TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Hong Yun Hongcha 2023

intensywna, tropikalna – rzadka czarna herbata z Tajwanu

Hong Yun Hongcha 2023
Hong Yun Hongcha 2023 – tajwańska czarna herbata, która zaskakuje aromatem i intensywnością. 

W suchych liściach można wyczuć owoce tropikalne i odległe nuty mentolowe, jak w herbacie „Rubinowej”, ale delikatniejsze. Napar ma głęboki czerwony kolor i dominują w nim także tropikalne owoce, jak marakuja, morela i longan. Smak jest bardzo intensywny i łatwo przesadzić z mocą tej herbaty. Aby uniknąć nadmiernie tanicznego smaku, polecamy parzenie w niższej temperaturze (85-90°C) i nieco mniejszą porcję liści niż zazwyczaj. Zachęcamy do wąchania zaparzonych liści, bo ich zapach jest oszałamiający!

Szczep hongyun (TRES #21) został oddany do uprawy w roku 2008. Powstał przez skrzyżowanie krzewu herbacianego z Qimen (Keemun) w chinach, oraz krzewu nepalskiego. Został stworzony z myślą o produkcji wysokiej klasy herbaty czarnej. Niestety, chociaż smak herbaty z krzewów hongyun jest wyśmienity, to nie jest to krzew lubiany przez rolników, ze względu na trudną uprawę i mało obfite zbiory. W związku z tym Hong Yun niemal zawsze jest herbatą drogą. 

Na możliwość wprowadzenia tej herbaty do oferty czekaliśmy od lat! 

Pochodzenie: Tajwan, Nantou, Yuchi
Kultywar: hongyun (TRES #21)
Zbiory: wiosna 2023


Herbata pakowana oryginalnie na Tajwanie w torebki o masie 50g netto.
Parzenie
4g / 250ml wody
85-90°C
I parzenie 2 minuty
II 3-4 min
2-3 parzenia
Doskonale nadaje się także do parzenia w stylu gongfu cha lub do prostego parzenia w dużej czarce, bez oddzielania liści.
przeglądane