Hong Yun Hongcha 2023
intensywna, tropikalna – rzadka czarna herbata z Tajwanu
Hong Yun Hongcha 2023 – tajwańska czarna herbata, która zaskakuje aromatem i intensywnością.
W suchych liściach można wyczuć owoce tropikalne i odległe nuty mentolowe, jak w herbacie „Rubinowej”, ale delikatniejsze. Napar ma głęboki czerwony kolor i dominują w nim także tropikalne owoce, jak marakuja, morela i longan. Smak jest bardzo intensywny i łatwo przesadzić z mocą tej herbaty. Aby uniknąć nadmiernie tanicznego smaku, polecamy parzenie w niższej temperaturze (85-90°C) i nieco mniejszą porcję liści niż zazwyczaj. Zachęcamy do wąchania zaparzonych liści, bo ich zapach jest oszałamiający!
Szczep hongyun (TRES #21) został oddany do uprawy w roku 2008. Powstał przez skrzyżowanie krzewu herbacianego z Qimen (Keemun) w chinach, oraz krzewu nepalskiego. Został stworzony z myślą o produkcji wysokiej klasy herbaty czarnej. Niestety, chociaż smak herbaty z krzewów hongyun jest wyśmienity, to nie jest to krzew lubiany przez rolników, ze względu na trudną uprawę i mało obfite zbiory. W związku z tym Hong Yun niemal zawsze jest herbatą drogą.
Na możliwość wprowadzenia tej herbaty do oferty czekaliśmy od lat!
Pochodzenie: Tajwan, Nantou, Yuchi
Kultywar: hongyun (TRES #21)
Zbiory: wiosna 2023
Herbata pakowana oryginalnie na Tajwanie w torebki o masie 50g netto.
W suchych liściach można wyczuć owoce tropikalne i odległe nuty mentolowe, jak w herbacie „Rubinowej”, ale delikatniejsze. Napar ma głęboki czerwony kolor i dominują w nim także tropikalne owoce, jak marakuja, morela i longan. Smak jest bardzo intensywny i łatwo przesadzić z mocą tej herbaty. Aby uniknąć nadmiernie tanicznego smaku, polecamy parzenie w niższej temperaturze (85-90°C) i nieco mniejszą porcję liści niż zazwyczaj. Zachęcamy do wąchania zaparzonych liści, bo ich zapach jest oszałamiający!
Szczep hongyun (TRES #21) został oddany do uprawy w roku 2008. Powstał przez skrzyżowanie krzewu herbacianego z Qimen (Keemun) w chinach, oraz krzewu nepalskiego. Został stworzony z myślą o produkcji wysokiej klasy herbaty czarnej. Niestety, chociaż smak herbaty z krzewów hongyun jest wyśmienity, to nie jest to krzew lubiany przez rolników, ze względu na trudną uprawę i mało obfite zbiory. W związku z tym Hong Yun niemal zawsze jest herbatą drogą.
Na możliwość wprowadzenia tej herbaty do oferty czekaliśmy od lat!
Pochodzenie: Tajwan, Nantou, Yuchi
Kultywar: hongyun (TRES #21)
Zbiory: wiosna 2023
Herbata pakowana oryginalnie na Tajwanie w torebki o masie 50g netto.
herbata:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
4g / 250ml wody
85-90°C
I parzenie 2 minuty
II 3-4 min
II 3-4 min
2-3 parzenia
Doskonale nadaje się także do parzenia w stylu gongfu cha lub do prostego parzenia w dużej czarce, bez oddzielania liści.
Hong Yun Hongcha 2023
intensywna, tropikalna – rzadka czarna herbata z Tajwanu
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane