delikatne. Napar ma barwę od jasnoczerwonej do głębokiej czerwieni, w zależności od metody parzenia.
Tajwański charakter jest oczywiście zasługą szczepu qingxin wulong – najbardziej charakterystycznego krzewu herbacianego Tajwanu, z którego wyprodukowana została ta herbata – uprawiana już kontynentalnie, na chińskiej ziemi, w prowincji Guizhou.
Zbiory: kwiecień 2023
Kultywar: qingxin wulong
Pochodzenie: Chiny, prowincja Guizhou, Anshun
herbata:
smak:
zbiory:
Parzenie
4g / 250ml
90-96°C
I parzenie 2-3 min
II parzenie 3-5 min
II parzenie 3-5 min
2 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha w gaiwanie:
5g / 100ml / 90-95°C
Seria krótkich parzeń zaczynając od około 15-20 sekund
5g / 100ml / 90-95°C
Seria krótkich parzeń zaczynając od około 15-20 sekund
Guizhou Qingxin Hongcha 2023
kakao i kwiaty – wysokiej jakości czarna herbata z Chin
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
![](/assets/img/eherbata/darmowadostawa.jpg)
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane
![](/assets/img/eherbata/gwarancja.webp)
![](/assets/img/eherbata/gatunki.webp)
![](/assets/img/eherbata/doradztwo.webp)
![](/assets/img/eherbata/akcesoria.webp)