Huiyuan Keng Rou Gui 2020

NOWOŚĆ
zbiory:
smak:
Huiyuan Keng Rou Gui 2020 (慧苑坑肉桂) – wyśmienitej jakości skalna herbata (yancha), czyli oolong z gór Wuyi, pochodzący z samego serca parku krajobrazowego gór Wuyi.
Herbata gładka i intensywna, o bardzo eleganckim profilu smakowym, nieco innym niż większość herbat rou gui, które charakteryzują się przytłaczającym i „wybuchowym” smakiem oraz aromatem. Jak mówi nasz dostawca tej herbaty, aromat jest dobrze zintegrowany z naparem i zamknięty w naparze. To trafny opis, bo niepozorna herbata w niezwykły sposób otwiera się w ustach. Bardzo gładka struktura naparu i długi słodko-mineralny posmak.
Profil smakowo-aromatyczny: dojrzałe owoce, cynamonowiec chiński, kadzidło, nuty roślinne i mineralne.
To oolong poddany długiemu, tradycyjnemu paleniu nad żarem węgla drzewnego – żarzący się węgiel jest przysypany popiołem, aby herbata nie miała kontaktu z dymem. Palenie przeprowadzone zostało w dwóch turach – pierwsze w czerwcu, czyli ponad miesiąc po zbiorach, a drugie jesienią, kiedy herbata już „odpoczęła” i ustabilizowała się po pierwszym paleniu. Także po drugim paleniu herbata musi odleżeć jakiś czas, dlatego najbardziej tradycyjne herbaty skalne z wiosennych zbiorów trafiają na rynek najczęściej w listopadzie. Łączny czas palenia tej herbaty to 29 godzin, a w tym czasie co pół godziny jest ona przesypywana, mieszana i lekko ostudzona. Co każde pół godziny jest też degustowana, aby dostosować temperaturę pieczenia.
Liście na tę herbatę zostały zerwane w samym centrum parku krajobrazowego Wuyi, w wąwozie Huiyuan (Huiyuan Keng 慧苑坑). Jest to więc herbata zhengyan (tzw. „prawdziwa skalna”) w najbardziej ścisłym znaczeniu tego słowa. Obecnie za herbaty zhengyan 正岩 uznaje się wszystkie z parku krajobrazowego gór Wuyi, ale dawniej tytuł ten był zarezerwowany jedynie dla herbat z „trzech wąwozów i dwóch strumieni”, do których zalicza się wąwóz Huiyuan. Wysokie klify skalne zapewniają herbacie odpowiednią temperaturę w dzień i w nocy – w dzień chroniąc przed mocnym słońcem, a w nocy oddając ciepło. Wąwozy gór Wuyi, pełne bujnej roślinności, utrzymują także idealną dla krzewów herbaty wilgotność powietrza.
W tym roku mieliśmy okazję spróbować wielu fantastycznych herbat Rou Gui, ale ta była w naszej opinii naprawdę wyróżniająca się i dorównująca jakością nawet najdroższym herbatom z Niulan Keng czy Ma Tou Yan.
Więcej o herbatach skalnych możecie dowiedzieć się z naszego artykułu.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Huiyuan Keng
Kultywar: Rougui 肉桂
Zbiory: przełom kwietnia i maja 2020
Herbata pakowana w saszetki zawierające 8,3g liści, lub luzem w nasze firmowe torebki (opcja 25 i 50g).
Herbata gładka i intensywna, o bardzo eleganckim profilu smakowym, nieco innym niż większość herbat rou gui, które charakteryzują się przytłaczającym i „wybuchowym” smakiem oraz aromatem. Jak mówi nasz dostawca tej herbaty, aromat jest dobrze zintegrowany z naparem i zamknięty w naparze. To trafny opis, bo niepozorna herbata w niezwykły sposób otwiera się w ustach. Bardzo gładka struktura naparu i długi słodko-mineralny posmak.
Profil smakowo-aromatyczny: dojrzałe owoce, cynamonowiec chiński, kadzidło, nuty roślinne i mineralne.
To oolong poddany długiemu, tradycyjnemu paleniu nad żarem węgla drzewnego – żarzący się węgiel jest przysypany popiołem, aby herbata nie miała kontaktu z dymem. Palenie przeprowadzone zostało w dwóch turach – pierwsze w czerwcu, czyli ponad miesiąc po zbiorach, a drugie jesienią, kiedy herbata już „odpoczęła” i ustabilizowała się po pierwszym paleniu. Także po drugim paleniu herbata musi odleżeć jakiś czas, dlatego najbardziej tradycyjne herbaty skalne z wiosennych zbiorów trafiają na rynek najczęściej w listopadzie. Łączny czas palenia tej herbaty to 29 godzin, a w tym czasie co pół godziny jest ona przesypywana, mieszana i lekko ostudzona. Co każde pół godziny jest też degustowana, aby dostosować temperaturę pieczenia.
Liście na tę herbatę zostały zerwane w samym centrum parku krajobrazowego Wuyi, w wąwozie Huiyuan (Huiyuan Keng 慧苑坑). Jest to więc herbata zhengyan (tzw. „prawdziwa skalna”) w najbardziej ścisłym znaczeniu tego słowa. Obecnie za herbaty zhengyan 正岩 uznaje się wszystkie z parku krajobrazowego gór Wuyi, ale dawniej tytuł ten był zarezerwowany jedynie dla herbat z „trzech wąwozów i dwóch strumieni”, do których zalicza się wąwóz Huiyuan. Wysokie klify skalne zapewniają herbacie odpowiednią temperaturę w dzień i w nocy – w dzień chroniąc przed mocnym słońcem, a w nocy oddając ciepło. Wąwozy gór Wuyi, pełne bujnej roślinności, utrzymują także idealną dla krzewów herbaty wilgotność powietrza.
W tym roku mieliśmy okazję spróbować wielu fantastycznych herbat Rou Gui, ale ta była w naszej opinii naprawdę wyróżniająca się i dorównująca jakością nawet najdroższym herbatom z Niulan Keng czy Ma Tou Yan.
Więcej o herbatach skalnych możecie dowiedzieć się z naszego artykułu.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Huiyuan Keng
Kultywar: Rougui 肉桂
Zbiory: przełom kwietnia i maja 2020
Herbata pakowana w saszetki zawierające 8,3g liści, lub luzem w nasze firmowe torebki (opcja 25 i 50g).
Parzenie
8g / 120-150 ml (gongfu cha)
96°C (wrzątek)
I parzenie 5-10 s
II 5-10 s
III 10-15 s – kolejne wydłużamy
II 5-10 s
III 10-15 s – kolejne wydłużamy
8 parzeń w stylu gongfu; 3 parzenia w dużym czajniku
Zdecydowanie zalecamy parzenie w stylu gongfu cha. Przed pierwszym parzeniem najlepiej „obudzić” liście przez krótkie przelanie wrzątkiem. Pierwsze 3-4 parzenia herbat skalnych powinny być bardzo krótkie. W stylu zachodnim: 8g/400 ml, I parzenie 2 min, II 3 min, III 8 min
Huiyuan Keng Rou Gui 2020
koszt wysyłki w Polsce:
DARMOWA , szczegóły >>
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, szczegóły >>

OPINIE
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



