TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Xin Yang Hong Cha 7g

Xin Yang Hong Cha 7g

Xin Yang Hong Cha – czarna (w chińskiej klasyfikacji czerwona – hong) herbata z prefektury miejskiej Xinyang w prowincji Henan, w środkowo-wschodnich Chinach. Xinyang to rejon produkcji jednej z dziesięciu najsłynniejszych chińskich herbat – zielonej Xin Yang Mao Jian. Od zaledwie kilku lat wytwarza się tam jednak także w pełni oksydowaną, a więc czarną herbatę, współpracując z ekspertami m.in. z prowincji Fujian, zarówno ze względu na ich bogate doświadczenie, jak i podobieństwo uprawianych krzewów herbacianych.

Wyglądem Xin Yang Hong Cha przypomina herbatę Jin Jun Mei z gór Wuyi Shan w Fujian – pąki oraz młode listki są cienkie i skręcone, a ich czarny kolor przeplata się z złotymi odcieniami delikatnie pokrywającego je meszku. Po zalaniu wodą przybierają brązowo-miedzianą barwę i wydzielają czekoladowo-kawowy, owocowy zapach.

Xin Yang Hong Cha można z powodzeniem zaparzać kilkukrotnie, uzyskując napar w kolorze ciemnopomarańczowym, czerwonawym, który z początku jest raczej łagodny, owocowo-słodkawy w smaku, a stopniowo nabiera mocy i ostrości, z nieco cierpkim finiszem.

Sposób przygotowywania: 3-5 g/150 ml, w temperaturze ok. 90 stopni C, rozpocząć parzenie od 25-30 s, dodając do kolejnych po 10-15 s i więcej. W większej ilości wody parzyć przez ok. 1,5-2 min, później przez 3-4 min.

akcesoria:
smak:
aromat:
region:
przeglądane