Qingjing GABA Hongcha 2021

Qingjing GABA Hongcha 2021 – tajwańska czarna herbata, która zdobyła wyróżnienie na konkursie herbat GABA.
Jak przystało na tajwańską herbatę czarną liście są pełne, dobrze zachowane. Aromat słodki, lekko owocowy, przeważają nuty niedojrzałych owoców. W smaku typowa słodycz tajwańskiej herbaty czarnej miesza się z przyjemną, lekką kwasowością charakterystyczną dla herbat GABA. Napar jest jasny (żółto-pomarańczowy) i klarowny. W naczyniu i na pokrywce zostawia słodki, drzewno-kadzidlany aromat.
To orzeźwiająca herbata pozbawiona ciężkości, ale o dosyć unikalnym smaku, który przypadnie do gustu tym, którzy gustują w oolongach GABA lub japońskich herbatach czarnych. Prezentowana herbata pochodzi z wysokogórskich upraw w rejonie Qingjing, około 1600 m n.p.m.
Herbata GABA powstała w drugiej połowie lat 80. w Japonii, a jej twórcą jest dr Tojiro Tsushima. Celem jego badań było opracowanie technologii obróbki herbaty pozwalającej na maksymalne wydobycie z liści naturalnie występującego kwasu γ-aminomasłowego (GABA: Gamma-AminoButyric Acid). Świeżo zerwane liście herbaty zamykane są w próżniowych piecach, gdzie cały tlen zastępowany jest azotem, podgrzewane do temp. 40℃ i systematycznie potrząsane. Kolejne etapy obróbki przebiegają jak w przypadku innych herbat danego rodzaju (powstają herbaty GABA typu oolong, zielone i czarne). GABA przypisuje się następujące właściwości:
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Qingjing
Kultywar: Qingxin wulong
Zbiory: czerwiec 2021
Jak przystało na tajwańską herbatę czarną liście są pełne, dobrze zachowane. Aromat słodki, lekko owocowy, przeważają nuty niedojrzałych owoców. W smaku typowa słodycz tajwańskiej herbaty czarnej miesza się z przyjemną, lekką kwasowością charakterystyczną dla herbat GABA. Napar jest jasny (żółto-pomarańczowy) i klarowny. W naczyniu i na pokrywce zostawia słodki, drzewno-kadzidlany aromat.
To orzeźwiająca herbata pozbawiona ciężkości, ale o dosyć unikalnym smaku, który przypadnie do gustu tym, którzy gustują w oolongach GABA lub japońskich herbatach czarnych. Prezentowana herbata pochodzi z wysokogórskich upraw w rejonie Qingjing, około 1600 m n.p.m.
Herbata GABA powstała w drugiej połowie lat 80. w Japonii, a jej twórcą jest dr Tojiro Tsushima. Celem jego badań było opracowanie technologii obróbki herbaty pozwalającej na maksymalne wydobycie z liści naturalnie występującego kwasu γ-aminomasłowego (GABA: Gamma-AminoButyric Acid). Świeżo zerwane liście herbaty zamykane są w próżniowych piecach, gdzie cały tlen zastępowany jest azotem, podgrzewane do temp. 40℃ i systematycznie potrząsane. Kolejne etapy obróbki przebiegają jak w przypadku innych herbat danego rodzaju (powstają herbaty GABA typu oolong, zielone i czarne). GABA przypisuje się następujące właściwości:
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, Qingjing
Kultywar: Qingxin wulong
Zbiory: czerwiec 2021
zbiory:
Parzenie
5g / 250ml
90-96°C
I parzenie 3 min
II 5-8 min
II 5-8 min
2 parzenia
Nadaje się także do parzenia w stylu gongfu: 5g/100ml, I parzenie 30 sekund, II 30s, III 1 min...
Qingjing GABA Hongcha 2021
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 9 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
stały koszt dostawy zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, więcej »

OPINIE
Krzyśko
smak 5.00
aromat
5.00
Aromat wyczuwalny, miły, słodkawy. W smaku również pojawia się miła słodycz oraz charakterystyczny posmak czarnych herbat dobrej jakości. Chciałoby się pić takie czarne na co dzień:)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



