TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 12 zł, do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Anhua Song Zhen

Anhua Song Zhen

Anhua Song Zhen – zielona herbata z powiatu Anhua w prowincji Hunan, w środkowo-południowych Chinach. Hunan może poszczycić się wyjątkowo długą historią wytwarzania herbaty, a pochodzą stamtąd m.in. uważana za najlepszą herbatę żółtą Junshan Yin Zhen czy mniej znane herbaty post-fermentowane (w chińskiej klasyfikacji określane jako czarne – heicha, choć na Zachodzie najczęściej nazywane czerwonymi lub ciemnymi), podobne do herbat pu'er z prowincji Yunnan.

„Song zhen” to po chińsku „sosnowe igły”, co trafnie opisuje wygląd liści tej herbaty. Zbiera się je na wiosnę, przed świętem Qing Ming Jie (należą zatem do kategorii ming qian), przyjmując kryterium „jeden pąk, jeden liść”, a następnie poddaje wymagającemu i czasochłonnemu procesowi obróbki, który obejmuje w sumie osiem etapów. W efekcie powstają długie, proste, precyzyjnie zrolowane igiełki, o ciemniejszej, zielonej barwie, pokryte w dużym stopniu srebrno-białawym meszkiem.

Listki Anhua Song Zhen mają świeży, intensywny i słodkawy, odrobinę dymny zapach. Po zaparzeniu otrzymujemy aromatyczny, stosunkowo klarowny napar w jasnym, zielonkawo-słomkowym kolorze. W smaku herbata jest rześka, ze słodko-kwiatowymi, lekko pieczonymi i gorzko-pikantnymi nutami, przywołuje skojarzenie ze słynną Xin Yang Mao Jian z prowincji Henan.

Sposób przygotowania: ok. 3 g liści/150 ml wody o temperaturze 70-80 stopni C, parzyć przez ok. 1-1,5 min (nieco krócej przy drugim parzeniu, dłużej przy trzecim i ewentualnie kolejnych).

akcesoria:
funkcje:
przeglądane