TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Darjeeling Rohini Moonlight 2021

Darjeeling Rohini Moonlight 2021
NOWOŚĆ
Darjeeling Rohini Moonlight 2021 – wysokiej klasy herbata darjeeling first flush, pochodząca z wyżej położonej sekcji ogrodu Rohini.

Darjeeling o pełnych, dobrze zachowanych liściach i delikatnym aromacie kwiatów i owoców tropikalnych. W zapachu suchych liści można też doszukać się odrobiny pietruszki i lubczyku. Niska cierpkość i goryczka, ale na wystarczającym poziomie, żeby nadać tej herbacie głębi. Dominują nuty owoców tropikalnych charakterystyczne dla kultywaru AV2, napar jest gładki i pełny. Cudownie świeża i wiosenna.

W porównaniu do herbaty Jethi Kupi z tego samego ogrodu, tegoroczna partia EX-8, nazwana poetycko „Moonlight”, jest nieco mniej kwiatowa, a bardziej owocowa. Podczas gdy Jethi Kupi jest delikatna i efemeryczna niczym herbata biała, Moonlight daje pełniejszy napar i jest bardziej zbliżona do klasycznych herbat darjeeling first flush – jest to jednak herbata wyższej klasy niż większość FF. Jej liście nie są rozdrabniane w celu zmniejszenia objętości i ograniczenia kosztów transportu. To bardzo wczesny zbiór wiosenny, herbata produkowana na mniejszą skalę. Trzeba mieć na uwadze, że pierwszy zbiór w Dardżylingu trwa ponad miesiąc i chociaż herbaty zebrane na początku i końcu tego okresu otrzymują miano first flush, to jakościowa i cenowa różnica między nimi będzie diametralna.

Pochodzenie: Indie, dystrykt Dardżyling, ogród Rohini
Data zbiorów: początek marca 2021
Kultywar: AV2 (Ambari Vegetative 2)
Numer partii: Ex-8/21
 
 
O ogrodzie Rohini:
Ogród Rohini położony jest na wysokości od ok. 500 do 1400 m n.p.m. i znajduje się w niedużej odległości od granic z Bangladeszem, Nepalem, Chinami i Bhutanem. Jego historia jest bardzo burzliwa. W pierwszej połowie XX wieku był to największy z ogrodów Dardżylingu, zajmując około 1300 hektarów. W roku 1962, podczas wojny chińsko-indyjskiej, ogród został zaanektowany przez indyjskie wojsko i przerobiony na bazę wojskową. Rodzina właścicieli przez 30 lat walczyła od odzyskanie swoich włości, co ostatecznie udało się w roku 1994. Niestety, w czasie tych 32 lat 80% krzewów zostało zniszczone. Była to jednak dla właścicieli okazja, aby obsadzić ogród nowymi, starannie wyselekcjonowanymi kultywarami krzewów herbacianych. Obecnie herbata rośnie tu na 145 hektarach, z czego 112 hektarów to młode krzewy, a 33 hektary to stare krzewy (zachowane w najwyższej partii ogrodu) zasadzone przed rokiem 1962.
Parzenie
4g / 250 ml
90-96°C
I parzenie 2,5-3 min
II 5-7 min
2 parzenia
przeglądane