TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Gongting Shu Pu-erh 2015

Gongting Shu Pu-erh 2015
NOWOŚĆ
Gongting Shu Pu-erh 2015 – dojrzała herbata pu-erh z młodych listków i pąków, prasowana w ciastka o masie 200g. Bardzo dobra jakość w rozsądnej cenie. 

„Gongting” (宫廷) znaczy pałacowy lub imperialny – w herbacie pu-erh jest to oznaczenie najmłodszych listków i drobnych pąków krzewu herbacianego. To herbata pochodząca z upraw ekologicznych, starannie przetworzona – można dostrzec w niej jaśniejsze listki, co świadczy o dobrze kontrolowanym procesie dojrzewania w stosach, zakończonym w odpowiednim momencie. Napar ma barwę ciemnej czerwieni i przyjemną, lepką strukturę w ustach. Stosunkowo intensywna i wydajna.  Nuty ziemiste są lekkie, a tym bardziej nie znajdziecie tu niepożądanych aromatów błotnych i rybnych, bo od produkcji w roku 2015 herbata „odpoczywała” przez 3 lata i prasowanie w ciastka nastąpiło w roku 2018. Data nabita na ciastkach jest nietypowo datą produkcji, a nie prasowania.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Pu’er (dawne Simao)
Zbiory: wiosna 2015 (prasowana w roku 2018)
Odmiana: Yunnan Da Ye Zhong (yunnańska odmiana wielkolistna) 
Parzenie
4g / 250 ml
96°C (wrzątek)
I parzenie 1-2 min
II 2-3 min
III 5-7 min
3 parzenia
Zalecamy parzenie w stylu gongfu cha (w gaiwanie lub małym czajniczku), używając 5-7g liści na 100 ml wody. Pierwsze parzenie około 10 sekund.
przeglądane