Fengqing Gushu Hongcha
Fengqing Gushu Hongcha (凤庆古树红茶) - klasyka herbaty czarnej z Yunnanu w jednej z najlepszych możliwych odsłon.
W smaku herbata ta oferuje nam owocowo-miodowe akcenty z dużą dozą słodyczy. Niewykluczone, że to nasza najsłodsza herbata czarna. Słodycz to jednak nie wszystko, co przykuwa uwagę w tej herbacie - jest pełna, zostawia w ustach długi posmak i ciepłe, aksamitne uczucie. Przygotowywana metodą gongfu cha wytrzymuje więcej parzeń, niż większość herbat czarnych.
Wysoka jakość końcowa tej herbaty jest efektem zastosowania nieprzeciętnego materiału bazowego. Liście pochodzą ze starych, ponadstuletnich drzew (po chińsku określanych jako gǔshù 古树), które są wysoko cenione i głównie wykorzystywane do produkcji wysokiej klasy herbat typu Pu’er. Stąd też nieczęsto materiał takiej jakości jest spotykany w herbacie czarnej.
Kolejnym atutem wykorzystania gǔshù jest to, że zawsze są one „czystsze” od standardowej herbaty plantacyjnej pod względem zawartości środków ochrony roślin i nawozów sztucznych.
Powiat Fengqing, skąd pochodzi ta herbata, jest prawdopodobnie najsłynniejszym rejonem produkcyjnym herbaty czarnej w Yunnanie. To właśnie tamtejsza fabryka była po Drugiej Wojnie Światowej prekursorem produkcji czarnych herbat yunnańskich i ustaliła kanon dla późniejszych czarnych herbat z tej prowincji, znanych także jako Diān hóng (滇红 - Dian od dawnej nazwy prowincji Yunnan; Hong od hóngchá 红茶, dosłownie „herbata czerwona”, czyli chińskie określenie tego, co w Europie nazywamy herbatami czarnymi).
Fengqing Gushu Hongcha
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 15 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Piotr
01.03.2016
ocena
5.00
Aromat suszu rzeczywiście miodowy. Pachnie genialnie. W smaku słodka, bardzo delikatna. Była próbowana i z brązowym cukrem chociaż w tym przypadku nie warto. Wytrzymała trzy parzenia. Bardzo dobra chociaż w smaku chyba nie tak jak tajwańska (pachnie lepiej).
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane